Sunday, November 05, 2006

FoBiIiIiI....

Фобията е състояние на тревога, страх и дори паника, която настъпва в резултат на определена ситуация или обект - в присъствието на човек, животно, предмет и др. Тя обикновено е ирационална - няма реална опасност за живота на този, който се страхува, от обекта на страха, но въпреки това този обект упорито бива избягван. Фобията често е придружена от депресия. Известни са над 400 вида фобии. Най-разпространените фобии са: Ахмофобия - страх от ъгли и ръбести предмети. Акрофобия-страх от височини. Агорафобия - страх от открити пространства. Елурофобия - страх от котки. Алгофобия - страх от болката. Антрофобия - страх от много хора, събрани на едно място. Апопатодиафулатофобия - страх от запек. Астрапефобия - страх от светкавици. Арахнофобия - страх от паяци. Базофобия - страх от ходене. Белефобия - страх от игли и карфици. Битрохозофобия - страх от колело. Блемофобия - страх от чужди погледи. Клаустрофобия - страх от затворени пространства. Кинофобия - страх от кучета. Ендуофобия - страх от обличане. Еритрофобия - страх от почервеняване. Графофобия - страх от писане, Гинефобия - страх от жени. Хидрофобия - страх от вода. Кенофобия - страх от тъмнина. Левкоселофобия - страх от бяла, неизписана страница. Логофобия - страх от говор. Макерофобия - страх от хладно оръжие. Музофобия - страх от мишки. Миксофобия - страх от прахоляк. Нозофобия - страх от болести. Оклофобия - страх от тълпата. Орофобия - страх от планините. Плангонофобия - страх от кукли. Рупофобия - страх от мръсотията. Таласофобия - страх от морето. Танатофобия - страх от смъртта. Трихофобия - страх от косми. Зоофобия - страх от животни Науката ги дели на групи. В първата са т.нар. специфични или прости фобии, за които има определена причина - страх от куче, котка, високо, летене, кръв, инжекция, зъболекар, болница или миризма на болница и т.н. Социалните фобии са 2-а група - проблеми в комуникацията, чувство, че ще се изложиш, страх от изява на сцена или пред хора. Краен вариант е интимофобията - страх от интимен контакт, който вече се разглежда по-широко като страх от установяване на сериозна връзка. В отделна група е страхът от открити пространства, тълпи, непознати места - агорафобия. Най-общо това е страхът от излизане от дома или навъзможност да се прескочи някаква мисловна бариера, например не могат да се отдалечат на повече от 200 м от дома . При паническото разстройство се изживяват симптомите на фобия, но обикновено няма ясна, видима причина за това. Извън тези крайни форми страхът е полезен, тъй като чрез него се пазим от опасности.

1 comment:

Anonymous said...

[color=#9ad]Группа [url=http://dejavu-group.ru/about_us.php]Дежа вю[/url] - это коллектив дипломированных вокалистов и музыкантов.
[url=http://dejavu-group.ru/index.php]Дежа вю[/url]- один из лидеров в области проведения и организации торжеств, музыкальных мероприятий, корпоративок .
В репертуаре ВИА Дежа вю более 3тыс. песен.
Живой звук. Ждаз, ретро, хиты 70-80-90-х, диско, поп, шансон, фоновое сопровождение .
Музыкальный ансамбль Дежа вю располагает мощной качественной музыкальной аппаратурой, которая позволяет заполнить приятным и плотным уху звуком как маленькое помещение (фуршет), так и большое помещение (корпоратив до тысячи человек).

Игорь +7 916 623 4047 [/color]