Saturday, April 02, 2011

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В РИБИ

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В РИБИ
♦♦♦ Жан Спилър ♦♦♦

7 юни 1913 до 3 декември 1914 Риби
♦♦♦
29 декември 1931 до 24 юни 1933 Риби
♦♦♦
27 юли 1950 до 28 март 1952 Риби
♦♦♦
20 април 1969 до 2 ноември 1970 Риби
♦♦♦
3 декември 1987 до 22 май 1989 Риби
♦♦♦
22 юни 2006 до 18 декември 2007 Риби
♦♦♦
12 януари 2025 до 26 юли 2026 Риби
♦♦♦
19 август 2043 до 18 април 2045 Риби
♦♦♦

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В РИБИ
и Северен възел в Дванадесети дом
(и Слънце в Дева)

ОБЩ ПОГЛЕД
Качества, които трябва да развивате
Работата в тези области може да ви помогне да откриете скритите си дарби и таланти.
• Да не осъждате другите
• Състрадание
• Отказ от безпокойството в името на висшата сила
• Освобождаване на съзнанието чрез медитация и размишления върху себе си
• Съсредоточаване върху духовната пътека
• Вяра в положителния изход
• Признаване връзката с Вселената
• Приветстване на промяната

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Качества, от които трябва да се освободите
Работата по намаляване влиянието на тези склонности може да ви помогне да направите живота си по-лесен и радостен.
• Прекалена тревога
• Прекалена склонност към анализи
• Обсебващо безпокойство
• Преувеличаване важността на детайлите
• Крайни реакции в началото
• Търсене на грешките - обвиняване на другите
• Прекалена тревога да не се допускат грешки
• Желанието да бъдете Г-н или Г-жа Идеалният

• Оставане в неприятни ситуации
• Липса на гъвкавост

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Ахилесова пета/Капанът, който да избягвате/Какво не бива да забравяте
Ахилесовата пета, която родените със северен лунен възел в Риби трябва да съзнават, е тяхната непреодолима нужда от ред. ("Моето оцеляване зависи от това всичко да бъде подредено според моето виждане как трябва да тече животът и как другите трябва да се държат.") Това може да ги въвлече в капана на едно безкрайно търсене на перфектност. ("Ако само хората около мен можеха да бъдат малко по-съвършени, ще мога да се отпусна и да им вярвам,") Но това е бездънна яма: Тъй като животът и другите хора никога не са в статично състояние или перфектен ред, за да могат родените с лунен възел в Риби да се чувстват сигурни, техните очаквания ги довеждат до непрекъснато напрежение и безпокойство. Поради това, че животът и другите никога не са достатъчно идеални, за да могат хората със северен възел в Риби да се отпуснат и да спрат да контролират; те непрекъснато отлагат доверието и радостта.
Това, което не бива да забравят, е да приемат, че планът на Вселената е по-добър от техния и нещата се развиват по правилния начин, независимо как им изглежда на тях. Единственото място, където те могат да създадат идеален ред, е в самите себе си, като повярват в по-висшата сила и в това, че всичко наистина е подредено. Когато родените със северен възел в Риби сляпо вярват във Вечността и приемат, че всичко е в името на тяхното висше щастие, те внезапно започнат да осъзнават цялостната картина на живота и да чувстват как всичко работи в тяхна полза. Тогава могат да се избавят от желанието си за контрол и да си позволят да бъдат щастливи.

Какво наистина искат тези хора
Онова, което наистина искат, е да бъдат прави през цялото време и всичко да бъде перфектно, в смисъл че те и останалите трябва да следват плана 100 % от времето. Те искат всички да бъдат в пълно, идеално съзвучие с този план и смятат, че той е най-правилният. Първо те трябва да приемат, че не знаят какъв точно е планът. Затова трябва да се освободят от строгото физическо и материално планиране и да се съсредоточат върху по-голямата, духовна проницателност. Като вярват и се отдават на мъдростта на висшата сила, те могат да следят житейските обстоятелства с убеждението, че онова, което се развива пред тях, е наистина част от плана. Тогава всичко ще им се изясни. Те ще се изпълнят със спокойствие и ще се чувстват в съзвучие с плана, защото тяхната духовна проницателност е енергията на перфектността, която търсят.
Родените със северен възел в Риби се чувстват добре, когато са с просветлено съзнание и изпитват чувство на единство с целия живот. Понякога те наистина изпадат в подобно великолепно състояние и чувстват силната си връзка с Вселената. Целта на техния живот е да задържат това състояние и да го направят част от ежедневието си.

Таланти/Професия
Тези хора трябва да имат собствено пространство или офис. Те работят много добре сами и удоволствие им доставят проекти, които включват откривателство и работата се върши самостоятелно (като изследване, работа с книги или компютър). Хората със северен възел в Риби успяват в професии, които включват индивидуално преследване на духовната истина, например работа и живот в манастир. Те могат да бъдат фантастични художници, занаятчии, актьори или музиканти - да показват съкровените си мечти пред другите. Те са добри и когато са в помощ на други хора, тъй като работят добре и зад кулисите. Ако работят на нормален работен ден, те трябва да отделят време, за да бъдат сами и да размишляват.
Родените с лунен възел в Риби притежават вътрешна дарба да забелязват отличителните детайли и да анализират значимата информация. Когато използват тези таланти от миналите си животи като основа за постигане на мечтите си, вътрешната им практичност също ще им помогне. Но ако започнат работа в професия, където вниманието е насочено върху детайлите, подробния анализ, перфектността или точността (като счетоводство или статистика), те ще започнат да изпитват безпокойство и тревога. Хората с лунен възел в Риби се чувстват по-добре, когато тяхната професия е съсредоточена върху проявата на далновидност, която им дава сила да използват практическите си умения, за да я превърнат в реалност.

Изцелителни твърдения, подходящи за родените със северен лунен възел в Риби
• "Всичко е наред и се развива така, както трябва."
• "Божественото духовно управление винаги е правилно."
• "Когато се отпусна и повярвам в Бог, аз печеля."
• "Оцеляването ми не е заплашено от безредието."
• "Това не е моя работа, това е работа на Бог."

♦ ♦ ♦ ♦ ♦
ЛИЧНОСТ

Минали животи
Родените със северен лунен възел в Риби са прекарали много минали животи като лечители или са помагали по друг начин на хората: те са били хирурзи, лекари и медицински сестри в много различни култури. Това са били постове от особена важност, за които се изисквала пълна концентрация защото животът на хората е зависел от това. Затова те притежават голяма преданост и усет за бързина и перфектност в този живот. Когато нещата се движат според плана, родените с лунен възел в Риби се чувстват уверени и силни, всичко е под контрол и "операцията" върви успешно. Но когато се появи нещо неочаквано, те изпадат в паника. Подсъзнателно мислят, че ако нещо се обърка, някой ще умре.
Като медицински работници те са имали установени правила и ред на действията - грешките са били недопустими. Затова в настоящето прераждане те са изпълнени с прекалена загриженост всичко да бъде точно и безпогрешно. И така натоварват не само себе си с очакването за непогрешимо поведение, но са склонни да прилагат същите строги стандарти към хората около тях, особено на работното място. Може би поради миналите си животи в областта на медицината, те често са прекалено загрижени за здравето си, страхуват се от зарази и изпитват нужда да поддържат всичко около себе си идеално чисто.
Освен това хората със северен възел в Риби са имали минали прераждания, в които са представяли духовната истина на обществото като монаси, монахини и духовни водачи. Те са били образци за подражание, другите са се вглеждали в тях, за да се научат как трябва да се държи един наистина духовен човек. Тъй като тяхното поведение винаги е предизвиквало възхищение и са били отрупвани с почести, сега имат подсъзнателно усещане как могат да бъдат идеални и в същото време нещата в материалния свят да се развиват по техния начин. Но в миналите си животи те до такава степен са били обвързани с перфектността, че са загубили връзка с най-съществената част от изцелителната си сила. Това е разбираемо, защото е трябвало да изпълняват ритуали и винаги да играят определена роля. Затова в този живот те искат да се освободят от пристрастеността си към формата и да се върнат към своята същност. Сега е моментът да се отдадат на спокойствие и вътрешна удовлетвореност, които заслужават заради службата си в името на човечеството в миналите животи.

Склонност към анализи
В миналите животи родените със северен възел в Риби прекалено са използвали аналитичните си способности и са ги развили прекомерно, така че и сега имат склонност да анализират всичко. Те непрекъснато разчленяват нещата, за да видят кое как работи и докато не разберат всичко, не чувстват удовлетворение. Техните умствени процеси работят с висока скорост през цялото време и често анализират неща, на които просто не трябва да обръщат внимание. Подобно на беленето на лук, те свалят слой след слой, докато не остане нищо, и след това се чувстват празни и изпълнени с тревога. В този живот за тях не е предвидено да намерят отговорите, които търсят, с анализиране.
Тези хора анализират проблемите от всяка възможна позиция със страст, която би могла да влуди хората от другите възлови групи! Те мислят за всичко, което би могло да се обърка, и за онова, което не могат да контролират. След като веднъж решат, че има нещо, за което да се безпокоят, това ги поставя в напрегнато трескаво състояние и е много трудно да се избавят от него. И не толкова настоящето ги тревожи, колкото онова, което може да се случи в бъдещето. Различните неща, за които се тревожат, никога не се материализират, но това не спира тези хора да живеят в непрекъснато състояние на безпокойство.
Има няколко причини, поради които най-лошите им сценарии няма да се сбъднат:
1. те не вземат предвид новите гледни точки или действия, които могат да предотвратят изхода, от който се страхуват;
2. те не позволяват външна намеса и
3. най-важното, не позволяват тяхната интуиция да се сдобие с вярно усещане за бъдещето - дали има наистина нещо, за което да се безпокоят. Те трябва да спрат да мислят, за да се настроят на вълната на бъдещите събития и да ги почувстват.
Много проблеми за родените със северен възел в Риби възникват поради тяхната склонност от прекалено анализиране. Например те имат някаква представа и след това се отиват да насилят нейното материализиране, без да позволят на Вселената да я осъществи по собствен начин. Те наистина виждат пътя, но не е необходимо това да е целия път, може да бъде само една тясна пътечка. Един човек би могъл да се движи по този начин, но когато са включени и други хора, е необходима по-голяма далновидност.
Тези хора толкова са свикнали да превръщат всичко в действие, че се концентрират прекалено едностранчиво върху задачата, която им предстои, и не вземат предвид другите обстоятелства. Най-добрият изход, когато нещата спрат да работят според техния план е да се отдръпнат. Вместо да се паникьосват, те трябва да помнят, че може би по-великият план е на път да се осъществи, а те не знаят какъв е той.

Да имаш отговорите
В резултат на миналите животи, когато са работили за постигане на ред, тези хора са родени с чувство, че винаги трябва да знаят отговорите. Затова те непрекъснато търсят начини да поддържат и да възстановяват реда - едновременно за себе си и за другите. Когато са изправени пред проблем, те започват да се напрягат, за да намерят отговора - тогава ситуацията се влошава, а тяхното безпокойство се усилва. Може да им отнеме дни да преодолеят чувството си на неадекватност, че не са могли да намерят правилния отговор.
Тези хора наистина могат да стигнат до отговорите, но само когато разберат, сами за себе си, че не ги знаят. Те трябва да предадат проблема в ръцете на по-висшата сила и да бъдат отворени за проникновенията, които идват чрез интуитивния, а не чрез аналитичния процес. Тогава верните отговори наистина идват под формата на проникновение или чрез общо чувство за благополучие в дадена ситуация.
Например имах една клиентка с тази възлова позиция, която след много години учене в Европа беше получила висока степен в областта на традиционните техники за обучение по музика. Но когато прилагаше тези техники към нейните ученици, резултати бяха объркващи и постигането им изискваше много време. Едва след като се отпусна и позволи техните индивидуални вокални недостатъци да проникнат в нейното същество, тя предостави проблема за разрешаване на по-висшата сила и можа да види интуитивно точния начин, по който всеки човек да изяви себе си. По ирония на съдбата, като спря да изпитва нужда мигновено да научи отговора, тя откри тази част от подсъзнателното си мислене, която го знаеше, а също, че наистина има талант за развиване гласовете на учениците си.

Представа за себе си
Хората със северен възел в Риби винаги се опитват да открият към какво принадлежат: каква е тяхната ниша, каква им е работата, как си подхождат с другите. Този непрекъснат порив да научат всичко е основан на вътрешно чувство, че те нямат стойност освен в професията си или при изпълнение на дълга си, затова идеята да останат неопределени ги плаши.
Онова, което търсят (крайната сигурност), е мястото, на което вътре в себе си чувстват, че принадлежат. Докато не разберат това, те хабят време и енергия в безплодни лутания, защото в това прераждане за тях не е предвидено да принадлежат към определено реално място. За да имат чувство за принадлежност, те трябва да достигнат до духовните измерения на живота. Това включва медитацията, релаксационните техники, йога и духовните цели. Тези техники фокусират вниманието им върху нефизическия контекст, в който всички реални, материални неща съществуват.
Съсредоточаването върху духовната основа зад онова, което се случва в материалния свят, дава на родените със северен възел в Риби чувство за удобство и сигурност, че са свързани с другите, и им помага да разширят своето виждане, за да постигнат по-голяма осъзнатост - чувство за пълнота, което се излъчва от всичко. Когато се изпълнят с усещане за пълнота и яснота в себе си, те ще започнат да съзнават повече атмосферата, която са създали. Като се научат да се идентифицират със собственото си енергийно поле, те ще могат да се чувстват удобно където и да се намират.

Перфекционизъм
Родените със северен възел в Риби са имали много минали прераждания, в които са изпитвали нужда да бъдат идеални, затова в настоящото прераждане идват със сценарий, според който трябва да бъдат перфектни, и той е здраво загнезден в тяхното подсъзнание. Те мислят, че трябва винаги да бъдат г-н или г-жа Идеалният. Добрата новина е, че в този живот всичко ще бъде наред дори и да правят грешки. В действителност на тях не им е позволено да бъдат перфектни - винаги в последната минута се появява драскотина, която разваля техния идеален образ. Това е Вселената, която им напомня, че в този живот е нормално да правят грешки, да бъдат човешки същества, да бъдат себе си.

Планиране
Тези хора са пристрастени към планирането. Те се концентрират върху това къде искат да отидат и структурират план точно как да стигнат дотам. След това, тъй като в миналите си животи са свикнали да внимават за детайлите, те се концентрират върху плана и загубват поглед върху прозрението. И най-лекото отдалечаване от техния план ги влудява, тъй като решават, че няма да постигнат онова, което искат.
Хората със северен възел в Риби смятат, че ако правят всичко както трябва, те могат да държат своя свят под контрол и са шокирани когато, независимо от вниманието им към детайлите, техният свят започва да се разпада (съпругата ги напуска, бизнесът запада, детето започва да се държи зле и т.н.). Точно когато смятат, че всичко се подрежда както трябва, животът им изпраща нещо от мрачните си дълбини, което да ги разтърси. Това е начинът на Вселената да им позволи да разберат, че когато са прекалено съсредоточени в своя метод за постигане на една цел, това не дава резултат, защото изключват себе си от забавлението и приключенията от неочакваните неща, случващи се по пътя. Когато техният ум е съсредоточен само върху онова, което искат, най-доброто, което може да се случи, е ограничено от техните предварително определени граници.
Например човек с тази позиция на възлите и негов приятел искат да отидат от Ню Йорк в Лос Анджелис. Роденият със северен възел в Риби вероятно ще планира целия маршрут по определен начин, който е целенасочен и практичен. Когато тръгнат, приятелят поглежда прогнозата за времето и разбира, че ще има буря, затова предлага да поемат по друг път, който ще ги отдалечи от това бедствие. Човекът с лунен възел в Риби започва да се тревожи: той трябва да се придържа към плана и се страхува, че ако не следва точно начертания път, може никога да не стигнат до Лос Анджелис.
Тези хора имат склонност прекалено да планират, да насилват себе си, за да свършат нещата за необходимото време. Но решението не лежи в разпределението на времето за осъществяване на всички дейности, а в пълното освобождаване от план - те просто трябва да наблюдават себе си в действие. Този подход ще създаде естествено и правилно разпределение на времето, което ще донесе спокойствие и баланс в техния живот.
Едно нещо, което родените със северен възел в Риби могат да правят, е да помагат на този процес като съзнателно правят по-малко: планират по-малко и допускат повече спонтанност. По този начин те няма да губят връзка със своята далновидност и това ще им помогне да използват по-продуктивно времето си. Те се нуждаят от по-силно чувство за цел и по-бегла идея за начина, по който да я постигнат. Ако позволят всичко да се движи с естествена скорост, ще се сдобият с вътрешна увереност и знание, че нещата се развиват добре за тях.

Критичност
Родените със северен възел в Риби са склонни да осъждат прекалено и са най-строги към себе си. Тези постоянни преценки за това кое е добро и кое зло създават напрежение и чувство за вина. Те се чувстват отговорни за всичко, което се обърква в тяхната среда, включително и за това, което се случва на близките им. Те чувстват, че лично са причинили проблемите, защото поведението им не е било перфектно. Това може да доведе до липса на конструктивни промени в техния живот от страх да не причинят проблеми на другите.
Тези хора имат склонност да се обвиняват за малките неща, които не отговарят на самоналожения им образ. Те мразят да грешат и когато правят грешка, не могат да си простят - започват да я анализират, да размишляват върху това, което са направили, за да изяснят на себе си. За тях може да бъде много трудно да кажат:
"Съжалявам, направих грешка," В резултат на перфекционизма от миналите животи, те носят подсъзнателен страх да не бъдат различни от идеала, който представят. Затова да бъдат прави в този живот за тях е свещено задължение.
Факт е, че когато признаят, че са направили грешка, се сдобиват със сила, защото отстояват истината. Тогава могат просто да заявят: "Това беше грешка, сега какво да направим?" Когато тези хора насилват себе си да бъдат идеални, те губят, а също и всички около тях. Затова трябва да се откажат от склонността си да съдят, за да спечелят спокойствието, което търсят.
Когато чуят себе си да казват: "Това се случи, защото не си свърших добре работата", те трябва да знаят, че попадат в капана на една слабост, която имат от миналите си животи. Когато започнат да преценяват себе си или някой друг според един идеал, те не са на правия път. Вселената ги учи на съчувствие като ги поставя в ситуации, в които да правят глупави грешки, за да могат да се отърсят от нуждата да бъдат идеални и да приемат факта, че понякога може и да се греши. Нищо не е грешно, всичко просто се случва. Когато осъзнаят това и се движат с потока на живота, те са на правия път.
Тогава са в състояние да изцеляват със силата на своята увереност в процеса на естественото развитие на събитията.

"Поправяне"
Хората със северен възел в Риби са невероятно сериозни, тъй като винаги са концентрирани върху това, което е грешно, за да могат да го поправят. Те са толкова свръхчувствителни към случващото се, че когато има някакво отклонение от "гладкото, безпрепятствено движение", те се объркват и тяхното критично безпокойство разстройва и унищожава всичко около тях.
Работата им от миналите животи ги е направила много тесногръди и в този живот те имат склонност да проявяват това свое качество. Част от проблема се свързва с това къде насочват вниманието си: върху детайлите на проблема. Много пъти родените с лунен възел в Риби се концентрират прекалено върху един проблем, защото са толкова близко до него, че не могат да видят нищо друго. Те са като деца, които са притиснали лица към стъклото. Когато са притиснати от един проблем, те започват да се чувстват неефективни, защото не могат да възстановят реда, и объркват детайли, които изглеждат несъвместими. Това може да доведе до напрежение и тревога, с които е трудно да се разделят - това е като да опитваш да отделиш куче от кокал!
Изходът от тази дилема също може да се открие в тяхната способност да се концентрират: те трябва да прехвърлят фокуса от механизма на проблема към това да позволят ситуацията да бъде разрешена от висшата сила. В това прераждане, когато са прекалено загрижени за резултатите във физическия свят, те се изпълват с нервна раздразнителност и тя влияе върху отношенията им и върху всичко, което правят. Те стават толкова напрегнати, че стомасите им се превръщат в кълбо. Когато почувстват това стягане в стомаха, то е сигнал да се отдръпнат от една ситуация и да й дадат свобода да се развива по естествен път.
Понякога най-добрият начин да се отдалечат е като кажат: "Всичко е наред и се развива както трябва." Те може би трябва да го повторят няколко пъти, за да спрат прекомерно да анализират ситуацията и да получат психическата дистанция, от която се нуждаят. Тогава могат да спрат и да видят какво се приближава към тях. Не е необходимо да пресмятат нищо, а просто да видят онова, което идва. Като предават проблема в ръцете на висшата сила и просто наблюдават ситуацията, изцелителната енергия се появява и правилното решение се разкрива пред всички.
Например имах една клиентка, чиято свекърва злоупотребяваше с нея. Тя се беше отдала на самоунищожителен порок и приемаше като лична обида, ако моята клиентка не я посети. Имаше проблем с алкохола и обикновено караше хората около себе си да се чувстват зле, когато се опитваха да водят свой собствен живот. В продължение на много години моята клиентка се стараеше да помогне на тази жена, но не беше стигнала доникъде. Когато внезапно спря да й помага, нейната свекърва й каза, че е започнала да се среща с терапевт и нека всеки член от семейството да ходи с нея като част от лечението. Моята клиентка беше много доволна и напълно подкрепяше тази нейна стъпка. Най-голямата изненада за нея беше, че това се случи след като тя се бе примирила със ситуацията, беше спряла да се опитва да помага и беше оставила нещата да се развиват по свой път. "С нищо не й помогнах!", бяха думите й.
Магическите резултати се появяват, когато тези хора наистина се откажат да разрешават проблема. Те мислят, че светът зависи от тяхното участие, и са изненадани, когато не участват, а нещата се оправят. Когато всичко отива по местата си без тяхната намеса, те могат да го приемат лично: "Имаш предвид, че те могат да се справят без мен?"

Обсебеност
Родените със северен възел в Риби често имат проблеми с обсебеността - да бъдат упорити, а това не е в техен интерес. Или в своите умове те могат да имат едно обсебващо качество, което ги кара да продължат да анализират една ситуация, но не успяват да намерят решение и да постигнат спокойствие. Понякога внезапно проблемът или страстта изчезват. Техният най-добър изход е да не анализират защо, а просто да осъзнаят, че проблемът е изчезнал и съзнателно да изразят чувствата си на благодарност. Те трябва да приемат даровете, а не да анализират.
Когато са обсебени, защото нещо се случва, те всъщност са движени от страха, че проблемът може да се върне. Но в процеса на анализиране те често отново го привличат. Най-добрият изход е просто да позволят отрицателните проявления да изчезнат от техния живот, без да е необходимо да разбират защо. Те се учат да оценяват чудесата в живота, да разбират как всичко се движи заедно и да изпитват възхищение от решенията, които животът им предлага.

Надменност: ролята на образец
В миналите животи тези хора са развили чувство, че винаги са прави. Лекарите и хирурзите са като богове: всеки ги почита и е лесно да си спечелят слава. Така процесът на служене на другите се превръща в една самоцел.
Затова хората със северен лунен възел в Риби често идват в това прераждане с чувство на надменност. Те смятат, че трябва да бъдат образец (учител, министър, пожарникар, полицай и т.н.), тъй като по един или друг начин представят архетипов образ, който трябва да даде определена стойност на човешкия опит. Като образец те смятат, че трябва да бъдат непогрешими. Но за да правиш нещата перфектно, е необходимо да бъдеш нещо повече от другите и това е началото на края за тези хора. Така те биват хванати в капана на ролята, която изпълняват, и освен това започват да злоупотребяват с доверието на хората около себе си.
Тези хора силно се идентифицират с работата или службата, която изпълняват. Те се потапят в работа и не могат да отделят себе си от нея. Онова, което започва като забелязване на още един детайл, преди да се изостави дадена работа, скоро се превръща в синдром на работохолизъм. Макар че тяхната работа ги поробва, те не приемат, че са обсебени, а просто смятат, че правят каквото трябва. Необходимо е да спрат да се идентифицират с тяхната работа и тогава ще могат наистина да я свършат, без да губят част от себе си. Дори и ако не прекарват много часове на работното място, те ще отделят много време в тревоги за нея. И в двата случая, тя е централен проблем, който стои над всичко в техния живот.
Те имат проблеми и със своите служители или колеги. Трудно е да се освободят от желанието да контролират поведението на другите - не са сигурни, че те могат да свършат работата. Родените с лунен възел в Риби се учат, че тяхната представа за правилния начин, по който да свършат нещо, може да бъде различен от идеята на другия човек, но и двата начина могат да дадат добри резултати. Те трябва да позволяват на хората свободата да имат различен стил. А също е необходимо да разберат, че другите трябва да се научат как да си вършат работата - те не могат да очакват всеки да знае най-добрия начин. Тези хора чувстват, че трябва да стоят встрани от другите, тъй като имат да изпълняват определени задължения на земята. Те се страхуват, че ако позволят на себе си да бъдат равни и бъдат заинтригувани на емоционално ниво, могат да забравят своята задача и това ще разголи собствената им представа за тях самите. За да изпълняват ролята си, те не бива да свалят маската, тъй като ако я свалят и се поддадат на своите емоции, ще станат част от колектива и вече няма да бъдат образци.
Всъщност, когато играят, те привличат към себе си хора, които очакват от тях да изпълняват точно тази роля. Когато някой каже: "Бъди такъв", това подхранва егото им, но те попадат в капана на ролята. Иронията е, че хората със северен възел в Риби носят по-висша енергия на планетата, но тя е неефективна, докато действат, водени само от егото си. Те се учат, че вместо да правят нещо, просто трябва да бъдат тези, които наистина са.

Дълг и вина
Родените с лунен възел в Риби са обсебени от чувството, че са длъжни да създадат ред. Те мислят, че трябва да играят определена роля или да изпълняват определен ритуал, или да имат установен ред, и за тях това е отговорност. Според хората с такава позиция на лунните възли, да станат част от Вселената означава да се съгласят да бъдат никой. Но ако се съгласят да бъдат никой, това ги кара да мислят, че не вършат работата си и така водят след себе си вината. "Ако не изпълня задълженията си, аз вредя на някого."
Това е омагьосан кръг и се намира изцяло в ума им. Той е основан на идеята, че са по-висши от другите и затова имат особена мисия. Нещо трябва да ги разтърси, за да се измъкнат от този кръг и да приемат своята човечност. Те могат да открият, че са в ситуация, която наистина е извън контрол. Състраданието и приемането са единственият изход, единственият начин, по който могат да се освободят от порочната идея за перфектност, задължения, вина. В определен момент това освобождаване ще означава да кажат: "Добре, предполагам, че не мога да свърша идеално работата. Може би ще трябва да се оставя в ръцете на Бог." В този миг тяхното съзнание превключва и те могат да видят много по-цялостната картина.

НУЖДИ

Освобождаване от дефинициите и структурата
Родените със северен възел в Риби забелязват детайлите навсякъде и искат да категоризират всичко. Те правят разделяне, защото ако се намират в неопределена ситуация, това ги кара да се чувстват неудобно. Те смятат, че се нуждаят от строга дефиниция за това кои са всъщност - тяхната роля, тяхната работа, службата, дневния им режим, техните правила и норми - за да се чувстват стабилни. Но в действителност колкото по-малко дефиниции имат, толкова по-добре ще се чувстват, защото за тях е по-лесно да действат, когато са по-силно свързани със себе си и по-малко свързани с подемите и спадовете в заобикалящата ги среда.
Тези хора трябва да правят разлика между това да знаят къде искат да отидат и това да имат строга дефиниция как ще стигнат там. Да имат определено чувство за цел, намерение или проницателност е здравословно за тях и им дава стабилността, от която се нуждаят. Но техните идеи за постигане на целта трябва да останат гъвкави - никой не знае от какво ще се нуждаят или как ще постигнат целта си. Те трябва да се освободят от предварителните нагласи за изминаване на пътя и просто да останат съсредоточени върху целта. Родените със северен възел в Риби се учат да позволяват на действията да предшестват дефинициите, а не строгите идеи да ограничават действията им. Тяхната вродена склонност да дефинират всичко може да им бъде от полза, когато са гъвкави. Те трябва да дефинират настоящите обстоятелства само в най-общи линии, за да видят как те най-добре се свързват с личните им идеи. Но това трябва да бъде временна дефиниция, да ги оставя отворени за бъдещи промени, ако са необходими при получаване на допълнителна информация. Ако мотивът зад дефинирането на една ситуация е да узнаят докъде ще стигнат, те ще загубят, тъй като дефиницията се превръща в ограничение. Ако мотивът е да открият как най-добре могат да свържат ситуацията със своята проницателност, те ще спечелят, тъй като могат да видят новостите.

Приемане на промяната
Родените със северен възел в Риби се чувстват удобно, когато нещата са предсказуеми и рутинни и изпитват вътрешна съпротива към всяка промяна. Дори и повишението в работата, когато е неочаквано, ще бъде посрещнато със страх от тяхна страна! Те са пристрастени към своите системи, които им дават чувство на сигурност. За нещастие това може да им попречи да изпитват удоволствията на живота.
В това прераждане те се учат да се освободят от познатото и да приветстват промяната. Те могат да направят това само когато съзнателно мислят за своята връзка с непознатото. Ако се страхуват от него, ще опитат да се придържат към установените неща, дори когато са в противоречие с интересите им. Когато са нещастни в една ситуация или обстоятелствата около тях започват да се променят, те трябва да отворят обятия и да бъдат готови да я приемат. В края на краищата може би настоящата ситуация се разрушава, защото ги чака нещо по-добро. Ако осъзнаят, че се изправят лице в лице с неизвестното, ще могат да разпознаят възможната следваща стъпка към по-дълбоко ниво на задоволство.
Тези хора се отегчават много лесно - те имат нужда да пазят своята жизненост. Нервната им система е толкова чувствителна, че ако се опитат да се съпротивляват на промяната или да контролират своята среда, те ще се претоварят и нещо ще започне да се руши, физически или психически. Затова колкото по-скоро се отпуснат и отворят себе си, за да приемат промяната, толкова по-щастливи и спокойни ще бъдат. Тяхното предизвикателство е да позволят на промените, които преминават през техния живот, да заемат нови места и да се позаоблят острите им ръбове. Вместо да се движат срещу течението, те трябва да се качат на лодката и да се движат по него. Все още могат да управляват, но няма да е необходимо да се борят с водната сила.
Имах например един клиент, роден с такава позиция на лунните възли, който решил да направи утрешната си разхода по-приятна като вземе и детето със себе си.
След няколко преки, те стигнали до езеро. Синът пожелал да спрат и да погледат, но моят клиент настоял да продължат с разходката. Очите на детето се премрежили и то казало: "Ами, аз съм изморен. Не искам да вървя." Моят клиент се объркал, защото нещата не вървели така, както бил планирал, заплашил детето, че ще го върне обратно вкъщи и повече никога няма да го води с него на разходка. Разстроено, момчето седнало и вперило поглед във водата. Накрая моят клиент приел, че няма да може да продължи своята разходка, ако не отдели време да погледат водата. След това разходката се оказала прекрасна! Те спирали да наблюдават мравките, парчетата стъкло и камъните и се разхождали няколко мили. Моят клиент не получил онова, което искал - разходката с упражнения, която планирал, но прекарал чудесно със своя син и видял гледки, покрай които минавал стотици пъти преди, но никога не забелязвал, защото бил прекалено концентриран върху упражненията си. Животът не винаги протича според плана, но ако тези хора просто видят начина, по който нещата вече се движат, радостта, която са мислили, че ще получат от осъществяването на своя план, се увеличава от действителното развитие на нещата.

Универсалният поток и синхронизиране
Хората със северен възел в Риби винаги препускат. Независимо от невероятната им способност да се концентрират, тяхното чувство за синхрон е малко объркано, тъй като обикновено се опитват да правят прекалено много неща само за няколко часа. Ето защо те може да имат проблеми с точността - макар че обикновено спазват времето, тъй като това е едно от задълженията им в обществото. Независимо от това, на тях често им се струва, че денят е много малък.
Разрешението на този проблем е в намаляването на скоростта, докато те не се синхронизират с универсалния поток - естествената скорост на събитията. Вселенският поток има свое собствено време, честота и скорост и когато човек ги осъзнава, той чувства естествена лекота в живота. Събитията изглежда се появяват тогава, когато е необходимо, и ако човек е подготвен да се справи с тях, има съвсем малко неща, които трябва да се доизгладят, стига той да се движи с ритъма на сърцето си.
Затова, като намалят скоростта и вършат по-малко неща, родените със северен възел в Риби осъществяват повече проекти. Когато тяхната честота не съвпада с честотата на универсалния поток, защото те действат с безумна скорост, нещата около тях започват да се объркват. Тези хора сами разрушават една ситуация, внезапно стигат до тухлена стена и започват да се чудят: "Защо не мога да направя това?"
Когато се сблъскват с трудности, най-добре е да намалят скоростта. Това позволява на другите хора или на новите идеи да дойдат при тях и да им помогнат. Като намалят скоростта, те влизат в синхрон с другите части на Вселената, тяхната честота се свързва с онова, което се случва около тях, и те стават част от универсалния поток.

Намиране на спокойствие

Самопречистване
Хората със северен лунен възел в Риби чувстват нужда от самопречистване, преди да се отворят за енергията, която може наистина да промени тяхното съзнание. Но това може да бъде един безкраен процес. Тези хора никога не приемат, че са достатъчно чисти или че поведението им е достатъчно идеално, за да се отворят за по-висшата енергия. Нещо повече, техният подход към самопречистването е основан на строги правила. Тези хора се опитват да живеят според собствените си очаквания, преминават през бариерите в името на дълга и за да пречистят себе си. А всъщност пречистването, от което се нуждаят, е да се освободят от дефинициите, с които са си поставили самоограничения. Те се учат да отделят своята идентичност от своята дейност. Тяхната работа не ги изразява напълно, техните задължения не ги правят човешки същества. За да стигнат до по-висока степен на съзнателност, те трябва да се освободят от всички самоналожени дефиниции за това кои са и каква роля изпълняват.
Родените със северен възел в Риби вече са се сдобили с една безкрайна компетентност и в това прераждане тяхната основна нужда е да се отпуснат и да намерят вътрешно спокойствие. Но в резултат на непрекъснатата мозъчна дейност (опити да се анализира всичко около тях и да се поправи нещо или някой, обикновено са в непрекъснат стрес и напрежение. Докато се опитват да осъществят промени, които си мислят, че са необходими, за да намерят вътрешно спокойствие, те са непрекъснато напрегнати.
Тези хора трябва да отделят време, за да остават сами със себе си и да намерят отговори за своите тревоги вътре в душата си. Те трябва да приемат проблема вътре в себе си и да го обмислят, да го почувстват и да преминат през вътрешен процес на освобождаване от него. Те се нуждаят от време, за да се справят с безпокойството, което пулсира у тях. Хората с лунен възел в Риби се нуждаят от този личен процес на вътрешно пречистване и могат да направят това само когато са сами.
След като веднъж престанат да се вживяват толкова силно във всичко, те могат обективно да наблюдават себе си и да реагират на всяка появила се ситуация. Чрез този процес връзката, която ги свързва с материалния свят, ще започне да отслабва. Всичко в тях, което се съпротивлява на естественото развитие на събитията, ще започне да се разсейва и това ще бъде единственото самопречистване, от което те наистина се нуждаят. Ако се опитат да действат в своята среда, без да отделят време да се освободят от напрежението, те ще продължат да изпадат в мисли на тревога и безпокойство. Тяхната нужда от самота и размишления трябва да бъде разбрана и да й бъде отделено необходимото внимание. Те трябва редовно да прекарват определено време в някаква мисловна дейност, за да се освобождават от напрежението и да си позволяват да бъдат по-щастливи.

Предаване
Щом нещата във външния свят започнат да вървят зле и хората с лунен възел в Риби започнат да се чувстват напрегнати, най-доброто нещо, което могат да направят, е да приемат това като предзнаменование, че е време да се отдръпнат встрани и да отделят малко време, за да погледнат на ситуацията от разстояние. За тяхна изненада те често откриват, че по-малкото е по-добре. Когато влагат повече енергия те стават по-объркани и неспокойни и правят повече грешки. Когато изглежда, че външният проблем се задълбочава, вместо да се подобрява, те накрая се объркват до такава степен, че вдигат ръце и се предават.
За тях ще бъде много по-добре, ако се предадат още в началото. Един от най-силните им инструменти е способността да развиват своята духовност в процеса на отказване. Без значение какво може да се появи в живота им, те трябва да вярват, че Вечността е на тяхна страна и нещо по-добро се разкрива за тях. Когато оставят разрешаването на ситуацията в ръцете на Вселената, това им дава сили да осъзнаят, че събитията могат да се подредят по начин, който да бъде от полза за тях.
Например имах клиентка с това възлово разположение, която беше собственик на малка детска градина. Тя все повече се увличаше в детайлите на бизнеса и накрая нямаше време за нищо друго; за игра, за семейството си, за забавления. Неочаквано се случи така, че в детската градина три пъти един след друг влизаха с взлом, което я принуди да я затвори, и трите инцидента не бяха свързани и й дойдоха като гръм от ясно небе. Тя се паникьоса от страх да не загуби своя единствен източник на доходи. Започна непрекъснато да се моли за благополучен изход, за да може да запази бизнеса си. И след това, в един момент, просто се отпусна. Тогава тя осъзна, че ако разговаря с органите на властта, вместо да бездейства, те ще й изпратят служител, който да ръководи бизнеса й по време на изпитателния период. И макар че ще трябваше да плаща на администратора, тя осъзна какво предимство ще бъде да се оттегли и да позволи на някой друг да ръководи детската градина.
След това можеше да съсредоточи енергията си върху подобренията в дома и запълването на празните легла, което щеше да й донесе достатъчно пари, за да покрие заплатата на администратора и да увеличи дохода си. По-важното е че, тя можеше да се върне обратно към живота си.
Родените със северен възел в Риби учат, че планът на Вселената за тяхното щастие обикновено е много по-добър от техния собствен.

Презареждане

Висше съзнание
Родените със северен лунен възел в Риби са имали толкова минали прераждания в служба на човечеството, че в този живот трябва да се отпуснат и да презаредят своите души. Ето защо те физически се изтощават, когато прекарват прекалено много време във външния свят и затова е необходимо да се върнат във вътрешния си свят, изпълнен със спокойствие, за да се изцелят. Това е добре за тях. Необходимо е да отделят време, за да избягат от ежедневните задължения.
Тези хора понякога изпадат в по-висши състояния на съзнанието, до които дори не са се опитвали да стигнат. След като веднъж са изпитали това, те винаги ще искат да го почувстват отново. Могат да прекарват часове в медитация, да практикуват различни духовни техники и дори напълно да се изолират, за да постигнат това състояние. Но когато се опитат да насилват нещата, те всъщност сами си пречат. Идеята е да се отпуснат и да приемат, че това състояние е естествено за тях.
Когато изпаднат в такова състояние, те са щастливи просто да се наслаждават на живота. Но имат толкова много идеи за ролите, които трябва да играят, че тяхната умствена дейност ги оттласква от естественото им състояние на блаженство. Ако просто се отпуснат - без да обръщат внимание на безбройните неща, които трябва да свършат през деня - те ще открият, че около тях естествено се носи духовната енергия. Хората със северен възел в Риби трябва да направят просветлените състояния на съзнанието част от ежедневния си живот - а това автоматично ще помогне и на хората около тях.
Способността им да организират и да дават дефиниции е невероятно предимство, но не и когато ги прилагат в материалния свят. Когато са в съзвучие с цялостната картина (като гледат с периферното си зрение и просто се движат през живота с разширено съзнание), те могат да разберат смисъла на хаоса и да видят вселенския поток. Тогава ще знаят какво да направят, за да се свържат с този поток по практически начин, който да им помогне да постигнат мечтите си.
Родените със северен възел в Риби искат да се отдадат на Вечността, на висшата сила. Ако не могат да направят това сами, те понякога се пристрастяват към наркотици, алкохол или други средства за бягство от действителността. Те се опитват да приглушат безпокойството си, което идва от прекалената им склонност към анализи. Може да започнат да злоупотребяват с тези средства и след това да се присъединят към дружеството на анонимните алкохолици, наркомани, или хора, които прекаляват с храната, или към други групи, които са съсредоточили вниманието си върху това да позволяват по-висшата сила да управлява живота им. Доста интересно е, че хората с лунен възел в Риби се обръщат към наркотиците, алкохола, прекаления сън и други разрушителни типове поведение, но те се отдават и на медитация - най-висшата форма на духовност и безусловна любов и благодат.
За да се предпазят от проблемите, тези хора се нуждаят от място за усамотение, дори и в работата. Тя може да бъде за тях източник на силен стрес, защото стимулира склонността им да поправят нещата. В работата се чувстват много по-добре, ако имат собствено пространство: личен офис или кътче, където могат да се почувстват сами. Ако работят с група, ще помогне да обърнат бюрото си така, че да бъдат с гръб към другите и с лице към стената. Те са много по-щастливи и продуктивни, когато имат пространство, в което не чувстват енергията на хората около себе си. Това им помага да останат спокойни и да видят ситуацията от една по-широка перспектива.

Значимата работа
Едно нещо, към което родените със северен възел в Риби могат да се придържат през целия си живот, е ученето и израстването. Често нуждата да разбират и приемат хората около тях ще ги насочи към неочаквани посоки за изследователска работа и обучение.
Тези хора са превъзходни във всяка работа, която е вдъхновяваща, духовна или подпомага развитието им. Те имат брилянтно въображение: когато се съсредоточат върху идеи, които им помагат да проявят своята проницателност, те обикновено са на правия път. Тяхната работа е да останат във връзка със своята далновидност и да показват на другите как да се грижат за детайлите. Те са невероятни в способността си да зареждат другите с ентусиазъм, когато споделят своите идеи от неочакваната гледна точка на тяхната проницателност и като напомнят на всеки към какво се стреми.
Родените със северен възел в Риби могат да прилагат своя гледна точка, независимо каква е тяхната работа или пост. Като банкови служители те могат да имат по-широк поглед и да служат на хората с всеотдайност, защото разбират, че много от тях имат финансови тревоги и идват в банката обикновено с безпокойство. Ако работят в областта на продажбите, те не бива да забравят, че магазинът трябва да работи добре, действията им трябва да бъдат насочени към клиентите.
Да се отнасят към тях с любов и желание да помогнат и да съзнават, че не трябва да осъждат поведението на колегите си. За нещастие за много от тези хора най-сериозните конфликти се появяват на работното място. Те обичат да бъдат онези, които придвижват проекта напред. Но тяхното его може да ги направи високомерни, ако загубят погледа си върху по-широката картина. Те трябва да останат съсредоточени върху работата, която трябва да се свърши. Лесно е да попаднат в капана на: "Аз съм този, който върши работата. Аз я организирам. Аз накарах този човек да направи това... Аз накарах този човек да се погрижи за тази подробност... И къде е кафето ми, Мак?" Те ще имат достатъчно енергия да осъществят проекта, само ако са скромни и не губят връзка със своята далновидност. В противен случай хората се съпротивляват и тогава те не знаят какво да направят и губят връзка със силата си.
Друг проблем на работното място е, че родените със северен възел в Риби са склонни към променливи настроения: в един момент са щастливи и след това внезапно енергията им спада и те започват да се тревожат. Другите около тях лесно се повлияват от промените в техните настроения - те имат способност да създават атмосфера, от която всеки се влияе. Когато са щастливи и спокойни, те повдигат настроението на околните и ги карат да се чувстват по-добре. Но когато са в лошо настроение или изпитват безпокойство, отново всички около тях се чувстват по този начин. Това е сила извън тях и те дори не я осъзнават.
Когато хората със северен възел в Риби се тревожат, другите също чувстват безпокойство и започват да изпълняват задълженията си по-малко ефективно. Когато се чувстват спокойни и уверени, другите усещат това и, естествено, стават по-продуктивни. По този начин родените с лунен възел в Риби могат да променят поведението на останалите само като изпълват атмосферата с положителни и уверени мисли и енергия. Това което предшества въздействието върху атмосферата по отрицателен начин, е промяната в тяхното настроение, те могат да станат прекалено придирчиви и критични по отношение на детайлите. Хората със северен възел в Риби започват да се тревожат, когато нещата не се получават, така, както те си мислят, че трябва, или когато другият човек не си върши работата по начина, който те са определили за правилен. Или ако нещо неочаквано се случи, те започват да си мислят, че Вселената не ги подкрепя, и попадат във водовъртеж от напрежение и безпокойство. Затова родените с това разположение трябва да разберат, че те всъщност не знаят как трябва да се развива животът. Може би другият човек трябва да направи някаква грешка, защото това ще му помогне да види далеч по-големия проблем, който е пренебрегвал.
Ако техните предложения срещнат съпротива, хората най-вероятно отхвърлят тяхната отрицателна енергия, а не идеите им. Като се съсредоточат върху успеха това ще им помогне да го постигнат, а когато говорят с другите, това трябва да бъде с позитивно отношение. Те трябва да обръщат внимание на своята проницателност, а дребните детайли сами ще се погрижат за себе си.
Онова, което не е в полза на тези хора, е ако позволят на далновидността им да ги напусне и да станат просто един от останалите служители. Не е тяхна работа да се грижат за всички детайли и да организират постигането на успеха на всяко ниво - тяхното задължение е да се стремят всеки да остане съсредоточен върху цялостната позитивна представа. Това е мястото, където техният гений и естествени способности на лидери наистина блестят.

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

Любовни връзки
Във взаимоотношенията всичко при хората със северен лунен възел в Риби е наопаки. За да имат успех, те трябва да се отделят от външните условия и да се осланят повече на естествения поток на нещата, предизвикан от висшата сила, който им помага да бъдат много по-привлекателни за другите хора. Но когато се придържат към тяхната роля и чувстват, че е необходимо да контролират външните резултати, обикновено не са симпатични на останалите. Те влагат цялата си енергия в дадена роля и другите хора не могат да видят истинския човек под маската.
Когато се освободят от ролята, отново стават по-човечни и позволяват на вътрешната им сила да заблести. В ролята която изпълняват, те се придържат към своята дефиниция за това как техният "герой" трябва да действа. Но когато са самите себе си, реагират отворено на всичко около тях, по естествен начин, който води до взаимно уважение и оценяване.

Страх от емоциите
Родените със северен възел в Риби са склонни да бъдат много земни и да се наслаждават на чувствената страна на живота. Но те могат да се чувстват неудобно, когато напълно се обвързват с един човек в истинска интимност - едновременно на физическо и емоционално ниво. Затова, макар че физически отговарят на чувствата му, емоционално остават отделени и отчуждени. Те могат дори да стигнат дотам, че да станат работохолици, само за да избягват по-дълбоко емоционално обвързване с другите. Те се чувстват неудобно да се свързват с хората на равнопоставени начала и да си позволят да бъдат уязвими.
Родените със северен възел в Риби до такава степен са свикнали да живеят, водени от склонността си да анализират, че не могат да си позволят да бъдат емоционално отворени - това е непозната територия за тях. Част от тях иска да бъде въвлечена в нови отношения с другия човек, но те често попадат в капана на страха от неизвестното. Емоциите могат да бъдат източник на неопределена енергия и да ги отпращат в непредсказуема посоки. Емоциите им се струват безсмислени и поддаването на тези вълни ще ги отведе отвъд границите на логическите обяснения.
Те предпочитат да действат, без да изпитват спонтанни чувства. Родените с лунен възел в Риби знаят своята роля: те изпълняват определени задължения, държат се по определен начин и имат определени реакции и чувства в конкретни ситуации. За да попаднат в естествения поток на емоциите, те трябва да разрушат познатата структура и да си позволят уязвимост. Предаването в ръцете на универсалния поток от чувства ги плаши. Онова, което изпитват, е смъртта на част от тяхното его, а то ги предпазва от емоционална и духовна обвързаност с другите. Наистина в това прераждане на родените със северен възел в Риби им е обещана благодатта, която ги свързва с всички хора. Но за да стане това, те трябва да се освободят от своята пристрастеност към структурата и да се отдадат на непознатото. Това е ключът към тяхното спасение и завършеност.
Онова, което ще им помогне в интимните взаимоотношения, е да отделят време, за да създават определена атмосфера с техния сексуален партньор. Вечерите навън веднъж седмично, музиката, която създава романтична атмосфера, свещи, цветя или всичко друго, създаващо романтично настроение, ще им помогне да се освободят от строгите роли и да добавят емоционална дълбочина към връзката си. Радостта и удоволствието, които подобни ритуали ще донесат, си струват отделеното време и усилия.
Взаимоотношенията изискват работа и едно от нещата, което тези хора учат, е важността на техния дял. Вместо да приемат, че определени неща ще се случат, те трябва да вложат усилия, за да създадат съзнателно позитивни ситуации с техния партньор.
За родените със северен възел в Риби предизвикателството е да се концентрират върху любовта, да позволят да се сбъдне всяка възможна представа, да получат безкрайното удоволствие и благодат като приемат обич, без да се опитват да диктуват посоката на нещата. Ако те изцяло повярват в любовта и просто й позволят да съществува, резултатите ще са впечатляващи.
Разбира се, любовта може да се вижда само на моменти. Идеята е да й се наслаждават, докато е тука, когато не присъства, родените с лунен възел в Риби трябва да чувстват, че е била истинска. Вместо да мислят какво дават и получават, те просто трябва да приемат другия човек - без бариери и без да го осъждат - това ще им позволи да постигнат безусловната любов.

Обвързване с другите
Тъй като в миналото хората със северен възел в Риби са били съсредоточени върху собствените си тревоги, те често забравят за чувствата на другите хора, когато правят планове. Животът тече за всички, не само за тях. Ние всички имаме мечти, които трябва да се осъществят, грешки, които да направим, и уроци, които да усвоим, но тези хора изглеждат невинни и лишени от разбиране за цялостната картина.
Те не го правят, защото не искат другите хора да осъществят мечтите си. Те са ориентирани да им служат и честно искат да помагат, но техният фокус е толкова стеснен, че често пропускат да вземат предвид идеите на другите. И когато другите чувстват, че техните мечти и ежедневни нужди не се вземат под внимание, започват да се държат неприятелски. Тогава склонността на хората със северен възел в Риби е сляпо да се съпротивляват на намеренията на близкия човек. Всеки път, когато той се опита да осъществи своя план, родените с тази възлова позиция реагират с отчаяна съпротива - всичко, което виждат, е, че това е против техния план. Резултатът е застой, от който нито една от страните не печели и общуването се проваля.
Тези хора са имали прекалено много минали животи, в които не им е било позволявано да правят грешки, затова сега в техният умствен компютър има чип, който им напомня, че те изобщо не могат да грешат. Затова те са прекалено предпазливи и да не могат да видят гледната точка на другия човек, което е в основата на много от недоразуменията. За да установят канал за комуникация, първото нещо, което другият човек трябва да направи, е да накара родените със северен възел в Риби да се отпуснат и да не се стремят да бъдат прави през цялото време. Ключовата дума е "прав".
Родените със северен възел в Риби са жертви на механизма в своя ум, а също и тези около тях. Необходимостта да бъдат прави дава гориво на тяхното безпокойство. Когато започнат да мислят прекомерно, от помощ ще им бъде да се успокоят по следния начин:
"Направих каквото трябваше, най-доброто, което можех да дам за тази ситуация." Тогава те ще се почувстват много по-спокойни.
Тези хора са много чувствителни към промяната в енергията. Когато се настроят на честотата на материалния свят, отговарят през цялото време на енергията на другия човек. Обратно, ако работят, за да развият повече духовната си гледна точка - като приемат себе си обективно и се отделят от материалния свят - те могат да начертаят своя курс от тяхна гледна точка, вместо да позволяват на другите да им влияят. Това е една изцяло различна реалност. Те ще открият, че реагират на духовната енергия, а не толкова на емоционалната енергия у другите хора. Преместването на тяхната могъща концентрация от материалния към духовния свят изисква съзнателни усилия. Когато обективно наблюдават себе си и начина, по който техните тела реагират на различни ситуации, ще могат да направят избор, без да е повлиян от силовите полета на хората около тях.

Очаквания
Очакванията - свързани с тях и с другите - са най-големият източник на разочарование за родените със северен възел в Риби в този живот. Тези хора не трябва да губят връзка със своята принадлежност, за да заблестят наистина - това ще изведе на преден план най-доброто у тях. По този начин в една връзка, ако те имат проницателност за по-голямата цел, за онова, което искат да изживеят (съзнателно да влагат позитивна енергия във взаимоотношенията си, да пазят потока на безусловната любов жив и т.н.), това ще даде чудесни резултати. Те ще разберат какво трябва да правят на всеки етап от пътя си. Ако обаче следят само онова, което не върви добре, и начините, по които другият човек не отговаря на техните очаквания, всичко започва да се проваля. Те се нуждаят от висша цел - по-важна от ежедневните им задължения - и тя ще дава духовна значимост на онова, което правят.

Критичност и осъждане
Родените със северен лунен възел в Риби се страхуват от критичността повече, отколкото хората от която и да е друга възлова група. Те не могат да понесат мисълта, че някой (особено те самите) мисли, че те не са идеални. И така попадат в омагьосан кръг и в него трябва да действат перфектно, за да избегнат критичността, която ще ги накара да се чувстват нещастни. Те могат да съсредоточат целия си живот около опитите да избягват критичността - дълбоко в себе си се страхуват, че ще изпитат голямо неудобство или дори обществена неприязън, ако извършат грешка.
В резултат на миналите си животи, когато тяхното поведение е трябвало да бъде безпогрешно, за да спасяват хората физически или духовно, те имат критично око и лесно виждат недостатъците на другите. В желанието си да поправят и изцеляват те непрекъснато преценяват хората около себе си. Може да не изричат своите преценки на глас, но другите чувстват влиянието на критичното им око и аналитичния им ум. На работното място те може да бъдат толкова критични, че това да ги отдалечи от колегите им. Тяхната критичност ще накара и децата им да се чувстват несигурни.
Тези хора мислят, че само ако другият човек може да поправи недостатъците, които те виждат, и двамата ще намерят любовта и ще постигнат спокойствие на ума. Но сега не е предвидено този подход да дава резултати. Подсъзнателно другите знаят, че работата на тези хора е да се научат на безусловна любов в този живот. Понякога другият човек се чувства като жертва на един нежелан навик, който всъщност е на подсъзнателно ниво и се дължи на това, че родените със северен възел в Риби отказват да го приемат изцяло. Родените с тази позиция на лунните възли се чувстват като жертви, защото другият човек не е променил достатъчно един навик, чието отсъствие те си мислят, че ще им донесе необходимото спокойствие. По този начин и двамата губят. За да се превърне това в ситуация печеливша за всички, хората с лунен възел в Риби трябва да работят върху неизказаните, критични мисли в своите умове.
Вместо да се концентрират върху недостатъка и да гледат на него като преднамерен, те трябва да променят начина, по който приемат другия човек. Докато разбират, че той е безпомощен и навиците му са несъзнателни, техните сърца ще бъдат изпълнени с любов и състрадание и техните умове ще бъдат изпълнени със спокойствие.
Тогава и двете страни печелят: другият човек чувства, че го поддържат, и има свобода да променя своето поведение (или не!), а хората с лунен възел в Риби вече изпитват спокойствие, независимо дали поведението на другият човек се променя.

Задължението да се поправят
Хората със северен възел в Риби винаги са нащрек за проблеми: мислят, че е тяхна лична отговорност да направят така, че всичко да върви гладко. Поради непрекъснатото безпокойство, те започват да се намесват по неподходящ начин, което може да обърка и да разгневи тези около тях. Когато тяхното желание да помагат произлиза от непреодолимата им страст да поправят нещата, хората са склонни да отхвърлят техните предложения. В този живот тяхна работа е да приемат нещата така, както са в действителност, и да предлагат на хората един по-широк поглед върху проблема. Тяхната работа е да предлагат утеха, подкрепа и да изпитват състрадание, а не критичност - без значение колко осъдителни са действията на другите.
Освен това, вместо да се концентрират върху проблемите на другите хора, родените със северен възел в Риби трябва да видят дали с някои от действията си не създават проблеми. Вместо да казват: "Джош, няма начин да се разбера с този човек, той просто е прекалено труден", те могат да се вгледат в себе си и да се променят така, че да предизвикат различна реакция у другия човек.
При всичките си взаимоотношения тези хора трябва да оставят проблемите в ръцете на Вечността. Тогава естественото развитие на събитията може да им покаже, че с техния партньор са несъвместими. Партньорът им може да има дълбоки психически проблеми, резултатът от които да е отрицателно поведение, а ахилесовата пета на хората с лунен възел в Риби е тяхното мислене, че могат да поправят другия човек. Те са били лекари и сестри в много минали животи и мислят, че могат отново да изцелят другите хора по здравословен начин. Но факт е, че ако другият човек не иска да се променя значи не е гъвкав.
Родените със северен възел в Риби трябва да правят разлика между тези, които молят и търсят помощ от тях, и тези, които не желаят. Много хора не искат да бъдат поправяни, те си мислят, че техният начин е добър. В този случай хората с такава възлова позиция трябва да поправят онези части от себе си, които са им позволили да се обвържат с човек с подобно разрушително поведение. Когато позволят на отрицателната енергия да ги нарани, това се отразява не само на тях, но и на околните. Това ограбва тяхната енергия, пречи им да помагат на другите и е лош пример за децата и близките им.
Друг проблем, който възниква от прекалената заетост на родените със северен възел в Риби от мисълта да поправят хората е, че те естествено привличат някой, който се нуждае от това! И така действията им могат да се превърнат в едно подсъзнателно пътуване за задоволяване на егото. Те толкова пъти са поправяли, че гледат на себе си като на по-добри от останалите. Винаги, когато си мислят, че могат да помогнат на някой, а той не иска да му помагат, действията им целят само задоволяване на егото. В този живот да се откажеш да променяш една ситуация с разбирането "Не мога да се справя", може да бъде акт на истинска смиреност и действие в правилната посока.

Клопката
Понякога родените с тази позиция на лунните възли биват заклещвани в капана на една връзка само поради невероятното си чувство на отговорност за другия човек. Те са водени от тяхното разбиране за дълг. Ако не живеят според самоналожените си идеали за перфектно поведение, те чувстват невероятна вина - и това може да бъде важен фактор да останат в една ситуация дълго след като тя вече не е добра за тях.
Тези хора не могат да кажат не на любимите си същества или на тези, за които се чувстват отговорни, и това може да предизвика проблемни ситуации. Ако те дават заради определени правила, значи ще очакват и другите да дават и на размяната ще липсва благословената съставка любов. За да внесат любов в своите взаимоотношения, те трябва да вярват в себе си и да не дават отвъд личните си граници. Другите не са толкова зависими и не са в такава нужда, както тези хора си мислят, и ето защо те не им връщат. Те всъщност не се нуждаят от саможертвата и услугите на хората със северен възел в Риби.
Част от това, което предизвиква чувството за дълг, е усещането за неадекватност. Те си мислят: "Всичко, което трябва да дам, съм аз." И непрекъснато дават и дават, като никога не чувстват дали е достатъчно. Понякога родените със северен възел в Риби успяват да се освободят от това поведение, защото то е толкова тежко, че ги изтощава. Накрая осъзнават, че ако прекарат целия си живот в служба на другите хора, за тях самите няма да остане нищо. След като веднъж осъзнаят, че другите приемат тяхната готовност да им служат като даденост, без да оценяват какво им коства саможертвата, те се променят.
Една голяма стъпка по пътя на разрешаване на тази дилема е да поставят себе си на първо място - не идеята за тяхната роля, а самата им човешка същност. Те трябва да запитат себе си: "Ако направя това, дали ще спечеля, или го правя само заради другите?" Те обичат да помагат на хората, но ако насилват вътрешния си Аз - тяхната собствена човечност - тогава усилията им са напразни и никой не печели.
Единственият начин, по който тези хора наистина разбират дали помагат на другия човек или му вредят (узурпират неговата отговорност и сила), е как те се чувстват. Ако служат на някого и се чувстват добре и се наслаждават на това, тогава всичко е наред. Но ако се чувстват зле или нещастни в тази среда, това вече не е помощ.
Отговорът лежи в развиване чувството за дълг към себе си вместо към другите. Когато родените със северен възел в Риби включат дълга към себе си като част от общата картина.
Нещата започват да се балансират. Техният урок в този живот има по-малко общи неща с това как се свързват с другите хора и повече с това как се свързват със себе си. Техният единствен барометър е собственото им вътрешно състояние - чувството за спокойствие и благополучие. Те трябва да вярват, че техният Аз е духовен, намеренията им са добри и когато вътрешното им усещане казва не, това е вярна реакция към външните обстоятелства.

Енергийно робство
Родените с лунен възел в Риби рядко стават партньори с онези, които първоначално са предизвикали у тях чувства на любов и вътрешно спокойствие. Те се женят за някой, с който могат да бъдат сигурни, че ще изпълняват самоналожената им роля. Тогава те най-вероятно ще открият, че другият човек започва да приема поведението на хората със северен възел в Риби - винаги да помагат - като даденост и привличането и структурираността, в която са се чувствали толкова удобно в началото, се превръщат в затвор, от който те искат да се освободят. Но вече може да са възникнали други отговорности (деца, общи притежания, бизнес, връзки), които ги обвързват чрез чувството за личен дълг - а те смятат, че трябва да се придържат към своя имидж.
Родените със северен възел в Риби се свързват със своя партньор и на енергийно ниво и след като веднъж са се ангажирали, смятат, че не могат да напуснат, докато тази енергия не бъде изразходвана. Другият човек трябва да ги свободи от връзката, преди да почувстват, че са изпълнили дълга си и са свободни да си отидат.
Тяхното чувство за дълг и нуждата от идеално поведение може да ги накара да не напускат и най-лошия брак и понякога те дори злоупотребяват със себе си с подобно поведение. Когато реагират към другия човек от позицията на своята роля, а не според това как действително се чувстват, те служат продължително, безкрайно, независимо от това как другият човек се отнася към тях. Но ако тяхната естествена, човешка реакция е искрена, тя подсказва на другите къде се простират границите им и предизвиква взаимно разбиране, уважение и оценяване. Това е ключов фактор. Той не може да бъде пренебрегван, ако искат да имат щастливи и подхранващи енергията взаимоотношения.
Родените със северен възел в Риби са невероятно чувствителни към енергийните потоци около тях. Те мислят, че трябва конструктивно да се обвързват с тези потоци, за да може животът им да се развива по магически начин. Това е другата причина, поради която те остават в една връзка - без значение колко болезнена, нещастна е тя или какъв стрес им причинява - докато енергийната обвързаност не бъде разрушена по някакъв начин. Те чувстват кармичното привличане, магнетизма и мислят, че има нещо, което трябва да се стори, преди да продължат по своя път - техният партньор все още има нужда от тях. Така че могат да продължат да служат на другия човек, като се надяват да изпълнят своята карма. Но тази привързаност може да бъде изоставена на дадено ниво с разбирането, че хората с лунен възел в Риби са били не само неоценени, но и използвани от другия човек.
Те мислят, че правят услуга на своя партньор като се жертват, но не помагат на никого. Те изпращат посланието: "Ти можеш да злоупотребяваш с другите и да не ги цениш и те ще останат с теб все пак. Всичко е наред, ако постигаш онова, което искаш, за сметка на другите." Но това не е истина. Когато те подсъзнателно привлекат брачен партньор, който се нуждае от поправяне, и след това той започне да злоупотребява с тях, родените със северен възел в Риби трябва да разберат, че в идеалната схема на нещата може би следващият урок на техния партньор е, че е невъзможно да вредиш на хората и да не плащаш за това.

Напускане
За хората със северен възел в Риби може да бъде трудно да изоставят един брак, в който с тях се злоупотребява поради няколко причини. Първо, те не могат да допуснат, че са направили лош избор. Също така, когато родените с лунен възел в Риби се женят, те са облекчени, че са намерили другар, с който могат да споделят всичките си тревоги. Партньорът им с желание изслушва всичките им проблеми, случили се с тях през целия ден в работата, и може да започне да се чувства като човек, който трябва да узнае за всички тревоги и страхове на родените със северен възел в Риби. За външния свят хората с лунен възел в Риби създават образ, че са над всичко, но само техният партньор познава детето, което се крие под този екстериор.
Макар че тези хора разказват на своите партньори всичките си проблеми, тревоги и страхове, те рядко се вслушват в отговорите. Ако другият човек прави предложения, той обикновено бива отблъснат, защото родените с лунен възел в Риби търсят по-висше разрешение на духовно ниво. Нито практически идеи, нито човешко съчувствие ще помогне. Но те наистина започват да зависят от своя партньор, защото могат да излеят мъката си, и това е друга причина, поради която искат да останат в една връзка. Те мислят, че няма да намерят друг човек, който да приема техните тревоги, и затова се вкопчват в своя партньор.
От друга страна, тези хора се чувстват виновни, защото осъзнават, че собственото им поведение не е идеално, и позволяват на партньора си неподходящо поведение, което дори може да стигне до тирания. Злоупотребите, които родените със северен възел в Риби могат да понесат, вероятно ще бъдат ужасно разрушителни за тяхното самочувствие; те могат да загубят увереност в своята способност изобщо някога да напуснат ситуацията и да започнат отново самостоятелен живот. Но те трябва да имат желание да прекъснат една връзка, която е толкова разрушителна за тяхното умствено и духовно спокойствие. Нито анализи, нито осъждания - просто раздяла с човека, който злоупотребява с тях. Това означава вяра, че вътрешното чувство за духовно спокойствие ще ги доведе до нови взаимоотношения, които ще бъдат благоприятни за тях.
Има една японска история, която датира от няколко десетилетия. Възникнал спор между последователите на три от теченията на бойните изкуства: карате (майстори на нападението), джудо (майстори на защитата) и айкидо (майстори на избягването на удари). Най-добрият майстор във всяка дисциплина бил призован да покаже кое бойно изкуство е най-ефективно. След състезанието майсторът по айкидо победил. Айкидо е изкуството на избягване на ударите: трябва просто да се отстраниш от пътя. Никога не бива да избухваш или да вдигаш ръце в самозащита, просто трябва да минеш встрани от пътя и силата на атаката на твоя опонент ще го накара сам да се преобърне. За хората със северен възел в Риби ще е добре да се поучат от тази история: когато почувстват негативност, най-добрият изход за тях е да не правят нищо друго, освен просто да се отстранят от пътя.

Съзнателен живот
Родените със северен възел в Риби имат нужда да съзнават къде се намират и да бъдат искрени със себе си по отношение на чувствата си. Често те наистина не са щастливи, но отказват да го признаят. Те може да отричат, че са попаднали в капана на ролята, която изпълняват. Чувстват се виновни и мислят, че не трябва да изпитват това или че трябва да играят своята роля независимо от начина, по който се чувстват.
Несъзнателно те са прекалени оптимисти - вярват на всеки и всичко и непрекъснато се влияят от енергийните полета на другите хора. По-загрижени са за онова, което се случва миг след миг във връзката, а не за своето виждане. Но когато не губят връзка с по-широката картина, те могат да следват своята интуиция и да не навлизат сляпо в нещата.
За родените със северен възел в Риби няма лесни пътища, но за щастие те са свикнали здраво да работят. В този живот тежката работа, която трябва да свършат, е да се научат да не бъдат контролирани от обстоятелствата. Тогава могат да изградят ситуации, които са в по-голямо съзвучие с тяхната същност. Ако искат да бъдат щастливи, те трябва да се откажат от ролята и да започнат да се обвързват, водени от своята автентичност и силата на истинската им природа.

ЦЕЛИ

С лице към непознатото
На по-дълбоко ниво родените със северен възел в Риби знаят, че са насочени към неизвестното - това е тяхната съдба! Но те копаят под краката си. Тъй като са свикнали с организация и формулиране, всеки човек, всяко ново изживяване е плашещо за тях и среща първоначалната им съпротива. Те не знаят каква роля да играят или какво се очаква от тях. Има определени дефиниции в тяхната роля, а когато преминат към неизвестното, дефинициите се провалят. И те се страхуват да не бъдат пометени.
Друга причина, поради която се страхуват от неизвестното, е, че са имали отрицателни изживявания в случаи, когато нещо неочаквано ги е заблудило. Затова се плашат от онова, което не могат да видят. Родените с лунен възел в Риби се съсредоточават върху анализиране на детайлите, надяват се да контролират собствения си свят. За нещастие това е точно обратното на онова, което ще даде резултати за тях. Когато са прекалено концентрирани върху детайлите, те губят връзка с цялостната картина и не забелязват какво се случва в периферията. Тогава неочакваните неща могат действително да ги изненадат. (Това е като шофьор, който е прекалено съсредоточен върху това да не удари колата си в тази пред него, и пропуска да забележи факта, че колата отдясно навлиза в неговото платно. Тези хора трябва да се отдръпнат от "тук и сега”, за да могат да придобият по-широк поглед за живота, който се разгръща пред тях.
Хората със северен възел в Риби може да си мислят, че трябва да пречистят своята личност колкото е възможно повече преди да се почувстват в безопасност да се отдадат на енергията, която може наистина да трансформира и отвори тяхното съзнание. Те мислят, че пречките в тяхното съзнание ще спрат потока на енергията и ще ги лишат от сила да се справят с неизвестното. Наистина те сами нямат достатъчно енергия да се справят със ситуацията с необходимата яснота и съсредоточеност, ето защо трябва да се свържат с по-висшата сила. След като веднъж тръгнат към неизвестното, яснотата и съсредоточеността, които търсят, ще се появят.


Хаос
Тези хора мразят безредието и хаоса. То предизвиква у тях невероятен страх да не се изгубят и да не знаят към какво принадлежат. Те се нуждаят от вярата, че позитивната висша сила е отговорна и че редът е естественото състояние на Вселената.
Единственият начин, по който могат да достигнат до по-високо ниво на ред, е като се откажат да подреждат нещата и позволят на хаоса сам да се разсее, за да се появи новият ред.
Когато родените със северен възел в Риби отпуснат желязната хватка около старата структура, преминават в нова сфера на изживявания. В процеса онова, което ще получи разрешение и ще се промени, е старият начин на живот. Те чувстват, че техният Аз като че ли умира, но този процес позволява да се появи един нов по-жизнен и разширен Аз.
Например, ако една жена с това възлово разположение не кара кола, тя може да е развила много други навици, които да компенсират това ограничение: да се привързва към хора, които имат коли, да зависи от другите за транспорт, да моли другите да й правят различни услуги и т.н. Тя може да изживее целия си живот по този начин! Когато получи възможност да притежава собствена кола, тя се паникьосва от това, че трябва да изостави старите модели за връзка с хората. Но когато действително започне да шофира, ще се появи един нов, разширен Аз и един по-свободен начин на живот. Промяната е неизбежна. Когато тези хора се учат да приветстват промяната, вместо да се съпротивляват, ще открият, че техният живот е станал много по-лесен и забавен.

Конфронтация
Родените със северен възел в Риби често преминават през силни умствени терзания, преди да предприемат действия във външния свят. Те са способни да изпаднат в състояние на обсебеност и тревога за нещо, което другите ще кажат или как ще реагират. Основно те се страхуват, че са неадекватни и не могат да се справят с конфронтацията, и затова са склонни да отлагат вземането на решения до последния възможен момент. За голяма тяхна изненада рядко е толкова трудно, колкото са си мислили. Очевидно е, че нямат толкова трудности по пътя си от един успех към друг. Хората със северен възел в Риби усложняват проблема толкова много в умовете си, че дори когато ходовете им са успешни, следващия път те отново преминават през същите терзания.
Това е един проблем, който е прекалено трудно да бъде разрешен в реалността. Техният урок е просто да се издигнат над него и да осъзнаят, че висшата сила е отговорна и тя ще донесе определени ситуации като възможности за развитие и растеж. Родените със северен възел в Риби трябва да се отдръпват и да помислят как настоящите обстоятелства могат да ги приближат към целта. След това те могат да предприемат действия, без да бъдат загрижени за изхода, и ще знаят какво е следващото, което трябва да направят. Всяка стъпка им посочва следващата подходяща стъпка. Ключът е да не бъдат прекалено загрижени за резултатите от техните действия.
За родените с лунен възел в Риби няма средно положение. Цялото им мислене, догадки и анализи няма да направят живота им по-лек. Без съзнателно и упорито да се опират на висшата сила, за да видят края на деня, животът ще им носи тревоги една след друга - никога няма да бъде достатъчна подкрепата, която ще получат, за да избегнат конфронтацията. Когато се появят препятствията, всичко, което трябва да правят, е да оставят ситуацията в ръцете на съдбата и да тръгнат по стъпките, разкриващи се пред тях.
Например, ако човек с тази възлова позиция е в ресторант и по неговата кредитна карта се получи отказ, незабавната му реакция ще бъде да се паникьоса и да започне да се съпротивлява: „Защо това трябваше да стане? Имах такъв чудесен ден и изведнъж какво се случи!" или "О, не! Някой е откраднал картата ми и харчи от моята сметка!" Той ще продължава и продължава да се тревожи за едно съвсем обикновено събитие, да се самосъжалява и ще вярва, че този инцидент никога не би се случил, ако Вселената го обичаше. Той травматизира себе си и всички останали като не приема онова, което се е случило.
Всъщност първата стъпка е очевидна: звъните на финансовата компания, която е издала кредитната карта, и откривате какво е станало. В по-широк план нещата стоят така: може би той е трябвало да обръща по-голямо внимание колко пари харчи и това е начинът на Вселената да го събуди, преди прекалено да затъне в дългове. Или може би някой наистина е копирал номера на сметката му и това е възможност да разбере. Или може би компанията е направила грешка и само чрез неговата обратна реакция може да се поправи тази грешка. Родените със северен възел в Риби трябва да вярват, че пред тях се разкрива цялостната картина и от този инцидент ще се появи едно по-голямо добро.

Неправолинейно съществуване
Хората със северен възел в Риби са склонни да разпределят времето си толкова рутинно, с толкова правила и задължения, че животът им става изцяло предсказуем. След като веднъж са създали подобна структура, те всъщност вече не искат нещата да се развиват така. Но когато започнат да се случват определени събития, които могат да ги заведат в една интересна посока, те пак ги вкарват в ежедневната рутина. За тях е много по-добре да поемат по един различен, по-живописен път, но за да сторят това, те трябва да започнат да живеят по-съзнателно.

Медитация
Първата стъпка към живот на по-осъзнато ниво включва отделяне на време всеки ден, когато да бъдат сами и да размишляват. Те трябва да определят време - поне 40 минути на ден - когато да не правят нищо: нито да гледат телевизия, нито да слушат радио, нито да говорят по телефон или други външни дразнители. Ако желаят, могат да медитират, после да останат известно време в тишина, за да получат нови прозрения. Или могат да си водят дневник, да записват какво са правили през деня и да търсят по-дълбоката причина зад събитията. Или могат да четат духовна литература: Библията, будистка литература или каквато и да е книга, която им показва определена посока и ги изпълва с вътрешни проникновения. Те могат да прекарват поне по 40 минути като практикуват йога, дихателни техники или упражнения за отпускане - фини физически подходи за свързване с вътрешния им мир.
Това е тяхното време - без задължения, без поръчки, без работа, без игра, без разсейване. Това е времето, когато трябва да получат по-голяма проницателност за своя живот: Какво искат да построят и да изживеят? Каква мечта искат да осъществят? Каква атмосфера искат да създадат? Като преценяват тези неща поне веднъж седмично, те ще получат усещане, че са поели отговорност за своя живот.
Това също дава на хората със северен възел в Риби време да се настроят на честотата на своите взаимоотношения и семеен живот: дали прекарват достатъчно ефективно времето си със значимия човек в техния живот. Ако са на 95 години, дали съжаляват за нещо, което не са изживели с децата си? Каква близост или дейности искат да имат със своя партньор? Има ли някакви места, които особено силно желаят да посетят? Редовното преоценяване на тези неща ще им помогне да получат вътрешно проникновение, което може да добави нови и вълнуващи измерения в техния живот. И магията е, че това не е живот в линейното пространство. Идеите за това как да осъществят тези мечти просто се появяват по време на медитация.
Чрез медитация тези хора могат да насочат своите размисли и към други хора, които ще им помогнат да осъществят своите идеи и мечти. Имат ли приятели, които могат да ги подпомогнат духовно или да направят живота им по-интересен? Има ли курсове, които ще отворят очите им за духовна пълнота и спокойствие на ума? Ключът е самотата. Като отделят тези 40 минути на ден за себе си, родените със северен възел в Риби ще бъдат удивени как техният живот ще се промени.

Граници на съществуването
Родените със северен възел в Риби са прекарали толкова минали прераждания да играят ролята си съгласно своята проницателност, че са загубили представа за онова, което наистина копнеят да постигнат. В този живот от особена важност за тях е да влязат отново във връзка със съкровените си мечти - онова, което искат да постигнат в живота си. Един начин да сторят това е като правят редовни (може би месечни) "списъци на желанията си" и да записват какво искат да постигнат. Това им помага да осъзнаят своите намерения; колкото по-скоро направят това, нещата които искат да постигнат, ще започнат да се появяват магически. След като веднъж спрат да се тревожат за онова, което не се получава, и просто записват желанията си, те ще открият, че вършат неща, които превръщат мечтите им в реалност.
Когато тези хора се отдръпват от праволинейния, повторяем начин на живот, това ги освобождава от подсъзнателните навици от миналото, когато са имали нужда всичко да бъде строго и схематизирано. Тогава те са били толкова силно зависими от непосредствените обстоятелства, че не са могли да видят цялостната картина. Те позволяват на себе си да попадат в този капан отново и отново и макар че това никога не е давало резултати, вярват, че точно от него се нуждаят, за да успеят в живота.
Родените с лунен възел в Риби се учат да правят разлика между онова, което е важно в смисъл на по-големите ценности, временните тревоги, които скоро ще изчезнат. Когато се освободят от своя аналитичен ум и трескавата си дейност и просто си позволят да бъдат себе си и да преследват своята мечта, ще открият, че животът е много по-лесен. По магически начин мечтите им започват да се сбъдват.

Самонаблюдение
Откъсването от себе си е от голяма важност за родените с лунен възел в Риби при освобождаването от тяхната роля. Когато те успеят да се откъснат от емоционалното си състояние, да се издигнат над него и да наблюдават, те могат да израстват и да се променят. Ключът е самонаблюдението. Те трябва обективно да гледат себе си: как се свързват с колегите си, с членовете на семейството, как шофират и т.н.
Когато тези хора могат да наблюдават себе си, без да осъждат и да виждат как нуждата им да задоволяват другите хора е в тяхна вреда, тогава започват да се променят. Например, ако се тревожат за работата си или са в стрес, защото се опитват да спазят срокове, те трябва да отбележат как се чувстват от това. Тогава използват своето око за детайлите - не да наблюдават външната, а вътрешната си реакция (едновременно физическа и емоционална).
Когато започнат обективно да наблюдават себе си, всичко ще започне да се променя. Тяхното здраве ще се подобри и те ще се чувстват по-удобно със себе си и със другите. Чрез този процес техният фокус се прехвърля от тревогата за връзката им с другите към това как се свързват със себе си. И тогава започва тяхното израстване.

Откриване на духовната пътека

Висшата сила
Целта на родените със северен възел в Риби в това прераждане е да открият духовната пътека, която ще им помогне да се освободят от прекаленото внимание, отделяно на реалността, и да се настроят към спокойствието, което е възможно само в контекста на висшата осъзнатост. Те трябва да позволят на чувството за висшата сила да проникне във всеки аспект на техния живот. И тогава, ако започнат да се движат заедно с вселенския поток, това ще им се отрази благоприятно и ще позволи на другите хора да ги направляват по техния път, а тяхното вътрешно същество се чувства спокойно със съветите, които получава.
Тези хора толкова са свикнали да насилват нещата за осъществяването им, че понякога изпадат в настроение: "Ще накарам това да даде резултати." И тогава излизат от своя път.
Трябва да напомнят на себе си, че не бива да губят връзка с висшата сила и да й позволят да ги направлява и насочва, миг след миг. Те трябва да се отърват от безкрайните анализи и просто да наблюдават предзнаменованията, които им разкриват следващата стъпка. Трябва да повярват в тези знаци, да поемат риска и да ги следват.
Хората със северен възел в Риби са родени със способността да виждат бъдещето. Те могат да почувстват идващите събития, след като се отпуснат и се отдадат на своята физическа чувствителност. Често те преиграват при първото пророчество, което виждат. Една картина (човек или ситуация) идва в съзнанието им и те започват да чувстват невероятна тревога и несигурност. Знаят, че ще възникне проблем в близкото бъдеще. В това прераждане те са получили нов дар; физическата интуиция.
Това е прекрасен дар - той може да ги предпазва от негативни ситуации като ги предупреждава предварително. Но тяхната първа реакция е да се объркат, защото се чувстват безпомощни. Когато са предварително предупредени, те се въоръжават за предстоящата битка и накрая осъзнават, че могат да видят какво идва. Така могат да отстъпят или да решат как да използват събитията в своя полза. Най-добрият избор за тях е да се въздържат от действия, докато не получат повече информация. Те имат нужда от време и усамотение, за да стигнат до вътрешни проникновения и да вземат правилни решения, идващи чрез интуицията.
Тези хора имат много ангели около себе си - всичко, което трябва да направят, е да останат отворени и да очакват проникновение как да използват настоящите обстоятелства, за да напредват в осъществяването на плановете си. Но на тях им е забранено да анализират ситуацията. Работата им е да бъдат търпеливи и да чакат, докато физическият свят не разкрие как всяко обстоятелство всъщност е трамплин за успешно постигане на целта.
След като веднъж са се настроили на честотата на физическите си дарби, хората със северен възел в Риби могат да видят проблемите месеци преди да възникнат и да ги избегнат. Когато малко се отдръпнат, те могат да използват своята проницателност в подходящо време и така животът им ще бъде по-спокоен и прост. Те се учат да се свързват с новооткритата увереност в способностите си да се справят с ежедневните ситуации.

Вяра
Родените със северен лунен възел в Риби са преминали през толкова много минали прераждания, в които са наблюдавали своето поведение, че в този живот имат склонност да не говорят за онова, което става в главите им. Те се въздържат, не искат да добавят допълнителна отрицателна енергия към една ситуация. Това ги кара да прекарват много време в съжаление, че не са казали нещо.
Ще повторя още веднъж: разрешението на проблемите лежи във вярата в себе си и осъзнаването на личните мотиви. Ако това, което искат да кажат, ще хвърли вината върху другия човек или искат да променят неговото поведение, обикновено губят. Но ако се отдръпнат встрани от една ситуация и говорят от позицията на любовта (само като са отворени да чуят онова, което нахлува в тях и което трябва да кажат в момента), техните думи ще бъдат точни и подходящи. Това може да бъде объркване или прилив на енергия - може да бъде всичко - но идеята е да не го цензурират. Когато го изкажат, то помага да се коригира поведението на другия човек, а родените с лунен възел в Риби ще са рискували да бъдат себе си в момента.
Ирония е, че когато тези хора са себе си, без да играят роля, точно тогава те наистина се учат! Когато няма сценарий, според който трябва да бъдат идеални и да изричат и правят определени неща, те най-добре показват на другите духовните принципи, които ценят. Когато позволят на Вечността в тях да реагира по естествен начин, тогава печелят.
Тези хора са готови за една по-висша реализация на собствената им перфектност - не като манипулират физическата реалност, а като вярват в духовната идеалност на нещата такива, каквито са. Вътрешната работа, която е предназначена за тях включва освобождаване от саморазрушителните модели на поведение - саботирането на самите себе си в опита да правят нещата перфектни според самоналожените им идеали. Когато вярват на Вселената, те вече не се страхуват от промяната. Всичко се разгръща пред тях като част от универсалния поток, техните намерения са добри и Вечността (Бог или висшата сила) е от другата страна. Те могат само да отбележат, че всеки, който влиза в техния живот, е изпратен от по-висшата сила като част от един по-голям план, така че крайният резултат да бъде положителен. Когато повярват на течението на живота, идват подходящите хора и се случват необходимите промени и те могат да почувстват положителната енергия и да видят по-голямата картина. Идеята е да търсят доброто. След като веднъж са спрели да се тревожат за Вселената, техните чувства на неадекватност се трансформират в чувства на спокойствие и укротена сила.

Проницателност
От миналите животи умовете на родените със северен възел в Риби са толкова усложнени, че в това прераждане тяхната цел е простотата. Обикновените, неусложнени отговори сега ще им се отразят най-добре. Когато те успеят да намалят скоростта и да бъдат гъвкави, ще могат да съберат отделните парченца информация от ангелите, които им показват, че всичко е наред. Само това разбиране ще им даде сила да определят правилните действия, които да им помагат да постигат мечтите си.

Състрадание
В това прераждане родените с лунен възел в Риби се учат на приемане и състрадание. Тяхната работа е да потиснат желанието си за осъждане: когато спрат да критикуват другите, те ще спрат да бъдат безпощадни и към себе си. Това им отваря пътя към спокойствието, което винаги са търсили. Всички неизказани упреци, насочени срещу другия човек - критичните неща, които забелязват, им пречат да премахнат бариерите и истински, с любов да се обвържат с другия човек.
Тези хора учат, че техните мисли за другите са мислите, които те подсъзнателно се страхуват, че околните изпитват към тях. Затова, ако погледнат на някой друг по критичен начин ("Косата й е прекалено дълга", "Косата й е прекалено къса", "Тя се държи зле"), те проектират в другите същите критични мисли за тях. От друга страна, ако съзнателно забелязват, че другият човек дава всичко от себе си с просветлението, което има, или ако целенасочено мислят за добрите му страни и гледат на него с любов, те подсъзнателно ще започнат да чувстват, че и другите гледат на тях по същия начин и с желание да ги приемат. Това ще укроти критичността им към самите себе си.
Разбира се, след като веднъж започнат да правят това, те ще искат да бъдат перфектни и ще са склонни да съдят себе си сурово, ако забравят. Когато не са идеални, всъщност това е в тяхна полза, защото ги учи на скромност. Тогава могат да забележат, че и те дават най-доброто от себе си чрез просветлението, което имат в този момент, и за тях ще бъде по-лесно да обичат себе си.
Родените със северен възел в Риби са имали мигове в живота си, когато са изпадали в просветлено състояние - състояние на пълно съчувствие към тревогите на Вселената. Когато те се откажат да осъждат другите и себе си, могат да достигнат до това състояние на съзнателност върху една по-здрава основа.

Блаженство и благодарност
Родените с лунен възел в Риби желаят да останат в състояние на безкрайно блаженство и нещата, които им пречат и провалят техните планове, са неочакваните събития във всекидневието. Една техника, която могат да прилагат, за да поддържат вътрешното си спокойствие, е да изричат - без значение какво се случва: "Вселената ме обича и по някакъв начин това е в моя полза." Ако е необходимо, могат да го повторят няколко пъти. Ако приветстват всички промени с това твърдение, те ще бъдат впечатлени как тяхната гледна точка се променя. Идеята е да бъдат благодарни за всяка ситуация, която се появява по техния път, независимо каква е тя: "Благодаря ти, Господи, за този проблем с моето здраве." За каквото и да става въпрос, те трябва да бъдат благодарни. Това може да извърши чудеса. Когато те с благодарност забелязват настоящата ситуация и остават духовно отворени, тяхната упоритост ще се разсее и следващата стъпка ще стане очевидна. Тези хора може да имат трудно начало в резултат на тревогите, безпокойствата и задълженията, които обгръщат техния живот. Но след като веднъж направят промяната и започнат да се съсредоточават върху духовната реалност зад света на реалните очевидни неща, техният живот ще се изпълни с най-великото блаженство! Когато успеят да се научат съзнателно да наблюдават себе си, те осъзнават по-фината енергия на вселенския поток - накъде се движат нещата и как да бъдат навигатори така, че да постигнат целта си. Вечността изглежда, че се е погрижила за тях, и когато се осъзнават, могат правилно да преценят каква е следващата стъпка.
Хората със северен възел в Риби са потопени в атмосферата на магическа духовна сила, макар че те изобщо не осъзнават това. Действат като че ли са безсилни и винаги се стремят към успеха от позицията на своето его. Всичко, което трябва да правят, е да се отпуснат в духовната атмосфера около себе си и магията ще се погрижи за техния живот. Той е най-лесното от всички досегашни прераждания, ако само имат желание да се избавят от качествата, които им създават трудности. Ако се отпуснат и позволят на Бог да влезе в живота им, могат да се пренесат в спокойствието на Вечността и тя ще ги направлява.
Най-трудната част от техния път е да разберат каква е реалността за другите групи от хора с еднакви възлови позиции - осезаемият, физически свят, където всички съществуват не е предопределено да бъде тяхната първична реалност. Да се съсредоточат върху неосезаемото като основа на своята реалност, изисква от тях желание да рискуват да останат неразбрани от другите. Тяхната работа е да внесат в този живот духовната реалност на планетата и те могат да направят това само като го съзнават. Когато бъдат погълнати от духовната атмосфера, те могат да изразят тази реалност пред другите чрез собствената си спокойна радост.

ИЗЦЕЛИТЕЛНА ПЕСЕН
Музиката е могъщо средство, което може емоционално да ни подкрепя при поемането на рискове. Аз съм написала изцелителна песен за всяка група хора с еднаква възлова позиция по зодиакален знак, която да насочва енергията в положителна посока.

Всичко се развива така, както трябва
Успокояващото послание на тази песен е предназначено нежно да промени подсъзнанието на родените със северен лунен възел в Риби към разбиране на цялостната перфектност и естественото развитие на всичко около тях. То събужда техните духовни качества и им позволява да прегърнат един по-спокоен и възприемащ подход към живота.

Избрани стихове:

Ако просто нищо не се получава
И се препъвам, когато почти съм стигнала,
Искам всичко точно сега
И си мисля - ако само можех...
Ако само можех...
И тогава си спомням:
Всичко в живота е добро,
Дори и да не го разбираме...
Всичко идва при теб навреме.
Затова запомни


Всичко се развива... както трябва!

No comments: