Saturday, April 02, 2011

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В РАК

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В РАК
♦♦♦ Жан Спилър ♦♦♦


31 март 1907 до 27 септември 1908 Рак
♦♦♦
27 октомври 1925 до 16 април 1927 Рак
♦♦♦
12 май 1944 до 13 декември 1945 Рак
♦♦♦
24 декември 1962 до 25 август 1964 Рак
♦♦♦
25 септември 1981 до 16 март 1983 Рак
♦♦♦
10 април 2000 до 12 октомври 2001 Рак
♦♦♦
7 ноември 2018 до 4 май 2020 Рак
♦♦♦
30 май 2037 до 9 февруари 2039 Рак
♦♦♦


♦♦♦
СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В РАК
и Северен възел в Четвърти дом
(и Слънце в Козирог)

ОБЩ ПОГЛЕД
Качества, които трябва да развивате
Работата в тези области може да ви помогне да разкриете неизвестните си дарби и таланти.

• Да забелязвате и признавате чувствата си
• Съчувствие
• Окуражаване и подкрепяне на другите
• Изграждане на собствените основи и сигурност
• Честно разкриване на чувствата и причините за несигурност
• Смирение
• Приемане слабостите и променливите настроения на другите, без да бъдете осъдителни
• Съсредоточаване върху собствените ви чувства

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Качества, от които трябва да се освободите

Работата по намаляване влиянието на тези качества може да направи живота ви по-лесен и приятен.

• Необходимост да контролирате всичко и всички
• Поривът да поемате отговорност, без да разбирате добре ситуацията
• Игнориране на процеса , прекалената съсредоточеност върху целта
• Да се чувствате изцяло отговорни за всичко
• Да криете чувствата и страховете си в интимните взаимоотношения
• Да вършите неща, за да спечелите уважението или възхищението на другите
• Загриженост за чувствата на другите и пренебрегване на вашите собствени
• Да вършите онова, което е приемливо според обществото, а не да бъдете изцяло искрени в действията си
• Да смятате, че нещата трябва да бъдат трудни, за да бъдат важни


♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Ахилесова пета/Капанът, който да избягвате/Какво не бива да забравяте
Ахилесовата пета, която хората със северен лунен възел в Рак трябва да осъзнават, е тяхното желание да контролират. ("Ако само можех да ги накарам да направят това и това, щях да се отпусна и да си позволя да проявя слабост.") Но истината е, че те никога не могат да контролират ситуациите или другите хора достатъчно, за да чувстват сигурност. Когато се опитват да бъдат отговорни за ситуации в живота на другите хора, без никой да ги е молил за това, те по неподходящ начин узурпират отговорностите на другите хора.
Капанът, който трябва да избягват, е да не изпадат в едно безкрайно търсене на признание. ("Ако само другите могат да осъзнаят моя принос и погледнат на мен с уважение, аз мога да започна да изпитвам положителни чувства към себе си.") Но това е бездънна яма: другите никога няма да покажат достатъчно признание, за да могат те да се почувстват задоволени. Само когато те признаят вътре в себе си важността на приноса, който имат за дадена ситуация (когато са помогнали на другите), ще започнат да чувстват пълнота.
Онова, което не бива да забравят, е, че никога няма да имат достатъчно авторитет, за да се чувстват сигурни и да си позволят да бъдат уязвими. В определен момент те трябва да се възползват от шанса и да позволят на другите да научат истината за това кои са и какво чувстват: тяхната несигурност, страхове да не бъдат отхвърлени или изоставени и чувството за неадекватност. Иронията е, че когато рискуват да позволят на другите да видят кои са в действителност, накрая започват да се чувстват в пълна сигурност, защото с разкриването на своите чувства те са поели отговорност за себе си на едно по-дълбоко ниво.

Какво наистина искат тези хора
Онова, което тези хора наистина искат, е да могат да упражняват контрол във всяка област на своя живот през цялото време. Те изпитват неутолима нужда да мислят, че имат сила да успеят. За да постигнат тази цел обаче, те трябва да загубят усета за собствената си несигурност и да споделят истината за себе си с другите.
Признаването на несигурността ще даде на хората със северен лунен възел в Рак стабилна основа, от която могат да постигат успех във външния свят, защото вече няма да им се налага да влизат в битка със себе си като се опитват да скрият или потиснат чувствата си. Това им дава спокойствие, вътрешна сигурност, която ще им помогне да постигнат целите си. А когато осъзнаят собствените си чувства, те ще могат да разберат и чувствата на другите. И докато ги разбират правилно и имат желание да помагат, те ще срещат поддръжката, от която се нуждаят и която ще им помага по техния път.

Таланти/Професия
Родените с лунен възел в Рак притежават дарба да се грижат за другите и да ги поддържат: следователно всяка професия, която им дава възможност да се грижат за околните (физически, духовно или емоционално), ще бъде удоволствие за тях. Добрият избор включва работа в областта на храненето (ресторанти, хотели, домакинство и т.и.), поправки по домовете и работа вкъщи. Те също се справят много добре, когато продават или инвестират в недвижима собственост. Но в тези случаи трябва наистина да използват своите инстинкти и да следват шестото си чувство.
Хората със северен възел в Рак имат също здраво и точно чувство за бизнес и невероятни способности да сключват сделки и да се справят със заплетени преговори. Те инстинктивно знаят как да завършват нещата и да успеят в бизнеса. Но когато професията им включва използване само на находчивостта в бизнеса, те не са щастливи, защото това е прекалено "сухо за тях". В професията си те трябва да използват своите бизнес инстинкти само като основа, за да се отнасят към другите по един практичен, разумен от финансова гледна точка начин.

Изцелителни твърдения, подходящи за родените със северен лунен възел в Рак

• "Когато се опитвам да контролирам нещата, губя."
• "Когато споделям своите чувства, печеля."
• "Печеля, когато призная способността на другите да поемат отговорност за собствения си живот.”
• "Няма нищо лошо, ако позволя на другите да видят чувствата ми."
• "Всичко е наред, дори и ако не винаги и във всичко успявам."
• "Никой не може да пренебрегва моите чувства."

♦ ♦ ♦ ♦ ♦
ЛИЧНОСТ

Минали животи

Лишения
Много хора със северен възел в Рак са прекарали миналите си животи в манастири, църкви или други места, където са били заобиколени от сурова, ориентирана към групата религиозна среда. Те са били откъснати от нормалните семейни взаимоотношения. Поради ограничения опит с взаимозависимостта, познанията им за човешките настроения и приемането на собствените им и чуждите естествени пориви на тях им липсва инстинктивният усет за семейни взаимоотношения, който е характерен за други групи с еднакво разположение на възлите по знак.
В миналите животи тези хора са били обучавани да потискат своите чувства, инстинкти, сексуални пориви и радост за онова, което изпитват чрез физическите си сетива. Въздържанието и дисциплината са били на първо място и на отсъствието на човешки удоволствия се е гледало с уважение и почит. В това прераждане те все още имат склонност да издигат стена между себе си и лесните, земни отношения с другите. Те са свикнали да отлагат удоволствията на живота и често това отлагане се е превръщало в едно постоянно отричане.
Тези хора имат една извисена цел и всичко останало бива избутано на заден план, докато тя не бъде постигната. Освен тази цел, на тях им е присъщо и чувство на безкрайна непогрешимост и правота и те не позволяват на себе си да бъдат отвличани от земни изкушения. Единственият проблем е, че тази цел е вечна, едно безкрайно търсене, което се ражда от подсъзнателното желание да се издигнат в духовните висини. Но тъй като онова, към което се стремят, е непостижимо, те непрекъснато са изпълнени с копнеж, нямат време за връзките си, за удоволствия или за истински живот.
В миналите си прераждания родените със северен лунен възел в Рак са били обучавани да потискат своите чувствени реакции към живота и да останат съсредоточени върху по-висшите идеали, на които служат. Но техните сърца копнеят да се свържат с останалата част от човечеството. Те копнеят да принадлежат и да изпитват чувство, че са от едно семейство с онези, които обичат, но се чувстват неудобно от близостта. Те са имали толкова много животи, изпълнени с дисциплина и суровост, че не знаят как да постигнат това и се срамуват да изразят чувствата си. Тяхната безчувственост към другите е продукт на твърдо вкоренената безчувственост към тях самите. Но в това прераждане потискането на чувствата в името на по-висши идеали е противоположно на посоката, от която се нуждаят техните души, за да могат да постигнат завършеност и пълнота.

Уважение
В миналите животи тези хора са се домогвали до високи постове в държавната власт, социална значимост и престиж. Те са били лордове, политици, бизнесмени и глави на семейства. Човекът със северен лунен възел в Рак е бил "шефът", той е ръководел другите и е поемал отговорност за поведението си, което винаги е било образец за околните.
Вследствие на толкова минали прераждания, в които родените с това разположение са свикнали да бъдат в светлината на прожектора, те все още търсят публика. Уважението е важно за тях. Те имат склонност да действат, водени от мотива да получат уважението на останалите, затова правят невероятни лични жертви и защитават принципите, в които вярват, за сметка на собствените си лични нужди, но все още не получават необходимото им признание.
Свикнали са да бъдат на власт, но сега никой не следва техните указания и те не могат да се примирят с това. Те се чувстват объркани, защото не разбират какво се случва, и с течение на времето това може да ги направи коравосърдечни.
В действителност постиженията им са единствено техни заслуги и тяхна награда. Но родените със северен възел в Рак подсъзнателно търсят признание за благородството на своите саможертви. Това прави осъществяването на която и да задача ненужно трудно. Ако те просто се отърсят от необходимостта винаги да им се отдава заслуженото, могат да постигнат целите си и да се наслаждават на удоволствието, което получават по пътя към целта. В този живот за тях просто не е предвидено да печелят уважение за личните си саможертви. Когато използват оценката на другите като барометър за това дали са на правия път те винаги губят. В миналите животи уважението е било верен показател за тях. Но те са изпълнявали различни обществени роли и са били на важни постове във властта толкова минали прераждания, че са станали самотни и изолирани: толкова много отговорност и толкова малко лични удоволствия, отново и отново! Сега тяхната рождена карта е построена така, че да не им позволи да поставят своята завършеност, уважението и почитта на другите над личните си желания.
Родените със северен лунен възел в Рак трябва да обръщат повече внимание на организирането на собствения си живот по начин, който отговаря на личните им нужди както и на дългосрочните цели. В този живот тези хора не трябва да поддържат определен имидж пред обществото. Всъщност, докато работят, за да постигнат целите си само защото изпитват щастие да си свършат добре работата и защото тази работа запълва една обществена нужда - независимо дали става въпрос за собственото им семейство, или за целия свят - признанието ще се появи. Но ако те го търсят директно, тогава губят. Те могат да постигнат всичко. Но ако мотивът им за това е да спечелят уважението на другите, те никога няма да бъдат щастливи с полученото, защото тяхната нужда от уважение е неутолима - те никога не получават достатъчно, за да бъдат задоволени.
По ирония на съдбата ключът към удовлетвореността за тези хора е да се научат да уважават, вместо да изискват това. Когато успехът във всяка област идва прекалено лесно, имат склонност да се концентрират прекалено върху себе и да бъдат заслепени от мисълта за собствената си значимост.
Те могат да станат нехайни и неразумно да се отдалечават по този начин от наградата, която са толкова нетърпеливи да получат. За тях е важно да посрещат успеха със смиреност. Това ще ги накара да намалят скоростта и ще ги свърже с енергията, която идва от новите начинания. Те трябва да се научат да ценят това - новата връзка, новата работа, новите възможности, новия дом - и в началото да действат с нежност и доброта. Това ще създаде здрава основа, върху която може да бъде постигнат успехът. След като веднъж намалят скоростта, те по естествен начин ще започнат да осъзнават кой е правилният път за осъществяването на нещо.
Когато хората с лунен възел в Рак съзнателно уважават и ценят нещо различно от тях самите (възможностите, които животът им предлага, хората, които им помагат и т.н.), ориентацията се променя и те се срещат с хора, които имат нови разбирания. Те се отнасят към тях с уважение, внимание, съчувствие и пълна яснота - създават ситуация, която е позитивна за всички, включени в нея. Вместо да се стремят да получат уважение, тези хора трябва да се ориентират да изпитват уважение. Ако могат да сторят това, техният живот ще се промени по един магически начин, като те и хората около тях взаимно ще си помагат.

Ориентираност към целта
В името на постигане на една важна цел тези хора ще се жертват, без да се оплакват. Тежкият труд не им е чужд. Те са напълно щастливи дори и да работят по 12 часа на ден, да пренебрегват личните удоволствия и да отлагат почивката си. Нещо повече те лично ще се погрижат работата да бъде свършена успешно, независимо от усилията, които се изискват. Свикнали са да бъдат на власт и като резултат харесват да възлагат на другите работата по изпипване на детайлите винаги щом имат възможност да сторят това. Това не означава, че са свикнали да се вглеждат в детайлите, те просто искат яснота, за да могат след това да насочат вниманието си към по-висша цел.
Родените със северен възел в Рак са царе в постигането на различни цели. Този талант им е толкова присъщ, че е почти подсъзнателен. Когато имат една цел в съзнанието си, те са непрекъснато нащрек за възможностите, които се появяват, и гледат на всичко като на трамплин за постигане на тази цел. Но ако нямат цел, на която да се отдадат, техните естествени способности обикновено дегенерират и в цел се превръща желанието да контролират другите, без да правят промени.
Тези хора трябва да имат яснота по отношение на това какво искат да постигнат, за да се предпазят от подсъзнателното манипулиране на другите и да опитат да избягват сблъсъка с онова, което не искат. За да сторят това, ориентацията им към целта, която имат от миналите животи, може да бъде използвана като предимство. Например, ако дават под наем къща и не искат наемателите да закъсняват с наема, могат да им съобщят какво наистина искат. "Аз ще направя всичко, което мога, за да бъде животът ви тук приятен, единственото нещо, за което не съм склонен на компромиси е, че наемът трябва да бъде плащан на първо число всеки месец. Ако парите не постъпят в банковата ми сметка на първо число, всички ще имаме неприятности. Затова е задължително да получа парите на първи. - Това изискване приемливо ли е за вас?"
В работата, ако не искат служителите им да закъсняват или да бъдат немарливи в своите задължения, те могат да им обърнат внимание като кажат: "Вижте, всички ние тук сме от един отбор. Ако не си вършим добре задълженията, компанията няма да има печалба и ще се наложи да останем без работа. Това е начинът, по който ще работим, за да бъдем сигурни, че ще постигнем целите си и всички ще просперираме: всеки трябва да идва на работа навреме и т.н."
Тъй като в миналите животи родените със северен възел в Рак са били възнаграждавани за това, че са постигали цели с висока социална значимост, в това прераждане те могат да имат подсъзнателно желание да избират такива, които ще им донесат по-скоро престиж, а не онези, които отговарят на желанията на сърцата им - и това им носи много неприятности.
В този живот те трябва да преосмислят какво е наистина важно за тях. Тяхната преданост на една цел е прекрасна, но не и ако е за сметка на взаимоотношенията им с другите, в противен случай, когато постигнат целта си, няма да са щастливи. Ето защо трябва да поставят собствените си желания над "изпълнението" за някой друг. Време е да покажат истинския си образ. Стремежът да получат уважение, като изпълняват различни роли в името на другите, им струва собствената удовлетвореност и емоционално благополучие.

Държание
Сериозност
В този живот хората със северен възел в Рак имат склонност да приемат всичко прекалено сериозно. Тъй като в миналите си прераждания са изнасяли на плещите си тежестите на света, сега отново чувстват на раменете си отговорността. Те се сблъскват с хора и ситуации, които ги карат да се подадат на могъщия си порив да поемат отговорност, и накрая започват да се чувстват изцяло отговорни за съдбата на всички около тях. Дори като деца те често поемат отговорност за благополучието на един от техните родители, обикновено майката. Те са родени стари и сериозни - дори шегите приемат на сериозно, обикновено едва по-късно в живота наистина осъзнават, че в тяхна полза е да приемат нещата по-леко.
Със сериозното си поведение те неизменно изпращат енергия, която кара другите да мислят, че са недостъпни. Това в голяма степен се дължи на миналите животи, в които са били такива, и продължават подсъзнателно да проявяват подобно отношение към света. Сега поведението им кара другите да гледат на тях като на надменни хора, които се намират над нещата и не се нуждаят от нищо и от никого. Но след като проникнете през тази външна маска, вие откривате, че те са много уязвими и земни хора. За нещастие онези, които могат най-дълбоко да оценят родените със северен лунен възел в Рак, всъщност биват отблъсквани от студената им външност, често те привличат хора, чиято цел е да се изкачват по социалната стълбица, или хора, които искат да ги манипулират. Техният най-дълбок копнеж е да се чувстват близки до другите, с които могат да се свържат на едно истинско ниво, така че в тяхна полза е да усетят и да се освободят от надменното си отношение, държащо другите на разстояние от тях.
Тези хора се учат да приемат живота и себе си не толкова сериозно - но това не е лесно. На тях им е вкоренен сериозният подход и те си мислят, че той ще им помогне да осъществят целите си. В действителност те могат да бъдат изненадани когато открият, че вършат работата си по-лесно, когато не са толкова сериозни. Когато приемат живота по-леко и се забавляват повече, когато са отворени към него - това балансира тяхната енергия и те стават много по-ефективни. Другите искат да бъдат с тях - и така те се забавляват още повече!
Безчувственост
В резултат на миналите си животи, в които са били на власт, хората със северен лунен възел в Рак са свикнали да поемат отговорност. Тяхна отговорност е била да се уверят, че нивите са обработени, че бизнесът е успешен и че другите зависят от тяхната способност да достигнат целта си, за да осигурят оцеляването на всички. Следователно те имат склонност да се издигат до определени позиции, да видят как да постигат целите си и след това да възлагат задачи на другите, без винаги да отделят внимание, за да обясняват важността на ролята на всеки един.
Тези хора често са толкова съсредоточени върху постигането на целта си, че забравят, че истинският успех се основава на повече от това да се стремят към повишение или да получават доходи. Хората, които им помагат, не могат да бъдат третирани като предмети. Родените със северен възел в Рак трябва да отделят време, за да разберат ситуацията, в която се намира другият човек, и да установят една емоционална връзка. Другият човек ще подкрепи техните цели, ако те са отделили време да покажат интерес към него. Например. вместо да налагат наказание на един служител за това, че не е дошъл навреме на работа, в тяхна полза ще бъде да попитат дали няма проблеми вкъщи - има ли причина, поради която непрекъснато закъснява? Те трябва да се поставят на негово място и да се отнасят към него с чувствителност, така, както биха искали другите да се отнасят към тях.
Хората със северен лунен възел в Рак мразят да изглежда така, сякаш не са на върха, но често се чувстват неспособни да разрешават емоционални проблеми. Те пренебрегват важността на чувствата, гледат на тях като на пречка по пътя към осъществяване на дадена цел. Когато собствените им настроения пречат на постигането на практически резултати, те сурово съдят себе си. Ако проблемите на другите хора им пречат да свършат работата си, те могат да се отнесат сурово и към тях. Това ги кара да изглеждат лишени от грижовност и за другите е трудно да намерят път към тях.
Понякога хората със северен възел в Рак в резултат на своята обърканост не знаят как да се отнасят към хората и избухват - а силните емоции пречат да се появят истинските чувства на всички заинтересовани. Другите започват да се страхуват да бъдат естествени, когато са в близост до тях, защото никога не знаят какво може да предизвика гнева на тези с лунен възел в Рак. Другите много предпазливо опипват почвата, докато тези хора не се научат как да се отнасят към чувствата на околните по различен начин. Тези хора откриват, че трябва да виждат и признават емоционалните проблеми на останалите по начин, с който да показват своята загриженост и така да изцелят болката. Така те ще помогнат на другия човек да се концентрира отново върху възложената му задача.
На родените със северен възел в Рак им липсва последователност в тяхното разбиране за чувствата - личните и на другите: те са или прекомерно чувствителни, или неизразимо безчувствени. Ако съзнателно проявят повече последователност към емоционалната си връзка с другите, те по-рядко ще говорят или ще действат по начини, които ще наранят чувствата на хората, и така ще избегнат ситуации, които накрая нараняват техните собствени чувства. Те се учат да свързват непрекъснатото осъзнаване на чувствата си с останалата част от своята личност.

Упоритост
Родените със северен възел в Рак не обичат да приемат съвети от никого - те харесват да вършат нещата по свой собствен начин. Те са доста самоуверени, защото си мислят, че вече знаят всичко. За да спечели тяхното уважение, човек трябва да се появи с нещо, за което те не са помислили, и това много ги впечатлява. Едва тогава чувстват, че най-накрая са намерили някой, който може да им предложи нещо. И когато наистина приемат съвет, то е само от човек, който има успех в дадена област и им покаже как да направят нещо наистина ефективно. Те уважават само онези хора, които действат, а не тези, които единствено говорят! Това е една причина, поради която хората с лунен възел в Рак имат такъв успех в бизнеса. Те не могат да бъдат разсеяни от идеите на другите или завладени от желанието да постигнат бърз финансов успех, защото винаги гледат под повърхността.
Може би поради религиозните ценности, които са имали в миналите си животи, родените със северен възел в Рак като цяло не могат да станат жертви на алчността. Да повторя още веднъж: това е, което ги прави добри бизнесмени - те не могат да бъдат изкушени от обещанията за големи печалби с малко инвестиции. Те са практични и имат желание да работят здраво, да виждат как вървят към целта стъпка по стъпка. Имат верен инстинкт и вътрешен талант да подреждат всички елементи на пъзела, за да реализират по-голямата цел.
Тъй като са прекалено вътрешно ориентирани към целта, когато се изправят лице в лице с едно предизвикателство, те преценяват къде искат да отидат, преди да го споделят с когото и да било друг. И често остават изцяло концентрирани върху това. Искат да вземат решенията, защото така могат да поемат пълна отговорност за резултатите. За тях е трудно да приемат помощ от другите, защото си мислят, че те не виждат пълната картина. Но най-добрите ръководители се стремят към обратна връзка с подчинените си и слагат на везната гледната точка на всеки един от тях, преди да вземат окончателно решение. Тези хора не бива да забравят, че никой не е в състояние да види всички възможности и животът ще бъде много по-лесен, ако търсят мнението на другите, преди да преминат към действия.

Принципи
Етика в работата
Родените със северен възел в Рак понякога имат трудности при ръководенето на другите. Те следват строга етика в работата и искат и останалите да се съобразяват с нея. Проблемът е, че като издигат себе си до идеала, те не извикват най-доброто у другите служители. Хората никога не могат да достигнат идеала. Представителите на тази възлова позиция имат желание да дадат каквото е необходимо, за да бъде свършена работата, а другите просто не искат да сторят това. Те се чувстват победени от самото начало и не дават най-доброто от себе си, защото знаят, че никога не могат да задоволят изискванията на хората със северен лунен възел в Рак.
Хората с това разположение на възлите са били на власт в толкова минали прераждания, че идват в този живот със силен инстинкт да казват на всички какво да правят. Те имат много силно чувство за правила, дисциплина и ориентация към целите. Поради тази причина често накрая остават сами. "Шефът" често остава сам - тук дори парите са безсилни. В миналите животи, тези хора са играли ролята на началници толкова добре, че са загубили връзка със своята собствена човечност и чувство за принадлежност към света на хората около тях. Затова, в този живот, тяхната най-висша цел е да намерят начин да възстановят своята връзка с човешкото общество.
За да започнат да се чувстват близки с другите и да могат да извикат на преден план най-доброто в своите подчинени или колеги, родените със северен възел в Рак могат да експериментират с много подходи. Най-важно е да бъдат приятели на хората, с които работят - да изслушват техните мнения, да проявяват интерес към живота им и да отделят време, за да ги опознават като личности. Това не им се струва логично, но опознаването на колегите ще се окаже от огромна помощ за техния бизнес.
Освен това те могат да им позволят и малко да се поотпуснат. Като покажат, че одобряват действията им и като забелязват добре свършената работа, тези хора ще почувстват позитивната енергия на другите. Това включва и признаване на тяхната ценност, както и да им позволяват да разберат, че дадена работа не би могла да бъде свършена без тях. Служителите, към които се отнасят с уважение, са по-склонни да се вслушват в думите на началника и да следват дадените им насоки, когато има нещо за промяна.

Средният път
Родените със северен възел в Рак имат идеалистична представа за това как трябва да действат другите хора. Ако те не отговарят на този идеал, вместо да им помогнат да се променят, родените с лунен възел в Рак, могат да решат, че не ги искат около себе си, и застават на позиция "това трябва да се направи без извинения". Те не разбират, че повечето хора не действат по този начин. Затова трябва да развият чувствителност към чувствата на другите - особено в работата. Те трябва да осъзнават, когато пренебрегват чувствата на другите породени от собствените им прекалено строги стандарти за изпълнение. Те трябва да позволяват на хората да не бъдат съвършени и да се научат, че другите имат свои методи на работа.
Понякога, в резултат на тяхното объркване или незнание как да контролират ситуацията, те се ядосват и не грешат. По късно, след като помислят върху ситуацията, обикновено се връщат назад, за да направят промени. Може да се извинят по някакъв начин: "Зная, че бях ядосан, но след като вече се справих с гнева си, можем да обсъдим това." Или могат да опитат да излязат от тази ситуация по друг начин. За тях е здравословно и важно да се извиняват, когато са направили грешка или грубо са стъпкали чувствата на другите. Извинението е от полза за тях, защото ги изпълва с ново чувство на смиреност и обвързаност с другите хора и помага на околните да разберат, че не са направени от желязо и могат също да правят грешки. Освен това те започват да изглеждат по-приятни на околиите.
Затова всяко искрено извинение е добро за тях! Родените със северен възел в Рак са имали животи, които са поемали цялата отговорност за свършване на работата - но сега трябва да позволят на другите да бъдат отговорни и да ръководят. Един начин да сторят това е като приемат ролята на човек в нужда (която трябва да научат) и си представят задачите като проблеми, за които се нуждаят от помощ.
Когато отиват в крайности, това е защото не знаят как да намерят средния път. Чувстват се неудобно. Те не знаят как да постигнат положителни реакции. Тъй като вече знаят всичко за ориентацията към целите и постигането им в това прераждане, те се учат да съобщават онова, което знаят, по начин, който дава сила на другите. В този процес те постигат своите цели и най-голямото си щастие.

Обвързване
Независимо от тяхната роля (шеф, любовник, служител, приятел и т.и.) хората със северен лунен възел в Рак са силно зависими - те винаги държат на думата си и са горди от своята непоколебимост при поемането на отговорност и спазването на ангажименти. Но в това прераждане тази тяхна склонност може да бъде доведена до крайност. Тези хора поемат ангажименти, дори когато не е нужно, и се придържат към тях, дори когато това вече не е разумно. Те могат да жертват личното си благополучие и да пренебрегнат собствената си сигурност само в името на това да изпълнят нещо, което са казали.
Например, ако са се съгласили да посетят определено събитие, те вероятно ще се появят дори и да не се чувстват добре или това да влоши тяхното положение. Или могат да останат в оковите на един разрушителен брак, вместо да изберат една нова връзка, тъй като бракът е бил техният първоначален ангажимент. Тяхната дума е закон и те не разбират, когато другите хора не проявяват същото качество. Затова често се страхуват да поемат ангажименти, защото се боят, че след като веднъж са дали дума, ще попаднат в капан.
Разбирането, да държиш на думата си е много важно, но пристрастеността към него може да ги накара да пренебрегнат инстинктите си и естествените желания, които им носят емоционално удовлетворяващи изживявания и осигуряват личния им растеж. Хората с лунен възел в Рак не трябва да отлагат миговете си на щастие в името на един ангажимент. Когато е ясно, че двама души вече не желаят да се придържат към поет ангажимент, те трябва да преосмислят ситуацията и да решат какво е по-важно за тях. По ирония на съдбата когато тези хора следват собствените си инстинкти и се стремят към онова, което наистина искат, накрая новата ситуация се оказва благоприятна и за другите.

НУЖДИ
Признаване на чувствата
Родените със северен възел в Рак изпитват невероятна нужда да осъзнаят чувствата си и да ги покажат пред другите. Тези хора са дошли в това прераждане с навици от миналия си живот да потискат емоциите си. Те подсъзнателно се връщат към ранните си години и им се струва, че един от родителите им не е обръщал внимание на техните чувства и ги е обезкуражавал в опитите им да покажат на другите какво изпитват. Например за американската култура е характерно, че почти на всички момчета се казва: "Бъди мъж, не плачи!", но хората с лунен възел в Рак приемат това много сериозно. Техните родители могат да им дадат стотици различни наставления, но точно това те чуват най-силно. (Това е един пример как погрешни модели на поведение от миналите животи се пренасят в този и се задълбочават, а в това прераждане те трябва да бъдат балансирани.)
Рискувайте да бъдете уязвими
Тези хора не трябва да пренебрегват личните си нужди или да се преструват, че чувствата им не съществуват. Техните емоции са били потискани през толкова много животи, че сега те са се изпълнили с огромна енергия, която изисква да спрат да отричат онова, което изпитват. За хората със северен възел в Рак сега е предопределено да живеят като се грижат за себе си и чувстват грижите на другите в личен план. Но те са прекарали толкова много време да потискат чувствата си, че идеята да се покажат емоционално уязвими пред другите ги плаши. "Какво? Да позволя на другите да разберат как се чувствам? Ти сигурно се шегуваш! Защо трябва да излагам чувствата си и другите да притежават власт над мен?" Те са вцепенени от страх, защото са свикнали да контролират ситуацията. Но онова, което ще им помогне в този живот, е искреното разкриване на чувствата. В този живот, за да се прояви тяхната по-балансирана личност, чувствата им трябва да бъдат ясни за останалите.
Ако потискането продължава, техните емоции ще станат по-упорити и плашещи. Колкото по-дълго избягват да ги изразят, толкова по-непълноценен ще бъде животът им. Родените с лунен възел в Рак се учат да свързват чувствата с другите части на своята личност. Една от най-добрите техники да направят това е да преминават през ситуациите, които ги плашат, и да изживяват чувствата, които те предизвикват у тях. В процеса на осъзнаване на чувствата многократно преувеличената им сила постепенно ще започне да избледнява.
Проблемът обаче е, че хората с тази възлова позиция са развили инстинктивни реакции, които им помагат да избегнат чувствата на всяка цена, така че в емоционален план те са като замразени. Животът може да бъде сух и отегчителен, изпълнен с външни постижения, но лишен от вътрешен смисъл и удовлетвореност. Затова в този живот едно от най-големите предизвикателства е да намерят смелост, да осъзнаят чувствата си и да ги изразят пред другите искрено. Това им помага да бъдат наясно с емоциите си и им позволява да влязат в съзвучие с останалата част от своята личност.
Също така, вследствие на миналите животи, когато са потискали емоциите си, тези хора идват в настоящото прераждане с определена доза свян. Те се чувстват неспособни да се свържат с другите на емоционално ниво, защото нямат практика. Но след като веднъж свикнат, осъзнават, че притежават повече талант да отговарят на чувствата на другите по начин, който е благоприятен за двете страни, отколкото хората от другите групи с еднакво разположение на лунните възли по знак. Просто им е необходимо известно време да се развият до степен, в която ще се чувстват удобно с емоциите.

Грижа и страст
Вероятно в резултат на миналите животи, прекарани като монаси, родените със северен лунен възел в Рак са развили невероятна устойчивост срещу страстта и огромен капацитет за самоконтрол. Те са програмирани никога да не "губят контрол, никога да не позволяват да се отпуснат". Следователно връзките, изпълнени със силни емоции и страст, са изключително предизвикателство за тях - и най-сетне те ще могат да се почувстват свободни. Те са прекарали толкова много животи, разделени от естествените човешки импулси, че когато се изправят пред страстта - най-силното човешко чувство, те се изпълват със страх. Веднага натискат един вътрешен бутон, който трябва да ги отдалечи от обекта на страстта, и те поемат по друга пътека, защото не желаят да губят контрол!
Когато тези хора общуват с някой, който стимулира тяхната страст, първичните им импулси се активират и заплашват да ги завладеят. Тъй като тези импулси са били потискани, сега изглеждат прекалени и с неразумна сила. Иронията е, че онова, от което хората със северен възел в Рак се страхуват най-много, е това, което най-много искат и от което най-много се нуждаят. Те копнеят да изпитат пълнота и да бъдат подхранени от чувствата, идващи от дълбоката обвързаност с другия човек. Нищо друго в живота няма да ги задоволи. Рано или късно те трябва да се отпуснат и да позволят на чувствата си да бъдат смесени с тези на някой друг, за да изпитат удовлетворение в живота. Страстта може да бъде техният най-голям източник на болка и объркване или предизвикателството, което ги извежда отвъд границите на вътрешния контрол и изцелява болезнените прегради, издигнати между тях и другите.
Хората със северен възел в Рак имат невероятна нужда от здрави основи, за да се чувстват сигурни и обичани. Те трябва да усещат, че има нещо - някой - на когото могат да разчитат и да "отидат в неговия дом". Дълбоко в себе си те търсят някой толкова силен и надежден, който да ги обича и да се грижи за тях. Но нуждата им от подхранване и окуражаване е толкова силна, че когато им го предлагат, те често се страхуват да не го загубят и се стремят да контролират човека, за да могат да го задържат. Така в опитите да контролират, те накрая отблъскват онова, от което най-силно се нуждаят.
Докато търсят източника на любов и сигурност отвъд себе си, те ще изпитват разочарования. Затова имат нужда да развият чувствителност към собствените си нужди. Те трябва да "прегърнат себе си" - да си дадат необходимата храна и любов, преди да я поискат от някой друг. Те имат нужда да убедят себе си, че "всичко ще бъде наред... не се безпокой... аз ще се погрижа за теб." В този процес тяхната енергия (която е насочена навън и ориентирана към дадена цел) започва да ги изпълва отвътре и те могат да се чувстват удовлетворени. Когато собствената им енергия е концентрирана, те могат да бъдат чувствителни към другите, защото преди всичко са се погрижили за собствените си нужди и сега са емоционално сигурни. Когато не се нуждаят отчаяно от любов, другите хора могат да ги обичат. Когато окуражават себе си, те се сдобиват с достатъчно вътрешна увереност, за да общуват спокойно, без да е необходимо да контролират, да изглеждат добре или да чувстват, че трябва да направят каквото и да било. Когато те са просто себе си, въздействат добре на другите само със собствената си пълнота от това, че са тези, които са в действителност.

Признание
Вследствие на миналите животи, в които са имали успех и признание, тези хора са дошли на планетата със силно чувство за вътрешна гордост. Те са свикнали да получават признание за постиженията си и искат другите хора да подхранват гордостта им. Единственият проблем е, че никога не могат да получат достатъчно признание, за да се чувстват удовлетворени. Винаги трябва да се постигне още една цел, за да могат да се почувстват щастливи. Те не могат да спечелят, ако продължат по този път.
Сега гордостта им от миналите животи се е превърнала в стена, която ги изолира от останалия свят. Те са свикнали до такава степен да постигат целите си, че подсъзнателно подценяват хората, които все още не са се наумили как да правят това. Това чувство за превъзходство ги отчуждава от другите. Тяхната цел в настоящия живот е да научат хората как да постигат целите си - само в този случай те са на правия път и се чувстват неизмеримо щастливи.

Усложняване на нещата
Хората със северен лунен възел в Рак често са толкова загрижени за това другите да ги уважават, че подсъзнателно правят живота си по-труден, отколкото е - по този начин те могат да спечелят признание като правят жертви. Обикновено мислят, че една задача трябва да бъде трудна, за да си струва, и убеждават себе си, че всичко е много трудно, докато ситуацията наистина не стане неуправляема. По този начин сами унищожават себе си.
Истината е, че за тези хора не е трудно да постигнат нещо. Дори и като деца те са постигали целите си без никакво усилие и затова не са получавали признание от другите, което пък ги е карало отново да премислят. Може би, ако предизвикателството пред тях е било по-трудно, другите са щели да им обърнат по-голямо внимание и те да получат повече съчувствие и признание. И сега, като възрастни, може да имат проблеми, които не могат да преодолеят (проблеми с теглото, финансови, с навици и т.н.). Те истински вярват, че тези трудности са непреодолими, дори и да дадат всичко от себе си, и по този начин могат да се чувстват жертви на обстоятелствата.
Например имах една клиентка със северен възел в Рак, която беше около четиридесетгодишна. Борбата с килограмите се превърнала в проблем за нея, когато била на двадесет години, но след свалянето на излишното тегло тя нямала проблеми с храненето. И тогава след една любов, изпълнена с разочарования, тя напълняла с пет килограма. Веднага започнала диета и след като се придържала към правилата, без усилия се върнала към нормалното си тегло. Тя не предполагала, че ще се сблъска с трудности. Шест месеца по-късно една нейна приятелка, чието уважение моята клиентка искала да спечели, й казала, че диетата, която следвала, е пълна глупост и говорила за това колко трудно е да свалиш килограми. Тогава моята клиентка веднага възстановила петте килограма, след това към тях прибавила още десет и почти през целия си живот като възрастен човек била с петнадесет килограма повече от нормалното тегло. В продължение на години тя се чувствала неизразимо объркана, защото наднорменото тегло се превърнало за нея в неразрешим проблем.
Тъй като тя решила, че постигането на целта й е трудно и смятала, че ако успее да свали килограми, хората ще я уважават повече - нямала сили да постигне целта си. За щастие, когато видях тази жена отново, тя беше свалила 15-те излишни килограма и вече две години поддържаше нормалното си тегло. Тя просто решила да се захване сериозно с проблема и постигането на желаните килограми се превърнало в нейна задача номер едно, а всичките си стари притеснения оставила в миналото. Тя събрала пари и прекарала ваканцията си в санаториум за хора с наднормено тегло, а когато се завърнала вкъщи, продължила стриктно да следва режима си.
Когато накрая тези хора решат да направят нещо, те винаги са достатъчно дисциплинирани, за да се издигнат над проблема. Те трябва да престанат да се приемат прекалено на сериозно, а да вземат нещата в свои ръце и да подредят живота си. Това е лесно. Трябва просто да го направят и да не мислят, че са сторили кой знае какво - независимо дали някой друг ги уважава, или одобрява техния метод. След като веднъж се захванат, те автоматично застават нащрек и започват да привличат към себе си подходящите хора и идеи, които могат да им помогнат в постигане на целта. В тяхна полза е да постигат цели, които са замислили от дълго време, защото това им дава свобода да се изправят срещу новите предизвикателства. За тези хора винаги ще има цели, към които да се стремят!

Ограничения
Родените със северен лунен възел в Рак имат в съзнанието си много ясни граници, отвъд които те никога няма да пристъпят. Те не са неразумни. Към тях хората трябва да се отнасят с определено внимание, за да могат да се чувстват добре. Проблемът е, че другите не знаят къде се простират тези граници и без да съзнават могат да ги престъпят.
След като се почувстват застрашени, в отговор хората с това възлово разположение обикновено мълчат в присъствието на този, който ги е наранил, а след това се оплакват на всички останали. Те трябва да се научат да говорят директно с човека, който може да ги е обидил. За целта трябва да кажат: "Край! Повече така не може!" и да позволят на другия човек да разбере как се чувстват. Това може да бъде трудно, тъй като те се страхуват от емоционалните реакции на другите или че няма да знаят как да отговорят, ако другият човек се разстрои. Това може да ги изплаши и да им попречи да говорят направо, защото те не искат да им се налага да се оправдават заради чувствата си. Достатъчно е да кажат: "Виж, когато каза това, ти нарани чувствата ми." Или при определена ситуация в работата е достатъчно да изрекат: "Ето, така искам да бъдат направени нещата."
Хората с лунен възел в Рак все още се учат, че не бива да позволяват на другите да пренебрегват чувствата им. Те са нещо лично; всеки човек е единственият, който може вярно да определи какво изпитва. Например, ако в блъсканица си ударя пръста на крака, аз мога да кажа: "Джош, току-що си нараних пръста и наистина много ме боли." Другият човек може да отговори: "Не боли толкова много и на мен ми се е случвало подобно нещо." Но истината е, че моите чувства имат значение: това е моят пръст и само аз си знам как се чувствам. По съшия начин никой не може да преценява какво е емоционалното състояние на друг човек. Само той знае дали е разочарован, наранен, несигурен, или се чувства изоставен.

Сигурност
Основи
Тези хора трябва да се опитат да открият собствените си основи. По този начин ще се чувстват сигурни, което е важно за тях, за да изпитват истински и дълбоки чувства към другите. След като веднъж са открили себе си, те могат с успех да се впуснат в приключения и да общуват с другите. Ако енергията на другите хора се окаже прекалено силна или им пречи да се развиват по собствения си път, те могат да се отдръпнат и да се вглъбят в себе си. Но ако те нямат основи, тогава неизменно ще се идентифицират с разбиранията на другия човек и ще се опитват да го контролират, за да стабилизират връзката си. Ако родените с лунен възел в Рак не се чувстват удобно в собственото си тяло, те имат усещане за по-голяма комфортност, когато са около други хора.
Купуването на къща е друг елемент, който може да подсили чувството на тези хора за собствени основи. Понякога, когато правим нещо в материалния свят, то може да ни изцели духовно. Такъв е и случаят с хората със северен възел в Рак, които притежават дом. След като веднъж се чувстват сигурни и удобно в собствения си дом, те ще се почувстват и по-уверени, за да постигнат онова, което искат, във външния свят. Да имат стабилен дом им дава сили. Те се чувстват по-сигурни, усещат, че имат основи, и се чувстват уверени да бъдат самите себе си.
Всъщност тези хора имат превъзходна карма, свързана с недвижимата собственост и ще се справят добре в тази област. Като брокери или продавачи те гравитират около добрите сделки и имат шесто чувство, което им помага да разберат как от една сделка могат да спечелят всички. Те могат да погледнат на една къща обективно, като на бизнес, и не се отвличат от емоционални причини и чувства, които другите изпитват към домовете си. Те избират къщи, които са най-удобни за техните клиенти (в близост до добри училища, на разумна цена и т.н.). Тези хора чувстват какво е важно за другия човек и подхождат творчески към една сделка, така че покупката да се осъществи, дори когато изглежда невъзможна.
В бизнеса или в областта на инвестициите те са страхотни със способността си да намерят една наистина добра сделка, да ремонтират сградата по най-подходящия начин и да я дадат под наем. По този начин те могат да започнат бизнес и да го развиват, докато имат желание. Те знаят как могат да използват една сграда, за да получат най-големи финансови постъпления (например да разделят една голяма къща на малки апартаменти и да ги дадат под наем). Все пак тяхната добра карма а областта на недвижимата собственост се отнася само до собствеността, върху която вече има построена сграда, а не върху гола земя.

Принадлежност
Тези хора са прекарали много минали животи, като са отстоявали каузи извън тях и сега част от тях се чувстват като номади. Те са винаги в движение, търсят следващата цел, която да постигнат, и проект, с който да се захванат. Най-дълбоката им нужда е да се чувстват удобно и да могат да се отпуснат, защото се намират в точното време на точното място. Но за тях е трудно да кажат, че наистина принадлежат към нещо; дори и в техните семейства много често не се чувстват във свои води. Първата стъпка към промяната е да се сдобият с чувство на принадлежност вътре в себе си, което могат да сторят, ако останат верни на вътрешните си импулси.
Например, ако човек с лунен възел в Рак чуе една потенциално разстройваща клюка за приятел, най-добре е веднага да се обърне към инстинкта си. Чувства ли той, че информацията е вярна, има ли някаква причина за безпокойство. Ако шестото чувство му подсказва, че няма причина за тревога, тогава спокойно може да му повярва. Наистина родените с това разположение се сдобиват с чувство за принадлежност, когато вярват на себе си и следват инстинктите си. Те имат нужда да изпитват чувство за принадлежност към другите и могат да го придобият, като им показват, когато се чувстват уязвими. Това дава на останалите възможност да отворят своите обятия и да позволят на силните хора със северен възел в Рак да разберат колко много са обичани.
В този живот чувствата на родените със северен възел в рак изискват внимание. Те трябва да бъдат около хора, които са чувствителни и ги подкрепят. Много е важно да правят разлика между тези, които проявяват достатъчно желание да ги подкрепят емоционално, и тези, които не го правят. Най-добрият метод е честно да разкриват какво чувстват, когато другите действат така, че ги нараняват, и след това да наблюдават техните реакции.
Например, ако един приятел на човек със северен лунен възел в Рак организира парти и не го покани, най-добрият изход е да той да му каже направо: "Почувствах се пренебрегнат, когато не ме покани на твоето парти." Без оправдания, без манипулации - просто едно искрено разкриване на емоционалната реакция към този инцидент. Ако приятелят каже: "Не би трябвало да се чувстваш пренебрегнат - поканих те на три партита миналата годината!”, и покаже, че не се интересува много от чувствата на човека с тази възлова позиция, това може да му подскаже, че приятелят му всъщност не се интересува от емоционалното му състояние. Но, ако приятелят каже: "Съжалявам, че си се почувствал по този начин и мога да те разбера, но точно в този случай..." (и да обясни какво е станало), тогава човекът със северен възел в Рак знае, че този човек се интересува от неговите чувства.
Тези хора имат склонност да крият изживяванията си от другите в личните взаимоотношения. Иронията е, че това им пречи да постигнат интимността, която търсят, и да създадат взаимоотношения, които ще им помогнат да изпитат пълнота. Интимността е страничен продукт от разкриването на личните чувства и само чрез нея те могат да бъдат разбрани и приети от другите. Чувствата добавят усещане за удовлетвореност от живота и хората със северен лунен възел в Рак имат рождено право да отворят себе си и да почувстват радостта от взаимната загриженост на едно по-дълбоко, лично ниво.

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
Контрол
За родените с лунен възел в Рак склонността да контролират е най-голямата пропаст, в която могат да пропаднат при интимните си връзки. Те дотолкова са автоматизирали този навик, че дори не осъзнават, че го правят. Те винаги са две крачки напред като се опитват да управляват поведението на другия човек и търсят смекчаващи вината обстоятелства за своите действия. Например, ако чувстват, че техният партньор усеща, че е попаднал в капан и се готви да ги напусне, те могат да се отдръпнат за известно време и да му дадат повече пространство, за да остане. Те всички имат прекалено желание да жертват собствените си чувства и нужди в името на това хората около тях да бъдат задоволени и под контрол. Но когато действат така, всички губят.

Контролиращият Аз
Тези хора са крайно чувствителни към емоциите, едновременно личните и емоционалните реакции на другите. Затова изглеждат безчувствени на околните, но в действителност са прекалено чувствителни и не знаят как да се справят с чувствата, които се появяват у тях и у другите. Докато не развият система, която да им позволи да усещат чувствената си връзка с другите хора и да бъдат уверени и спокойни, тяхната автоматична реакция ще бъде да контролират или себе си, или другите, тъй като това елиминира проблема как да се отнасят към чувствата. Те опитват да организират живота на партньорите си така, че да могат да контролират връзката, но това означава, че не са грижовни. И в края на краищата започват да се чувстват отчуждени.
Когато действат несъзнателно, те често отдават по-голяма важност на това да поддържат гладки взаимоотношения в работата, отколкото всеки момент активно да участват в онова, което се случва. Те могат да наложат строги ограничения на собственото си поведение - да действат по начин, по който си мислят, че техният партньор иска, за да контролират ситуацията. Тяхното подсъзнателно мислене е: "Аз ти позволявам да ме контролираш, следователно ще бъдеш онова, което аз искам." Всичко е насочено към постигане на предсказуеми, стабилни ситуации, на които могат да разчитат - за сметка на живителната сила от истинското споделяне на емоциите, на обвързаността и интимността с другия човек.
Понякога тези хора приемат емоциите като слабост. Когато другите ги проявяват, те се затварят и душите им охладняват, тъй като чувствата натискат спусъка на техните инстинкти да се възползват от всички възможности. Когато това се случи, най-добрият изход е съзнателно да не се възползват от ситуацията. Тяхното предизвикателство е просто да бъдат там, без да се опитват да упражняват контрол. Тогава, след като са се отпуснали, те инстинктивно ще усетят какво да направят, за да бъдат наистина полезни.
Те толкова са свикнали да поемат отговорност, че имат склонност да мислят, че са отговорни за чувствата на другите хора. Смятат, че всичко зависи от тях. Още веднъж, това може да доведе до потискане на емоциите, за да не се тревожи другият човек. Но те не правят услуга на никого като крият своята истинска същност и чувства. Прикриването на собствените чувства и страхове наистина им пречи да подобрят ситуацията. Един от най-важните уроци, които родените със северен възел в Рак усвояват, е да не потискат собствените си чувства в името на другия човек.
Тези хора трябва да се убедят, че техните чувства са признати и нуждите им са удовлетворени. Ако не се погрижат за себе си, няма да могат да помагат и на другите. Когато правят онова, от което се нуждаят, за да чувстват щастие и удовлетвореност вътре в себе си, те позволяват на партньорите си да бъдат свободни и създават прекрасни връзки.

Контролиране на другите
Докато родените с лунен възел в Рак не установят собствената си емоционална идентичност, те се идентифицират с чувствата на другите: ако тези около тях са разтревожени, те също се чувстват по този начин. Тогава започват да контролират другия човек, за да могат да чувстват, че контролират и собственото си поведение. Те отговарят на възникналия проблем с мигновен съвет, тъй като притежават талант да помагат на другите да се издигат над проблемите. Но в резултат на навика им да потискат собствените си чувства, те имат склонност да потискат и чувствата на другите.
Когато някой е разтревожен, тяхната първа реакция е да отрекат неговите чувства и да го принудят да бъде студен и практичен. Тези хора имат непреодолима склонност да вземат нещата в свои ръце и да възстановяват реда, често преди да са осъзнали ситуацията съвсем ясно. Те трябва да избягват изкушението да дават съвети, преди да ги питат, и вместо това да насочват към другите енергия, която може да им даде сили. Те трябва да разпознават и да приемат променливите настроения като част от една по-голяма картина.
Понякога хората с това възлово разположение се наслаждават на емоционалните изблици - на гнева, избухването, да бъдат наранени - като вид избягване на чувствата и начин да се сложи край на даден проблем. Подсъзнателно те използват тези изблици като защита срещу чувствата, които се опитват да изплуват на повърхността. Те избухват и след миг утихват, но междувременно са стреснали всички и не е необходимо да се грижат за чувствата, които са излезли на преден план в тази ситуация. Емоционалните изблици могат да бъдат друг начин за контрол. Хората не искат да влизат в конфликти и затова стъпват на пръсти, когато са около тях, а тези със северен възел в Рак се чувстват самотни и изолирани, без да знаят защо. Подсъзнателно хората с тази позиция на възлите се опитват да избегнат емоциите, защото не знаят как да се справят с тях. Едно от предизвикателствата им е да се научат да се справят със ситуации, в които се чувстват неадекватно, без да се ядосват.
Онова, което могат да направят, е съзнателно да бъдат по-търпеливи с човека срещу тях. Те могат да бъдат любопитни към него и да задават въпроси, за да разберат най-добре ситуацията. Когато започнат да виждат по-голямата картина на живота, те обикновено могат да постигнат съгласие, без да потъпкват чувствата на другите. Понякога усещат необходимост да се погрижат за другия човек и тогава той може да им помогне да открият как да получат онова, което искат. Тъй като в това прераждане хората със северен възел в Рак се учат да се обвързват с другите на емоционално, а не на духовно ниво, те трябва да намалят скоростта. За да направят предложения, които другите ще имат желание да чуят, първо трябва да създадат емоционална хармония. Това изисква време. След като веднъж другият човек се е почувствал емоционално разбран, той ще бъде готов да чуе съветите, които тези хора могат да дадат.
Родените със северен лунен възел в Рак са хора, които умеят да постигат онова, което искат, и да дават чудесни съвети. Когато чуят проблема, тяхната насоченост към успеха и разрешение на една ситуация е толкова силна, че те автоматично виждат най-правилния изход. По ирония на съдбата те често привличат хора с проблеми, които могат да помогнат на свой ред на тези със северен възел в Рак да усвоят уроците, предопределени за тях в това прераждане. Като се вслушват в отговорите, които се появяват у тях, за да помогнат на другите, те ще разберат какво трябва да направят за себе си. Това ще им помогне също да се чувстват обвързани с хората около тях.
Изборът, пред който са изправени родените с лунен възел в Рак, е дали да контролират, или да помагат. Когато те реагират на една ситуация с желание да контролират, обикновено губят. Но когато имат желание да помагат и да бъдат от полза - печелят. Затова, преди да проведат телефонен разговор, за който се чувстват несигурни, или преди да се намесят в една ситуация, много важно е да отделят време, за да определят своя мотив. По този начин те ще могат да застанат на твърди основи и да предприемат необходимите действия. Ако са истински загрижени за другия човек, те ще се отнесат към него по подобаващ начин.

Ориентираност към целта
Хората със северен възел в Рак не осъзнават факта, че другите ги възприемат като личности, които искат да контролират всичко. Те идват в този живот, решени да направят онова, което трябва, и често са така погълнати от задачата, която трябва да свършат, че не осъзнават чувствата на останалите хора. А когато другите се разстройват, представителите на тази възлова позиция се чувстват изолирани и не разбират какво се случва.
Например имах една клиентка със северен лунен възел в Рак, която си беше купила апартамент в блок. Тя искаше да помогне и да направи така, че всичко да върви гладко, затова доброволно реши да бъде един от управителите на сградата. Нейната работа беше да обикаля етажите веднъж седмично и да връчва призовки на съседите си, които нарушаваха правилата за живот в сградата (паркираха на непозволени места, слушаха музика прекалено силно и т.н.). Моята клиентка се зае със задълженията си много сериозно и скоро си създаде много неприятели. Тя толкова усърдно си вършеше работата, че беше забравила да помисли как се чувстват хората, когато получават призовки. Родените с лунен възел в Рак трябва да се научат да вземат под внимание чувствата на другия човек и да мислят как те самите ще се чувстват, ако си разменят местата. Това им помага да почувстват увереност при общуването с другите по начин, който да даде успешни резултати.
Вследствие на опита си от минали животи, когато са били на власт, понякога хората със северен възел в Рак изглеждат на другите като хора, които са отдадени изцяло на работата. Това е загуба и за двете страни. И двамата се чувстват неудобно във връзката си. Проблемът е, че хората със северен възел в Рак приемат, че всеки иска онова, което и те искат, и затова не се интересуват от нищо друго освен от целта. Но другите хора не мислят по този начин и може да не разберат как разрешението, което предлагат, ще се свърже с техните планове. Те може би се нуждаят от обяснение как тяхната задача се вмества в по-широката картина. Другите не са били така ориентирани към целта в миналите си животи както родените със северен възел в Рак и може да не виждат стратегиите, които са очевидни за тези хора. Следователно хората с тази възлова позиция трябва да намалят скоростта и да отделят време, за да разговарят, а понякога трябва да приемат, че не знаят отговора.
Например в случая с жената в общия дом, вместо още от вратата да връчва призовка, тя би трябвало да се убеди първо, че правилата са били разбрани и да обсъди с нарушителя защо те са от полза за всички. Родените с лунен възел в Рак трябва да имат желание да разговарят не от позицията на по-висши същества; те трябва да позволят на другите да правят предложения за това как да бъде свършена работата. В тази ситуация нарушителят е можел да каже: "Не се безпокойте, аз ще преместя колата веднага, така че не е необходимо да ми давате призовка. Благодаря, че ме предупредихте.” Идеята е да бъдат по-човечни, а не да гледат работата да бъде свършена на всяка цена - именно там лежи удовлетворението от обвързаността с другите хора по начин, който ще бъде от взаимна полза.

Емоционални рискове
Онова, което хората от това разположение на възлите наистина искат в техните взаимоотношения, е да се чувстват сигурни и да знаят, че ги обичат такива, каквито са. Но те правят това почти невъзможно, но след като не разкриват себе си, как могат другите да ги опознаят и обикнат? Най-голямото предизвикателство за тях е да си позволят да бъдат уязвими. Да поемат риск и да разкрият собствените си чувства, това изгражда тяхната емоционална идентичност пред самите тях както и пред другите, но ако го сторят им се струва, че животът им виси на косъм! Все пак точно това е стъпката, която трябва да предприемат, за да бъдат щастливи, да се обвързват успешно с хората и да се чувстват спокойни.

Изразяване на чувствата
Тези хора могат да бъдат истински самотници. Те се страхуват да признаят собствените си чувства и за тях е много трудно да поемат риска да позволят на другите да се сближат с тях. Те не искат да бъдат наранени. Онова, което трябва да научат обаче, е, че страхът да не бъдеш наранен е далеч по-лош от това да не си позволиш да изпиташ най-силните чувства. Те се страхуват от емоциите си, защото са им непознати, но когато ги изявяват, ще открият нови дълбини в своя живот и невероятно чувство на удовлетвореност. Чувствата добавят цвят и значимост в живота им - един изцяло нов свят на лични наслади, без които пребиваването на тази планета ще бъде скучно, напразно и загубено.
Хората със северен възел в Рак се страхуват да не бъдат завладени от чувствата и да загубят контрол. Но те не трябва да се тревожат, че ще бъдат обезсилени от собствените си емоции, защото не са безотговорни. Дори и да открият, че са повлечени в негативна посока, те винаги могат да избягат като просто използват вътрешната си способност да поемат нещата в свои ръце. Те се учат да вярват, че чувствата са временни - като вълните на един океан. Ако човек ги пусне на воля и ги изживее, ще се срещне с голямо разнообразие от настроения и нови усещания.
Чувствата добавят нови измерения в живота и правят възможно пълното обвързване с другите. Ако си свързан с хората около себе си само с разума, това прави една връзка болезнено непълноценна. В този живот представителите на тази възлова позиция по знак се учат, че когато се съобразяват с чувствата на другите, те започват в по-голяма степен да се наслаждават на всички нюанси от характера на другия човек. И като споделят собствените си чувства, родените със северен възел в Рак показват пред другите една по-голяма самоувереност.
Например, ако един човек със северен лунен възел в Рак се чувства много привързан към някого, но не го показва, той не осъществява връзка с него. Но ако наистина изрази чувствата си, тогава и двамата имат възможност да се срещнат на една и съща честота. Чувствата се предават чрез езика на тялото, така както чрез думите. Ако тези хора са привързани, не е грешка да се отдадат на импулсите си и да прегърнат другия човек или да поемат ръката му в своята. Техният подсъзнателен подтик да контролират често ги възпира и винаги ги кара да правят онова, което е правилно, но това само отлага превръщането на чувствата в реалност. Те могат да прекарат много време в манипулативно мислене: "Ако направя това, ще се случи това, ако направя онова, ще се случи онова" - и всичко се превръща в една стратегия. Но в последна сметка се оказва, че те манипулират себе си и пропускат възможностите да се наслаждават на емоциите в живота, докато не се научат да вярват на своите чувства и да им позволят да ги направляват в дадена връзка.
В това прераждане хората със северен възел в Рак трябва да си позволят да изразяват искрено чувствата си, вместо да правят онова, което е социално приемливо. Тези хора се учат, че когато чувствата не са изразени и изживени, не съществува безкрайна възможност. Емоциите трябва да бъдат забелязвани, когато се появят. И родените с това разположение трябва да ги последват. За повечето хора не е препоръчително да вървят по тази пътека, но за родените с такава възлова позиция искреността е единственият верен път.

Интимност
Родените с лунен възел в Рак трябва да запитат себе си: ако една връзка не е основана на истинска обвързаност, ако не е сърдечна, какво ще те накара да помогнеш на партньора си в трудни за него времена? Тези хора искат и се нуждаят от интимност и начинът, по който могат да я постигнат, е като показват слабостите си, вместо да се опитват да контролират. Може би е по-лесно да изразиш позитивни чувства, но те трябва да запомнят, че тяхното намерение при изразяване на страх, тъга, тревога, объркване, гняв или несигурност не бива да бъде оправдание или отричане на чувствата, а тяхното изразяване. Когато родените със северен възел в Рак потискат подобни чувства, това не е от полза за тях.
Хората с другите позиции на лунните възли по знак може би нямат проблеми да бъдат себе си и да позволяват на другите да видят какво изпитват, но за родените с лунен възел в Рак това е предизвикателство, което изисква много кураж. Те имат нужда да разкрият и да изразят истинските си чувства и трябва да го сторят устно и без други мотиви освен този да разкрият собствения си аз. Тогава, ако другият човек по някакъв начин пренебрегне чувствата им, те ще знаят, че с него не могат да постигнат истинска обвързаност. Но този подход дава шанс да ги опознаят на онези, с които тези хора искат да развият една плодотворна, топла връзка, в която взаимно да се подкрепят.
В миналите животи, тъй като хората със северен възел в Рак са били винаги на отговорни постове, е трябвало да могат да оправдават всичко, което са казали или направили. Те са се страхували да говорят, преди да са обмислили всички възможни последствия. Добрата новина е, че в това прераждане тези хора не трябва да се оправдават - на тях им е позволено просто да бъдат онези, които са, и да споделят чувствата си, без да поемат отговорност за това как другите ще реагират. Те дори не трябва да знаят защо имат определено чувство, но понякога процесът на изразяване на емоциите им дава способност да проумеят какво се случва или помага на другия човек да ги разбере и така се превръща в полезна обратна връзка.
Всичко, което родените с тази възлова позиция трябва да правят, е да изразяват онова, което знаят в даден момент. Например: "Чувствам се неудобно от думите, които каза, но не зная защо." "Когато каза това, аз се ядосах. Не зная защо, но просто искам да знаеш какво се случва." "Чувствам се притеснен и изглежда затова говоря толкова много." "Зная за какво говорихме, но тъй като ситуацията се промени, нещата вече не стоят така." Независимо от страховете си за това, което ще се случи, когато тези хора действително рискуват да споделят своите чувства и да позволят на другите да видят каква е тяхната позиция, проблемът ще бъде разрешен по начин от полза за всички. Родените със северен лунен възел в Рак са имали сложен живот в миналото, но в това прераждане всичко за тях е много просто.

Подкрепа и равенство
Ролята на родители
За тези хора, сигурността и увереността идват от съзнателното желание да помагат на другите. Когато тази подкрепа е ясно основана на равенството, техните взаимоотношения се развиват добре. Но те са имали малък опит с традиционното семейство в миналото, че имат склонност да се отдават само на една роля: властник, диктатор, бащински тип. Те са свикнали до такава степен с отговорности, организации и контрол, затова мислят, че другите не биха свършили една работа така, както те могат. Така, когато нещата са спешни (дори и не толкова) те скачат директно в центъра на събитията и започват да организират всички - това е автоматично!
Родените със северен възел в Рак винаги са искали да знаят накъде вървят другите и какво правят, защото са свикнали да поемат отговорност за всяка ситуация. Но те се учат, че има разлика между подкрепа и узурпиране на отговорността за чуждия живот. Едно от техните предизвикателства е да осъзнаят недостатъците на другите, без да ги осъждат или да се опитват да променят нещата.
За да се противопоставят на склонността си да изпълняват ролята на бащата, един от най-добрите изходи, независимо дали става въпрос за мъже, или за жени, е да решат да поемат ролята на майката, която винаги желае да подкрепя и да бъде грижовна. За да балансират, тези хора трябва да се поучат от женското отношение към живота: да получават енергия и да отговарят искрено, със сърцето си. Това прави характера им по-мек и позволява на другите да приемат и да печелят от тяхната енергия. Хората с лунен възел в Рак имат нужда да разбират другите, да усещат тяхната несигурност, не само да се държат властнически, и тогава няма да се чувстват изплашени, а ще се обвързват от позицията на равни партньори.
Ето ви един пример за контраста между майката и бащата. Когато другите са разтревожени, бащинският тип има склонност да казва на другия човек какво да прави, за да се освободи от отрицателните чувства. Той никога не се интересува от чувствата на другите (това е начинът, по който се отнася и към себе си), и така кара другите да се чувстват неразбрани, и сякаш никой не проявява загриженост за тях. В този живот родените с лунен възел в Рак се учат да изразяват съчувствие. Те трябва да се вслушват в другите и да разбират тяхната болка, така както една майка разбира болката на своето дете, защото това разбиране ще помогне да се изцели раната. Онова, което казваме на едно дете: "Дай да те целуна и ще ти мине", е толкова нелогично, колкото и "Следващият път избягвай да попадаш в подобна ситуация и няма да бъдеш наранен." Но първият начин на утешаване е онова, от което другите се нуждаят, и онова от което изричащият думите, се нуждае. След като бъде забелязана болката и другият човек разбере, че за него проявяват загриженост, те могат да направят практически предложения, които ще бъдат от полза.
В миналите животи другите са забелязвали и са оценявали постиженията на хората с лунен възел в Рак. В това прераждане те трябва да обърнат нещата, да оказват на близките си подкрепа и да им дават кураж. Тези хора са тук, за да удовлетворят нуждите на другите и като вършат това, те израстват и стават по-уверени. Като се отказват от онова, което е най-добро за тях, за да помагат на другите, те автоматично задоволяват и собствените си нужди. В процеса на грижовност към другите те се грижат и за себе си.
Чувството, с което изобщо не могат да се справят, е отхвърлянето. Макар че се учат да бъдат чувствителни към изживяванията на другите, те са дошли на тази планета прекалено чувствителни към собствения си емоционален живот. Затова преувеличават всеки път, когато има дори най-малък намек за отхвърляне, и приемат всичко прекалено лично. Ключът е да бъдат по-обективни - по-малко концентрирани върху себе си и повече да осъзнават как да отговарят на неотложните нужди на другите.
Например имах един клиент с такава възлова позиция, който беше съсобственик на заведение за хранене. Ако някои клиент върнеше пържола, която не беше достатъчно добре приготвена, той приемаше това лично. Неговата позиция беше: "Еми, аз съм я направил добре, значи нещо не е наред с клиента." Когато пред тези хора стои въпросът за тяхната правота в дадена ситуация, те винаги искат да се защитят. Но трябва да отстъпят малко и да бъдат по-възприемчиви към онова, което могат да направят, за да се погрижат за другия човек. Когато те са съсредоточени да дадат най-доброто от себе си, за да накарат другите да се чувстват подкрепяни и да усещат, че някой е загрижен за тях, всички печелят и се изпълват с положителна енергия.
Чувствата са важна част от нашата идентичност. Онова, което ви кара да плачете, може да бъде много различно от онова, което предизвиква сълзи във вашата сестра или приятелка. Нашите чувства са лична характеристика и когато родените със северен лунен възел в Рак изразяват своите чувства, те започват да показват пред другите истинската си същност. Често си мислят, че другите не виждат кои в действителност са те или не им позволяват да бъдат себе си. На практика, те са онези, които не позволяват на другите наистина да ги опознаят, защото се страхуват, че ще изглеждат различни. Най-впечатляващото нещо е, че когато накрая разкрият себе си и рискуват да бъдат отблъснати, те откриват истинската си принадлежност.
Когато тези хора говорят искрено - водени от емоциите, които бушуват вътре в тях - това е добре за всички и неизменно им се отговаря със съчувствие и подкрепа. Иронията е, че това, което изглежда най-интимно за хората с лунен възел в Рак, в действителност е най-общото. Как светът гледа на нещата и как те гледат на другите им се струва нещо много лично, защото тяхното его заема централно място. Но когато изразяват емоциите и предчувствията си, егото изобщо няма място там. Всичко става инстинктивно. То не произлиза от мисловния им процес, а е просто искрена реакция.

ЦЕЛИ
Вяра в чувствата
Настройване
Родените със северен лунен възел в Рак се радват на невероятна завършеност от миналите си животи. Те трябва да бъдат честни в смисъл да разкриват процесите, които протичат в тях, и да позволяват на другите да знаят как се чувстват. В резултат на много прераждания, в които са играли важна роля в обществото и са били пред очите на всички, тези хора са свикнали да бъдат някой - да имат претенции, че са по-висши същества, които запълват дадена обществена потребност. И в този живот тези техни чувства са толкова силни, че те имат нужда от признание. Може да изглеждат студени или че се интересуват само от бизнес, но това е защото подсъзнателно се опитват да отрекат чувствата си, за да покажат, че са над тези неща. Досега блокирането на чувствата е автоматично, но за да бъдат щастливи в това прераждане, те трябва да пренастроят своето отношение към света.
Един начин да сторят това е като намалят скоростта и отделят време да се вслушат в себе си.
Обикновено, когато почувстват нещо, те не му обръщат внимание или действат против него. Сега те нарочно трябва да се опитват да бъдат себе си. Идеята е да не се насилват веднага да изразяват чувствата си, а да отделят достатъчно време, за да им позволят да се появят и след това да ги изразят. Това е нещо ново за хората с лунен възел в Рак - подобно на това да се учиш да вървиш или говориш - затова те трябва да бъдат търпеливи. Като експериментират, ще открият, че хората около тях по някакъв магически начин подкрепят новото им поведение. То стимулира другите и внася повече близост във взаимоотношенията им, като създава истинска интимност на мястото на старите, лишени от дълбочина взаимоотношения.
В резултат на много минали животи, в които са били награждавани заради потискането на своите чувства, родените със северен възел в Рак имат склонност да възприемат емоциите като слабост. Но емоциите нямат нищо общо с това да бъдеш слаб - те просто отразяват една реакция на тялото. Могат ли хората със северен възел в Рак да кажат: "Тъй като съм невероятно щастлив, аз съм слаб." Не, това е просто още едно чувство.
Инстинктите никога няма да ги подведат. Често техните емоционални реакции създават уникалност във взаимоотношенията им или вярно предсказват бъдещи събития. Родените със северен лунен възел в Рак се страхуват, че не могат да контролират. Но не бива да позволяват на страха си да ги възпира. Те трябва да кажат: "Ето така възприемам нещата точно сега, това е което чувствам." Техните инстинкти са винаги верни. За тях с добра карма, когато позволяват на себе си да изразяват чувствата си пред другите. За тях емоциите са позитивни и изцелителни и когато показват чувствата си, това ги прави по-приемливи за другите и често решава даден проблем в полза на всички.

Общуване
Хората със северен лунен възел в Рак притежават инстинкт да постигат целите си и могат да го използват в тяхна полза като превърнат в своя цел онова нещо, което ги предизвиква най-много: честно разкриване на чувствата, страховете и слабостите. Те трябва да се научат на това, за да създават чувство на симпатия у другите. Ако в началото са прекалено срамежливи, за да позволят на другите да знаят как се чувстват, те могат да започнат като пишат писмо. Или ако в определен момент внезапно забравят какво са искали да кажат, могат да пишат бележки, за да подпомагат паметта си. Тяхната цел трябва да бъде искрено да изразяват чувствата си по един отговорен начин, без да бъдат обвинителни.
Например: "Когато не удържа на обещанието си и не ми позвъни вчера, аз се почувствах несигурен и объркан, тъй като бях отклонил друга покана, защото чаках твоето обаждане.” Тези хора трябва да изразяват фактите за случващото се и след това разкриват чувствата, които са изпитали в резултат на това. След това трябва да спрат да говорят и да дадат възможност на другия човек да обясни. Те трябва да намалят скоростта и да започнат разговора по подходящ начин - да отделят време да се настроят един към друг, а не веднага да започнат с проблема.
Често хората с лунен възел в Рак се дразнят, че винаги те трябва да бъдат по-силните - онези, на които другите да се осланят за помощ. Могат да изпитват омраза, защото няма към кого да се обърнат за съвет, когато се нуждаят. В името на това да бъдат над останалите те остават отделени от тях. Ключът е да позволят да им помагат, както и самите те да помагат на другите.
Но когато наистина приемат помощ, то обикновено става по драматичен начин: "Добре, искам да използвам колата ти днес, но не се безпокой - ще ти я върна след точно два часа, нито секунда по-късно!" След това те прекалено наблягат на това колко отговорни ще бъдат и ще я върнат, вместо просто да приемат и да оценят помощта, оказана им от другия човек. Те трябва да се научат да приемат помощта и загрижеността на другите с благодарност и любов. Трябва да осъзнаят, че взаимозависимостта не е форма на слабост, а по-скоро създава връзки между хората и добавя дълбочина в техния живот.
Ако тези хора не разкриват своята несигурност, те лишават другите от възможността да им помагат и да им се отблагодаряват. Само когато изразяват страховете си и чувствата си на несигурност, другите наистина разбират какви са нуждите им и имат възможност да им помагат, да се грижат за тях и да ги глезят - а всичко това е от голяма полза за родените със северен възел в Рак в този живот. За много други хора с възлови позиции, различни по зодиакален знак, да проявяват загриженост към тях ще им помогне просто да подобрят самочувствието си. Но за родените с лунен възел в Рак това наистина е нещо повече. А тази промяна, проявата на съчувствие и обмяната на енергия, дава сили на всички.
Като приемат помощ, хората със северен възел в Рак може да се чувстват неудобно, защото си мислят, че не са били изцяло отговорни. Всъщност като включат другите хора в своето ежедневие и им позволят да помагат, те признават тяхната важност в своя живот. След като веднъж осъзнаят, че хората обичат да помагат, цялата им представа за живота ще се промени.

Съсредоточаване върху процеса
Хората със северен лунен възел в Рак са имали много животи, посветени на постигане на различни цели, и сега те често отново превръщат настоящия в низ от осъществяване на цели една след друга, без да изпитват насладата от процеса. Без значение какво са постигнали, то не може да ги удовлетвори. Те са прекалено насочени към крайния резултат и отлагат насладата от момента и изобилието около тях, защото са подвластни на копнежа и глада за постигане на следващата цел.
В миналите животи по този начин те са имали максимален успех, но сега за тях не е предопределено да намерят щастие, просто като постигат целите си. Сега е важен самият процес, а щастието ще дойде от насладата по пътя към целта. Те трябва да обърнат повече внимание на началото и на това как се развиват нещата. Все още могат да продължат да преследват цели, които са далеч отвъд възможностите на другите, но трябва да го правят по подходящ начин, който носи радост и удоволствие на тях и на околните.

Противоречие между целта и средствата за постигането й
В този живот разбирането "целта оправдава средствата" не се отнася за родените със северен възел в Рак. За да се чувстват сигурни, те трябва да се концентрират върху процеса на осъществяване, а не да се стремят на всяка цена да стигнат до определен краен резултат. Това ще ги предпази от възможността да злоупотребяват, експлоатират или нараняват хората в емоционален план. Все още може да има моменти, когато инстинктите за контрол се събуждат у тях и хората с лунен възел в Рак се опитват да управляват живота с разума си, но не бива да забравят колко болка причинява това.
Склонността им да жертват удоволствието от процеса в името на крайните резултати води и до липса на енергия, жизненост и лична наслада. Например, вместо да се съсредоточат върху целта да имат успешен брак, те трябва да се концентрират върху процеса как да го постигнат. Затова трябва да отделят време да разберат дали техният партньор е доволен от връзката. Целта може да бъде щастлив брак, в който взаимно да се подкрепят, разкривайки чувствата си и създавайки близост, като всеки партньор позволява на другия да види истинската му същност. Тогава крайният резултат (успешният брак) е естествена последица от един ежедневен процес.
Те се учат, че ако се грижат за дребните неща, големите сами ще се погрижат за себе си. Другите могат да не разбират тяхната обсебеност от точността на всяка стъпка от процеса (те може би се учат да постигат по-широки цели), но хората със северен възел в Рак, които са специалисти в това, трябва да останат верни на себе си и на своя процес. Когато се грижат за дребните неща (например честно изразяване на чувствата, осъзнаване онова, което изпитват другите, емоционална обвързаност с една ситуация и действане стъпка по стъпка), те наистина са на правия път.
Родените с това възлово разположение трябва да съзнават факта, че независимо дали другите разбират това, което те правят, дали го одобряват, или ги уважават, в духовен план те са прави. Само те знаят колко е трудно да бъдеш слаб и когато са верни на себе си, по този начин се издигат в собствените си очи независимо от това какво е мнението на другите. Това им дава нова сила и им носи невероятно спокойствие и кураж да се справят с живота. Когато поддържат целостта на един процес, постигнатото ще ги задоволи емоционално в по-голяма степен, отколкото очакват.

Цели, които ще ги удовлетворят
Тъй като хората с лунен възел в Рак имат невероятна способност да постигат цели, за тях е важно да правят разлика между собствените си и тези, които са им наложени от обществото и от ранното детско възпитание. Техните цели ги правят щастливи по време на самия процес. Една цел, която ще им помогне да заместят объркването си със щастие, е да осъзнаят, че една птичка в ръката струва повече от две в небесата, т.е. да се научат да ценят онова, което животът вече им е поднесъл. Тяхната подсъзнателна ориентираност към целта винаги ги кара да търсят удовлетворение в следващата стъпка и като резултат те не се наслаждават на изобилието, което вече имат. Когато съзнателно обръщат внимание и оценяват онова, което притежават, това им дава енергия за по-нататъшните им постижения по един балансиран начин.
Друга цел, която може да донесе дълбоко удовлетворение за родените с лунен възел в Рак, е да се съсредоточат върху постигането на емоционална обвързаност и интимност във взаимоотношенията. Това им дава сили да намалят скоростта на процеса и да започнат да се вглеждат в себе си и в другия човек. Това означава да осъзнават важността на чувствата за постигане на пълнота в живота.
Един начин, по който могат да направят това (който ще им даде по-голяма сигурност в непознати ситуации), е да се съсредоточат върху прехвърляне на енергийния център в техните тела. При хората със северен лунен възел в Рак енергията обикновено е съсредоточена от раменете към върха на главите им - главата обикновено е най-значимата част в тялото им и им липсва чувство за вътрешна значимост. Тези хора трябва да прехвърлят енергията си към долната част на стомаха, под пъпа. И когато всеки ден осъзнават къде се намира енергийният им център, това ще превърне чувството за тяхната стойност в един вътрешен, приглушен фактор, който им дава сили и им помага да се почувстват завършени в себе си независимо от мнението на другите. Когато прехвърлят енергията си към долната част на коремната област, тя вече се намира на правилното място и тяхното сърце започва да се отваря.
Това им позволява да видят един изцяло нова начин, по който да отговарят на емоционалната обърканост у другите. Те винаги са се чувствали неудобно с отрицателните емоции и не са можели да утешат другия човек. Техният първи отговор е бил да не обръщат внимание или да потискат чувствата си и да се отправят директно към целта, за да бъдат отново над всичко. Но магията е, че ако съобразят своята цел с чувствата на другите, ако успеят да видят емоционалното състояние и да не го пренебрегват, ще могат да открият правилния отговор, който ще даде сили на другия човек и ще задълбочи връзката между тях.
Например имах една клиентка с такава възлова позиция, която се срещаше с мъж, когото много харесваше. Те и двамата живееха в Ню Йорк и можеха да имат богат социален живот. Веднъж в състояние на скука и обърканост по време на бизнес пътуване до Минеаполис той й позвънил. Тя не знаела какво да му каже, за да го развесели, и разговорът им бил съвсем кратък. Онова, което тя могла да изрече в отговор на неговото безпокойство било:
"Съжалявам да чуя това". Веднага след като тези хора видят проблемите на другия човек и започнат да му съчувстват, ще се появят и подходящите думи. В този случай, това е можело да бъде: "Вероятно трябва да взема самолета и да дойда при теб за уикенда." В този случай отговорът е щял да бъде от полза и за двете страни. Но тези хора никога не знаят кои са правилните думи, които да изрекат в подобни емоционални ситуации, докато и те не изпитат подобни чувства.

Признаване способностите на другите
Родените със северен възел в Рак трябва да съумеят да общуват с другите така че да ги успокояват и да ги подкрепят. Те трябва да се научат да не се съмняват в хората и да ги накарат да дадат най-доброто от себе си. Например имах клиент, който беше съсобственик на голям ресторант на югозапад. Неговият главен готвач се оказал човек, който злоупотребява с алкохола (което не си личало, когато го наели), и след няколко месеца на тази работа готвачът попаднал в затвора за три дни. След като бил освободен, готвачът се върнал в ресторанта. Трудно било да се намерят добри професионалисти в неговата област и моят клиент се нуждаел от него. Другият съсобственик го поздравил ентусиазирано: "Здравей, Джон, прекрасно е да се върнеш отново при нас!" Но моят клиент се държал резервирано. След като е решил да го вземе обратно на работа, защо не му е показал колко го цени? Тези хора трябва да се научат да признават, когато се нуждаят от някого.

Обучение
Родените със северен лунен възел в Рак добре съзнават как да осъществят целите в материалния свят (какво е необходимо, на какви принципи се гради животът, как трябва да се работи) и те често приемат, че и другите притежават същото знание. Но няма друга група хора с еднакво възлово разположение по знак, която по-добре да осъзнава как да постига една цел, без значение колко трудно е това. Една от целите на хората с лунен възел в Рак на тази планета и в този живот е да научат другите как да постигат целите си.
В резултат на големия им опит в тази област те веднага забелязват кога другите подсъзнателно пречат на себе си, като се придържат към поведение, което може да доведе до противоположни резултати или си позволяват да се отвличат с по-дребни тревоги. Те също ясно виждат как проблемите могат да бъдат разрешени - как трябва да действат другите, за да постигнат целта си. Когато осъзнават нуждите на другия човек, могат да използват вътрешната си практичност, за да помогнат за сбъдването на мечтите му.
Когато родените със северен възел в Рак видят някой, който се държи по неподходящ начин, вместо да "го наказват", тяхната работа е да го научат как да постигне целта си като му покажат, че са загрижени за него. Един от най-добрите начини, по които тези хора могат да общуват с другите, е като им помагат да определят своите цели и след това ги окуражават да работят за тяхното постигане. Когато са чувствителни към нуждите на другите, те променят своето поведение от „диктатора баща" към "грижовната майка" и могат да се обвързват с хората далеч по-ефективно. Когато проявяват повече разбиране и ги подкрепят, увереността им помага да се проявят най-добрите качества у другите.
В примера с готвача моят клиент е можел да отдели време, за да го опознае по-добре. Защо е станал готвач? Какво иска да постигне? Какво цели с работата си точно в този ресторант? Ако мотивът на готвача е бил да изкарва добра пари, за да храни своята съпруга и дете, и неговата причина, за да бъде в този ресторант е да си изгради добра репутация моят клиент е щял да знае как да го мотивира по подходящ начин като прояви загриженост.
Търпението е друго качество, което родените със северен възел в Рак усвояват. Тяхната работа е да обучават като показват и освен това подобряват настроението на другия човек. Те са имали толкова успехи в постигането на целите в миналите си животи, че когато приемат ролята на разбиращия учител, другите ще се вслушат в тях.

Чувствителност и споделяне
В резултат на потискането на чувствата в миналите животи емоциите на родените със северен възел в Рак са станали много пречистени. При тях няма тайни, чувствата им са невинни и естествени реакции. Доста често, когато изразяват себе си, от гърдите на всички други се изтръгва въздишка на облекчение. Представителите на тази възлова позиция са доста отворени и често приемат като свои чувствата на хората около тях. Ето защо за тях е здравословно да говорят за онова, което изживяват, по един отговорен начин: "В тази ситуация се чувствам неудобно", "Стана ми неприятно, когато каза това - не мисля, че беше една искрена реакция, от която никой няма да бъде наранен." Когато рискуват и изразяват чувствата си, всеки бива изцелен и емоционалното напрежение се разнася. В ситуации, в които са включени и други хора, те могат да се обърнат към тях с думите: "Толкова се радвам, че каза това. То е точно, което чувствам, но не знаех как да го изразя." Когато подобно нещо се случи, то Вселената им показва, че са на правия път, че отговорно са изразили чувствата си, без да обвиняват никого, а това е необходимо, за да се разчисти пътя към целта им.
Тъй като са потискали емоционалното си тяло в миналите животи, родените със северен възел в Рак са се лишили от предимството да бъдат човешки същества. В известен смисъл те може дори и да не се чувстват част от обществото. Те разбират какво е цел, осъществяване, отговорност - но защо е всичко това? Къде е отплатата, къде е истинската стойност. Тя е в получаването на енергия и деликатните чувства, които човек изпитва от своя емоционален живот. Всяко външно действие изглежда празно без вътрешна емоционална натовареност, която произлиза от способността да чувстваш и да споделиш тези чувства с друг човек, а това е най-вълнуващото и фино изживяване.
Тъй като са се откъснали от чувствата, тези хора пропускат едно задоволство и чувство за принадлежност, които са неизменни при емоционалната обвързаност с човечеството. Те са си спечелили правото да търсят ползите и удоволствията от факта, че принадлежат към човешкото семейство, а не толкова, че носят отговорност за него. За тях ще бъде съвсем разумно да намалят скоростта и да получат най-съществената награда за това, че са облечени в човешко тяло - способността да чувстват.

ИЗЦЕЛИТЕЛНА ПЕСЕН
Музиката е могъщо средство, което емоционално ни подкрепя при поемането на рискове. Аз съм написала изцелителна песен за всяка група хора с еднакво разположение на лунните възли по зодиакален знак, която да им помогне да насочат енергията си в позитивна посока.

По пътя
Посланието на тази песен е да вдъхнови и да окуражи родените със северен лунен възел в Рак да поемат рискове и да показват слабите си места; да разкриват чувствата си и по този начин да отворят себе си за емоционално удовлетворяващите взаимоотношения, които желаят.

Избрани стихове:
Изглежда, че е единственият път, по който мога
Да открия точно къде се намирам.
Да бъда честен за това какво изпитвам
И с хората, които обичам.
Промяната ще направи всичко толкова ясно.
Поеми риска и чакай магията.
Дълъг, дълъг е пътят към дома,
Там, откъдето аз идвам.
Но вече съм на пътя!
Израстването започва да разчупва
Всичко, което си мисля, че зная.
Да се върна отново...
На пътя към дома!

No comments: