Saturday, April 02, 2011

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В ОВЕН

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В ОВЕН
♦♦♦ Жан Спилър ♦♦♦

9 декември 1911 до 6 юни 1913 Овен
♦♦♦
8 юли 1930 до 28 декември 1931 Овен
♦♦♦
27 януари 1949 до 26 юли 1950 Овен
♦♦♦
20 август 1967 до 19 април 1969 Овен
♦♦♦
7 април 1986 до 2 декември 1987 Овен
♦♦♦
26 декември 2004 до 21 юни 2006 Овен
♦♦♦
18 юли 2023 до 11 януари 2025 Овен
♦♦♦
4 февруари 2042 до 18 август 2043 Овен
♦♦♦

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В ОВЕН

и Северен възел в Първи дом
(и Слънце във Везни)

ОБЩ ПОГЛЕД

Качества, които трябва да развивате
Работата в тези области ще ви помогне да откриете своите скрити дарби и таланти:
• Независимост
• Осъзнаване на собствената същност
• Вяра във вътрешните импулси
• Смелост
• Конструктивен интерес към себе си
• Скромност в даването
• Грижа за себе си

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Качества, от които трябва да се освободите
Работата по намаляване влиянието на тези тенденции може да ви помогне да направите живота си по-лек и радостен

• Да се виждате през очите на другите
• Отказ от безкористността
• Да бъдете г-н или г-жа Приятният
• Обсебеност от честността и справедливостта
• Пристрастеност към външната хармония
• Манталитета "каквото почукало - това се обадило"

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Ахилесова пета/Капанът, който да избягвате/Какво не бива да забравяте
Ахилесовата пета на хората със северен лунен възел в Овен е, че не съзнават своята обсебеност от идеята за справедливост. ("Моето оцеляване зависи от това другите да се отнасят честно с мен; тази мисъл трябва да им сигнализира, че стоят върху плаващи пясъци.) Тези хора по природа обичат да се раздават, но тяхната нужда от справедливост и абсолютна честност е бездънна яма. Те могат да започнат да "играят честно" със себе си, като не дават отвъд онази точка, която граничи с разумността, дори и ако знаят, че няма да получат нищо в замяна.
Капанът, който трябва да избягват, е да не се увличат в безкрайно търсене на едно идеално, ангажирано приятелство, ("Ако само мога да намеря идеалния партньор, аз ще се чувствам завършен/а".) Чувството за цялостност, което те търсят, може да бъде постигнато само в индивидуален план; то няма да бъде страничен продукт на една връзка, без значение колко възхитителен е партньора. Онова, което не бива да забравят, е, че никога няма да получат достатъчно одобрение от другите, за да могат да бъдат себе си. В определен момент те трябва да поемат риска и да започнат да се стремят към дейности, които имат значение за тях. Иронията е, че когато веднъж се отправят в тази посока, ще привлекат към себе си подходящи хора, които да ги подкрепят.

Какво наистина искат тези хора
Онова, което тези хора наистина искат, е да изпитват щастие, хармония, справедливост и да получават поддръжка от партньора, с който живеят. За да постигнат това, те първо трябва да станат партньори на самите себе си. Като опознаят себе си, те започват да правят неща, които им доставят радост и подпомагат тяхното развитие, за да се почувстват по-силни, уверени и подкрепяни. Ако се отнасят по-честно със себе си, те ще почувстват баланса и справедливостта, които търсят. Само тогава, те могат да създадат една здрава връзка, в която двама души се отнасят по еднакъв начин един към друг, без да се чувстват ограбвани.

Таланти/Професия
Тези хора трябва да вършат работата си в зависимост от собствените си импулси, без да бъдат ограничавани от желанията на другите. Те са водачи, новатори, пионери. Необходима им е професия, която да им позволи достатъчно независимост, за да следват собствените си инстинкти. Те успяват в областите, в които се изисква инициатива и независими действия: като хирурзи, техници, предприемачи.
От миналите животи те имат талант да виждат гледната точка на другите и да преговарят дипломатично, за да се възцари справедливостта. Те могат да използват вътрешната си способност, за да постигнат личен успех. Но в професиите, в които посредничеството е крайна цел, те обикновено не желаят да влагат енергия и да използват способността си да преговарят, за да постигнат собствените си независими цели.

Изцелителни твърдения, подходящи за родените със северен лунен възел в Овен

• "Когато вярвам в себе си и следвам импулсите си, всички печелят."
• "Преди да мога да поддържам другите, аз трябва да се науча как да се грижа за себе си".
• "Най-добре помагам на другите като не забравям своята идентичност."
• "Няма нищо лошо в това човек да не е приятен през цялото време."
• "Чувството за равновесие и сила идва, когато съм честен/а със себе си."

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

ЛИЧНОСТ
Минали животи
Хората със северен лунен възел в Овен са имали много минали животи, в които са подкрепяли другите, и притежават естествена дарба за това. В миналите прераждания те са били домакини, секретари, съветници и помощници. Били са хората зад завесата, които са давали на другите енергията и подкрепата си. Това е направило хората около тях по-значими и по-силни, защото те са използвали своята идентичност, сила и положителна енергия, за да ги подкрепят. Те също са имали и много животи, в които са били "глави на семейства” и са свикнали да сливат енергията си с онези, които са в непосредствена близост с тях.
За да могат успешно да поддържат другите, те са развили своята чувствителност и една невероятна способност да разбират останалите. Техните инструменти са били любовта, окуражаването, нежните думи и увереността, че другият човек ще победи във всяка ситуация. Фокусът им е бил другият човек я когато са виждали, че на него му липсва увереност или се нуждае от подкрепа, са предприемали всичко необходимо, за да му помогнат - не е било необходимо някой да ги моли за нещо. Те са чувствителни към нуждите на другите и пренебрегват собствените си интереси, за да помогнат. Развили са един невероятно любвеобилен и щедър дух. Свикнали са да дават, да бъдат просто "един играч от отбора" и да подкрепят другите без мисълта за себе си.
Макар че са давали много в миналите си животи, те са имали един далечен мотив: били са част от екип и ако техният партньор се е справял добре, това е осигурявало и тяхното собствено оцеляване. Като са се стремели да запазят състоянието на своя партньор, хората със северен възел в Овен са били сигурни, че той ще бъде добре разположен и щедър към тях. Затова са отказвали да обърнат внимание на собствените си нужди, за да отдадат пълното си внимание на човека до тях - всичко е било концентрирано върху това той да бъде силен и щастлив.
В миналите животи тази система е работила добре, но в това прераждане не е предопределено нещата да се получават по този начин. В процеса на оказване на подкрепа на другите, тези хора са унищожили собствената си идентичност. Сега тяхната съдба е да се докоснат до силата и мощта на собствените си вибрации. Ето защо всеки път, когато се осланят на партньор, за да се справят с проблем, без да молят направо за помощ, те ще бъдат разочаровани. В същност, това е в тяхна полза, защото зависимостта от друг човек им пречи да изпробват своята способност за оцеляване с помощта на собствените си сили. Затова сега, когато жертват своята идентичност, за да направят някой друг силен, те всъщност губят -отплатата, която очакват, не идва. Това е живот, в който трябва да преоткрият себе си.

Липса на идентичност
Хората със северен лунен възел в Овен са имали много минали прераждания, в които са помагали за развиване идентичността на другите, и в този живот нямат чувство за това кои са те. На енергийно ниво на тях им липсва зоната, която е свързана с чувството за идентичност.
Когато едно бебе се ражда, в аурата му се намира една част, наречена "идентичност". Хората от другите възлови групи я притежават. Тя действа като щит срещу силните енергийни полета на другите. Поради това хората могат да общуват по-интензивно, без да се разрушават един друг.
Например, ако Бил срещне Сю на улицата и й каже "Здравей, Сю!" и зад думите му стои невероятно количество енергия, а Сю отговори по същия начин и тяхното общуване е изпълнено с ентусиазъм, след това те продължават по своя път, без да настъпи промяна у двамата. Но ако Бил срещне човек със северен лунен възел в Овен и със същото количество енергия му каже "Здравей Джим!" Джим буквално бива издухан! Той се чувства презавладян от тази енергия.
В резултат на слабата идентичност в аурата на хората със северен възел в Овен те са много чувствителни към другите, лесно се влияят от техните настроения и идеи и не бива да забравят да вършат неща, които ще подсилват съзнанието за собствените им качества.
Тези хора дори имат склонност да копират идентичността на другите. Обикновено те лесно започват да говорят с техния акцент и несъзнателно дублират маниерите им, дори и да са до тях за съвсем кратко време. Хармонията е толкова важна за тези хора, че те се опитват да бъдат всичко за всички хора. Един страничен продукт на тяхната възприемчивост към другите е невероятната любов, която лесно се възпламенява у тях. Тъй като тяхната идентичност е слаба, те лесно могат да се изпълнят с чувство, че са едно цяло с някой друг.
В това прераждане хората със северен лунен възел в Овен се изправят пред предизвикателството да заздравят чувството за своята идентичност. Тъй като нямат предварителна идея за своя Аз, те са отворени да открият какво е реално и естествено в самите тях. Това е един невинен процес. Техните естествени импулси определят дали това наистина е тяхната идентичност и след това тя се развива от действията им.
Тези хора се нуждаят от много време да бъдат насаме със себе си и да се опознаят. На тях им трябва определено време всеки ден, когато да могат да разговарят със себе си. Тяхното първо предизвикателство е да открият кои са сами за себе си, без да зависят от другите. След това те могат да се научат как да поддържат своите граници, отделящи ги от другите. Този процес е постепенен, но самооткриването може да бъде ускорено, ако решат да обръщат повече внимание на себе си.

Дух, изпълнен с любов
Хората със северен лунен възел в Овен носят невероятно количество любов, която са съхранили от предишните животи. Те знаят за взаимоотношенията много неща и са получили голямо признание и любов заради помощта, която са оказвали на другите. Затова идват в това прераждане с чувството, че са обичани от другите. Цялата тази любов блести в тях и се предава на почти всеки, когото срещнат.
Те имат способност да виждат не само лошите страни у другите, но също и приятните им качества. Осъзнават кои всъщност са хората около тях и се радват на откритата истина. В това състояние те се чувстват на много високо духовно ниво, защото истински ценят и са щастливи, когато видят красотата, силата, енергията, светлината и живота у другия човек - и това ги кара да се чувстват изпълнени с невероятна любов! Тяхното предизвикателство в този живот е да започнат да виждат същите качества и в себе си.
Макар че тези хора са отворени и изпълнени с любов, ако другите се опитат да нахлуят в тяхното пространство, те започват да се гневят. Тогава когато тяхната не толкова любвеобилна част започне да изплува, те се изпълват с вина. Но тази тъмна страна се дължи на опита им. Те откриват себе си и се учат да свързват двете страни на енергията си. Тяхната любвеобилност става декор, сред който характерите и настроенията се сменят, докато попадне (любвеобилността) на всеки от нас.
Предизвикателството за тях е да останат концентрирани в себе си.
Хората със северен лунен възел в Овен са мотивирани да дават и това е правилно, но ако те се опитват да го правят, когато вече се чувстват пресушени, в най-добрия случай създават една изкуствена хармония. Всеки път, когато се концентрират прекалено в света извън тях и са заети да се възхищават от другите и да не ценят себе си, демонът в тях се появява, за да ги върне към собствения им Аз. Те не искат да бъдат с хора, когато се появява тъмната им страна - тя не разкрива изпълнения с любов и желание за помощ човек, който те чувстват, че трябва да бъдат, затова имат склонност да се чувстват виновни и да излизат от себе си.
В действителност, когато у тях се прояви тъмната страна, това е добър знак, защото тя е пренебрегваната част от тях, която се нуждае от внимание. Когато се обърнат към себе си и започнат съзнателно да се обичат, да забелязват собствените си достойнства и да се грижат за себе си, демонът се изпарява. Затова хората със северен лунен възел в Овен се нуждаят от редовно отделяне на време, за да се фокусират върху себе си и да виждат какво трябва да направят, за да подкрепят собствената си личност. След това ще могат да си взаимодействат с другите от позицията на хора, изпълнени с вътрешна сила и хармония.

Свръхчувствителност
Хармонията в противоречие със саможертвата
Тъй като са прекарали много време да бъдат тези, които подкрепят другите, хората със северен лунен възел в Овен са развили една непрекъсната отвореност към идентичността на другите. Те умишлено се стремят да разберат другия човек и могат да почувстват и най-слабата проява на нещастие или дисхармония в настроението му. Когато се съсредоточат върху това да се грижат за щастието на своя близък, те също изпадат в подобно настроение и се чувстват щастливи.
Макар че това е давало добри резултати в миналите животи, в това прераждане щастието на другия човек не е достатъчно, за да направи тези хора истински щастливи. Те не притежават достатъчно лична идентичност, за да се опитват да зареждат със сили и другия човек. За да бъдат истински щастливи в този живот, те трябва да се фокусират върху това да развиват своята собствена индивидуалност и да презаредят батериите си.
Тези хора имат склонност да успокояват другите, да им казват онова, което е необходимо, за да се запази мира. Когато правят това, те мислят, че са "много добри" и полезни на другите. Но това е временно справяне с проблема, то отлага едно по-трайно разрешение, което трябва да доведе до здрави взаимоотношения, основани на идентичността и интегрирането на две индивидуалности.
Хората със северен лунен възел в Овен са толкова чувствителни към атмосферата около себе си, че имат склонност да превърнат хармоничната атмосфера във център на връзките си. Те наистина се нуждаят от хармония в живота си, за да се чувстват доволни и щастливи, но си навличат неприятности, когато позволят личното им чувство за баланс да зависи от другия човек. Тогава те чувстват, че трябва да манипулират другия човек, за да остане в хармония с тях:
"Ако ти си щастлив/а и аз съм щастлив/а." Те мислят, че ако уравновесят другия човек, като му дадат сили там, където той се нуждае от тях, той ще бъде щастлив и благодарен, и не могат да разберат кога близките им не дават своя дял, за да запазят хармонията. Затова те често се чувстват сякаш са единствените, които влагат сили за положителното развитие на взаимоотношенията. Поддържането на хармония в една връзка може да се превърне в тяхна професия за цял живот.
Но в това прераждане не е предвидено тези усилия да дадат позитивни резултати. В действителност този навик може да пороби и двамата партньори: другият човек губи своята самостоятелност и започва да зависи от хората със северен възел в Овен, за да бъде в хармония с тях, а те се чувстват задължени да осигуряват хармония независимо от личната цена, която плащат. Тъжно, защото поради това връзката може да се превърне в товар за хората, родени с тази позиция на лунните възли.
Онова, което дава резултати при тях, е да обърнат внимание на взаимоотношенията със себе си. Какви дейности развиват собствените им чувства за вътрешна хармония. Ако техният баланс е нарушен, какво трябва да дадат на себе си, за да спечелят вътрешна хармония? Хората, родени със северен лунен възел в Овен, искат да бъдат г-н или г-жа Приятният, а добрите хора не тревожат другите. Този синдром за "мир на всяка цена" може да ги накара да се откажат от собствените си стремежи, което е форма на нечестност. Техният мотив е любовта, но любовта без почтеност води до омраза.
Хората със северен лунен възел в Овен са имали толкова много прераждания, в които са помагали на другите да получават онова, което желаят, че често приравняват подкрепата към другите с това да правят онова, което техният партньор иска.
Затова те жертват всичко, от което се нуждаят, за да бъдат щастливи в името на това да удовлетворят нуждите на другите хора. В този живот те се учат да преосмислят какво всъщност означава подкрепата. Не е подкрепа да даваш повече от това, което човекът до теб може да даде. Тези хора обичат енергията, която получават в резултат на даването, но ако отидат отвъд точката, в която се чувстват добре, те не поддържат истински другия човек. Ако продължат да се осланят на своите вътрешни резерви на енергия, те износват своя акумулатор и никой не печели от това. Тези хора трябва да вярват в себе си. Когато почувстват вътрешно нежелание да дават, това е сигнал да се отдръпнат и да започнат да се грижат за себе си.
Не е в тяхна полза да пренебрегват своята индивидуалност. Когато хабят енергия, за да поддържат една връзка хармонична (вместо да гледат на другия човек като на индивид), в най-добрия случай те създават само временна хармония. Това е така, защото влагат енергията си в нещо, което в действителност не съществува. Връзката не съществува във физическата реалност - тя е енергийната обвързаност между двама души, която непрекъснато се променя, тъй като и двамата имат различен опит и настроения.
Когато връзката е хармонична, това е резултат от факта, че и двамата партньори са силни и изпълнени с вътрешно спокойствие. Родените със северен възел в Овен губят, когато се опитват непрекъснато да повдигат духа на другия човек, като манипулират енергията във връзката. Но когато окуражават независимостта и индивидуалността във взаимоотношенията - като се интересуват директно от другия човек и го поддържат, за да бъде силен и самостоятелен - те печелят, защото той ще им отвърне по същия начин, като поддържа тяхната независимост и индивидуалност.

Противоречие между активността и желанието да се скриеш
Хората, родени със северен лунен възел в Овен, имат толкова дълга история, в която са били "поддържащият човек", че са инстинктивно отворени към настроенията на другите. Но в това прераждане този навик може да ги изтощи до крайна степен. Те трябва да покажат, че правят разлика между себе си и другия човек, но това е много тънка граница. В действителност те се сливат с енергийното поле на другия по един много взаимозависим начин.
Понякога, когато почувстват, че енергията им е изчерпана, те избягват активните взаимоотношения: изглеждат така, сякаш се интересуват от връзката, но на енергийно ниво остават затворени в себе си. Все още продължават да казват "здравей" и са любезни, но в действителност не са енергийно обвързани. Известно време те остават напълно извън динамиката на взаимоотношенията и след това отиват в другата крайност и започват прекалено да се вълнуват от съдбата на връзката - това сякаш е топката, която отскача от стената с излишна енергия.
За тези хора да бъде пресушена енергията им или да бъдат прекалено заинтересовани са двете страни на една и съща монета: да не се занимават с това, което в действителност се случва в момента. Те или са дали прекалено много от себе си и се чувстват изтощени, или са дали прекалено малко и са погълнати от енергията на другите, така че се чувстват презаредени. И двете реакции са страничен продукт от факта, че не присъстват и не са здраво свързани с телата си, а реагират на ситуацията миг след миг като различни хора. Балансът лежи в това да осъзнават енергията на другите, без да бъдат погълнати от нея. Родените със северен лунен възел в Овен се нуждаят да останат свързани със своята собствена сила и да имат връзка с онова, което могат да дадат, без да изпитват неудобство. Идеята е да споделят своите таланти свободно, да бъдат от полза и да дават от сърце, без да бъдат нещо повече или по-малко от това, което са в действителност.
Те често се опитват да живеят в динамиката на слятото енергийно поле (тяхното и това на другия човек) - включват се в енергията на своя партньор и добавят необходимите съставки, за да бъде всичко хармонично. И се чувстват добре като правят това; то е израз на любовта им. Но друг мотив може да бъде, че те искат да смесят енергията си с чуждата, за да избягат от своята индивидуалност. Тогава могат активно да участват в течението на живота, без да бъдат забелязани. Страхуват се да бъдат забелязани, което в действителност е страх да признаят себе си.
Тъй като са толкова чувствителни и уязвими, те се плашат да получат признание. Те ще се радват от това, че някой е видял положителните им страни, но се страхуват да не се разкрият и отрицателните им качества. Не искат да се изправят срещу демоните, които ще бъдат забелязани. Вероятно няма да ги харесат. Може би другият човек, за да се предпази от проблемите с неговите собствени демони, ще се настрои срещу тях. Те имат много тревоги за вероятните последствия от това, че са себе си, така че по-скоро ще предпочетат да "съпътстват" някого, вместо на тях да се гледа като на индивиди.
Но тревогите за това как другите гледат на тях са фактор само когато хората със северен възел в Овен се опитват да видят себе си през техните очи. В миналите животи тази склонност е била положително качество, тъй като им е показвала как да приспособят своето поведение, за да могат по-ефективно да поддържат другия човек. Но след толкова много животи и прекалена употреба техният навик да бъдат полезни е унищожил собствената им идентичност. В това прераждане не е в тяхна полза да гледат на себе си през очите на другите, тъй като това отслабва тяхната способност да изградял собствения си Аз.

Нерешителност
Непостоянство
Когато тези хора решат да тръгнат в определена посока, понякога им е трудно да се движат по права линия! Част от тях може все още да се пита дали това наистина е нещото, което искат, а след това да размишлява върху всички останали фактори, които могат да се появят. Може да им отнеме дълго време да решат по кой път искат да поемат.
Процесът изглежда така: те вземат решение и споделят с всички свои приятели намерението си, след това започват да се съмняват. Например те могат да решат: "Искам да пиша приключенски романи." След това започват да мислят: "Все пак, аз харесвам и други книги." Опитват се да възприемат една идея и чувстват, че тя наистина е правилна. Но някъде, в дъното на душата си, те казват: "Не... не съм много сигурен в това", и така отново се потапят в своята нерешителност!
Когато родените със северен възел в Овен наистина вземат решение, те нямат проблем да го оправдаят и могат да намерят начин да определят всяко решение като вярно или погрешно. Но този механизъм може всъщност да им попречи да осъзнаят къде в действителност се намират. Например, когато се появи проблем, те имат инстинктивен отговор, но след това започват да мислят: "Е, искам да бъда честен, затова ще погледна от противоположната гледна точка." Това ги кара да се чувстват объркани и да губят представа какво желаят.
В този живот хората със северен лунен възел в Овен развиват своята целенасоченост. Вместо да претеглят всичко, преди да направят избор, те се учат да ценят и да следват своите първоначални импулси - просто за да видят докъде ще ги доведат! За тях е добре да вземат решение, което е основано на спонтанното им чувство за вътрешна радост, и след това да вложат цялата сила на интелекта си в осъществяването му.
Това е един експеримент. По-късно, ако загубят чувството, че са прави и нещо друго ги вдъхнови, те могат съвсем отговорно да завършат този проект и да преминат на следващия. Този живот е ново начало за тях, затова е естествено голяма част от решенията, които ще вземат, да бъдат обект на промяна.
В действителност в това прераждане не е предвидено да вземат решения, които обикновено включват две гледни точки и след това намиране на компромис. Вместо да бъдат съдии, сега от тях се очаква да бъдат една от двете страни. Ето защо от най-голяма полза ще им бъде да си създадат навик да забелязват първите си импулси, които ще ги направляват във вярната посока. И тогава жизнеността, увереността и радостта ще се върнат отново в техния живот и това ще бъде благословия за всички.
Най-голямата пречка по пътя към тази целенасоченост за родените със северен възел в Овен е, че те могат да оценяват добрите страни на всички свои избори. В резултат на миналите прераждания, в които са били дълбоко свързани с живота на другите, те са свикнали да оценяват положителните неща във всичко извън тях. Не могат да имат любими неща. Тъй като не знаят своите собствени вкусове и предпочитания, за тях е трудно да хванат само един предмет и да кажат "Ето това е!"
Онова, което могат да направят, е да отделят време, да си представят различни неща в себе си и да се учат да чувстват какви са предпочитанията им. Например, ако ги попитат кой е любимият им цвят, те вероятно ще се поколебаят. Но ако останат сами със себе си и си представят цветовете вътре в тях и се настроят да усетят как те им въздействат, ще открият своите предпочитания.
Когато трябва да вземат решение, те често чувстват кой е правилния избор. Но понякога са принудени да решат, преди да се докоснат до вътрешните си импулси. И тук визуализациите могат да им помогнат. Необходимо е да отделят няколко минути и да си представят как следват своя избор, за да видят какво чувстват във физическото си тяло. След това могат да си представят как следват друга възможност, за да видят как се чувстват в този случай. Ако става въпрос за нещо важно и нямат незабавен импулсивен отговор, най-добре е да отделят време колкото е необходимо, за да могат да направят верния избор.

Пренебрегване на чуждите преценки
Ако хората, родени със северен лунен възел в Овен, позволят на другите да бъдат част от процеса на вземане на решения, те губят връзка със себе си и са неудовлетворени без значение как ще се обърне ситуацията. В миналите животи техните решения са били съгласувани с "другите от екипа" - те е трябвало да се консултират с хората до себе си и така резултатите са заздравявали взаимоотношенията. Но в този живот те трябва да развият своя собствена идентичност, затова е по-добре да запитат себе си: "Какво мисля аз за това решение?"
Когато кажат на друг човек за своя избор, те стават уязвими по отношение на одобрението от негова страна. И тъй като са много чувствителни, ако другият не се съгласи с тях, те започват да мислят: "Може би не съм взел/а правилното решение." Затова за тях е по-добре да запазят отговора за себе си и да знаят, че той ще се промени в процеса на тяхното развитие и израстване.
Тъй като хората със северен лунен възел в Овен се влияят от това, което смятат, че другите хора мислят (особено, ако става въпрос за някого, когото уважават), те имат склонност да вярват преди всичко на преценките на другите, а не на собствените си инстинкти. В този живот обаче се учат да отстояват позициите си, което има малко допирни точки с това да бъдеш прав, а по-скоро се отнася до научаването на повече неща за себе си!
Тези хора се страхуват, че другите остро ще ги осъдят, ако вземат решение, което не се основава на здравата логика. Те виждат как останалите вземат решения, основани на логиката, и ако направят импулсивен избор, смятат, че са сгрешили. Но не бива да забравят, че правилната посока за тях е да следват импулсите си, там където представител на друго възлово положение е най-добре да се осланя на логиката си. За родените със северен възел в Овен решенията, основани на първите импулси, обикновено са най-добрите, едва след това те трябва да използват логиката си, за да открият как най-правилно да осъществят избора си.
Ако хората с лунен възел в Овен трябва да вземат решение и то не се появи инстинктивно, няма никакъв проблем да не се стремят да намерят отговор. Това може да бъде знак, че не е дошъл моментът да решат или че всъщност нямат предпочитания. Тогава е добре просто да кажат "Не знам."
Тези хора винаги се чувстват по-удобно, когато са в ситуация, при която другата гледна точка вече е поставена на масата. Тогава те могат или да се съгласят, или да отхвърлят това мнение. Те се страхуват да предложат първи своето виждане. Но в това прераждане техният специалитет е да предлагат новаторски и изненадващи идеи. Родените със северен лунен възел в Овен са невероятни, ако трябва да подкрепят решенията на другите, но в този живот е необходимо инстинктивно да почувстват къде искат да отидат, да поставят своите идеи върху масата и да ги защитят 100 %. В този живот те са хората, които проправят пътища!

НУЖДИ
Чувство за идентичност
Вследствие на толкова минали прераждания, в които са жертвали собствената си идентичност в името на това да подкрепят другите, хората с лунен възел в Овен навлизат в този живот без вродено чувство за идентичност. Да преоткрият и да създадат отново усещане за истинската си същност е основната им необходимост. Особено в ранните години чувството им за техния Аз изцяло се основава на това как другите гледат на тях. Те обикновено се съгласяват с техните определения за тях или изцяло се противопоставят.
Независимо от всичко, това не е тяхната идентичност - това е реакцията към представата на другите за тях. За да поемат по пътя на самооткриването, те трябва да се запитат: "Кой съм аз...а не как ме виждат хората?" И ще открият отговора само като погледнат в себе си.

Самоосъзнаване
За да опознаят себе си, от полза за тях ще бъде да започнат редовно да се самоизследват. Когато губят връзката с вътрешния си Аз, те често отиват в крайности. Във взаимоотношенията си с другите чувстват, че трябва да носят светлината - да бъдат изпълнени с любов, да ги подкрепят и да се жертват през цялото време. Това потиска онази част от тях, която вероятно не може непрекъснато да се проявява по този начин и това създава силна поляризация.
Те се опитват винаги да бъдат любвеобилни и да подкрепят другите, защото това е ролята, която са играли в миналите животи, но крайността на подобно положително поведение ще събуди тъмните дълбини у тях. Ако погледнат отблизо в тези дълбини, те ще видят, че това в действителност е тяхната по-агресивна страна, която не са си позволявали да изразят.
Това е част от тяхната Ян-енергия - мъжката им страна. Поляризацията се проявява, защото тя е била потискана толкова много прераждания, че не се е сработила с останалата част от тяхната личност. Затова тя може да избухне много силно, което кара родените със северен лунен възел в Овен да се чувстват неудобно и да мислят: "Откъде се появи пък това?"
Най-доброто решение е да не изневеряват на природата си: да останат в своето енергийно поле и да не губят връзка с онова, което се случва с тях. И тогава, ако внезапно се почувстват разстроени, те могат спонтанно да го споделят: "Джош, поради някаква причина това ме тревожи." Тяхната задача е просто да бъдат себе си. Когато за първи път експериментират да се държат по този начин, те могат да се почувстват неудобно, но трябва да знаят, че тъй като мотивът, който лежи в основата на поведението им, е любовта, онова, което ще се случи, ще бъде правилно.
Хората с лунен възел в Овен се учат да поемат отговорност, да правят онова, което трябва, за себе си и да бъдат независими като следват собствените си решения. Когато почувстват импулс да сторят нещо, което знаят, че ще им донесе удовлетворение, те трябва да го осъществят.
Вследствие на себепречистването от миналите животи, те могат да бъдат убедени, че импулсите им няма да навредят на никого и в действителност ще набележат посоката, в която те трябва да отидат. Във всяка област от своя живот те могат да действат свободно, като се осланят на първия си импулс за това какви действия ще бъдат най-подходящи за дадена ситуация. Всяка съпротива на егото трябва да бъде пренебрегвана. По този начин те поддържат баланса си с другите и взаимоотношенията им са основани на искреност и поемане на отговорност за собствените действия.
Тъй като тези хора нямат вътрешно съзнание за стойността на независимостта, те не осъзнават колко я ценят другите хора. Те могат да предизвикат отрицателна реакция, когато започнат да поддържат някого, който не ги е молил за помощ, защото навлизат в полето на другия човек и откриват какво той иска и мисли. За тях е добре да усещат нуждите на другите, но научават, че останалите хора също, имат свои принципи, а и те самите са поставили граници, които не бива да се прекрачват. В процеса на приучване към уважение на самостоятелността на другите, те започват да ценят и собствената си независимост.
Хората със северен лунен възел в Овен имат склонност да бъдат реакционно настроени, когато видят другите хора да се грижат за себе си. Те започват да ги осъждат и да ги мислят за егоисти, които се интересуват само от себе си и не обръщат внимание на останалите. Но да започнат да се грижат за себе е най-правилното нещо, което родените със северен възел в Овен могат да направят. Това качество ги тревожи у другите, защото самите те не го притежават. Но когато забелязват "егоизъм" у другите, те могат да го използват, за да им напомня да проверяват дали обръщат внимание на собствените си нужди. Трябва да започнат да се грижат за себе си, дори и в началото да бъдат малко крайни.
За начало е добре да отделят 30-40 минути всеки ден, през които да остават насаме със себе си. Могат да изпият чаша чай или да планират деня си, да пишат в своя дневник, да четат книга, която ги вдъхновява, или просто да седят и да размишляват в стая, в която нищо от външния свят не им пречи. Смисълът е това да бъде тяхното време и да поставят себе си на първо място. Ако могат да сторят това за себе си, те ще успеят да отдадат целия си ден на другите, без да изпитват омраза към тях. Съзнателно да обръщат внимание на собственото си дишане също помага: това им дава възможност да не губят връзката с тялото си. Когато са с другите, те съзнателно могат да си поемат дълбоко дъх от време на време, за да чувстват себе си.
На хората от някои групи с еднакво разположение на лунните възли по зодиакален знак им е отредено в този живот да научат какво е себеотрицание. Но тези с лунен възел в Овен вече са усвоили този урок - сега те трябва да научат какво е егоизъм. Когато не губят връзка със себе си, това е от полза за всички. Тук няма логика, но подобно поведение дава практически резултати. Когато се държат естествено, те се страхуват че могат да наранят другите, докато ако наистина са себе си, това помага на другите на едно по-дълбоко ниво, отколкото те са очаквали. Но хората със северен възел в Овен трябва да експериментират с егоизма (това означава да последват една идея, само защото тя ще им донесе чувство на удовлетвореност) и да видят какви резултати дава подобно поведение. За тях е време да проявят отговорност и да изградят собственото си щастие.

Спечелете признание
От миналите животи родените с лунен възел в Овен са свикнали да помагат и да подкрепят другите в осъществяването на идеите им и затова разбират "завършената" енергия. Но в това прераждане тяхната работа е да започват нещата. Те трябва да бъдат инициатори и след това да позволяват на другите да продължат. Ако хората около тях не проявят желание да помагат, тогава ще бъде добре тези със северен възел в Овен сами да поемат отговорност. Но ако наистина се отзоват, работата им е да позволят на останалите да довършат започнатото и да ги подкрепят, за да могат те да се захванат със следващата идея.
Понякога тези хора не искат да дават своите проекти на другите, защото се страхуват, че те ще спечелят признание вместо тях. Те смятат, че ако някой друг може да го направи, те са по-малко ценни и се тревожат, че другите ще ги надминат и те ще останат на заден план. Затова се питат: "Какво да правя тогава? Каква е моята работа? Къде е моята значимост?"
Тези реакции са резултат от едно болезнено погрешно разбиране, което възниква, когато смесват своята идентичност с тази на другите. За да възстановят своя баланс, те трябва да отделят себе си от останалите, за да могат ясно да видят ролята, която играят, и ролите, които другите хора изпълняват. Тогава ще могат да почувстват своята стойност, която лежи в откриването на зародишната идея, и да позволят на другите да се погрижат за нея, за да даде тя плодове. Понякога тяхното желание да спечелят уважение и признание става толкова силно, че отблъскват творческата енергия на другите, които биха осъществили идеята по-добре и биха я направили по-печеливша. Ако идеята на родените със северен лунен възел в Овен е истински силна, другите хора ще бъдат привлечени към тях, за да ги подкрепят, и всеки ще допринесе със своите специфични дарби. Ако хората с лунен възел в Овен искат техните идеи да се превърнат в реалност, трябва да признаят индивидуалните способности на тези, които са привлекли към себе си. Като осъзнаят конкретните дарби на хората около себе си, те могат да се научат да ги ценят, без да омаловажават своите способности.
Понякога родените с лунен възел в Овен стават прекалено загрижени да получат признание и се опитват да пренебрегнат важността на чуждия принос. Те искат цялата слава. Разбира се, ако искат цялото признание, трябва да са готови да поемат и цялата отговорност и да свършат всичко сами, затова много от техните идеи изобщо не дават плодове. Те трябва да осъзнаят, че най-важното нещо е тяхната първоначална идея да бъде оценена и докато е още в зародиш, да бъде показана и разгласена пред най-широката възможна публика. За да стане това, те трябва да направят една крачка встрани от прожектора и да позволят на другите да им помогнат. Това е главната роля за хората, родени със северен лунен възел в Овен: те са водачите, но трябва да позволят на другите да ги поддържат и да им помагат в осъществяване на идеите им.
Тъй като тяхната съдба е да развият чувството си за идентичност в този живот, в известен смисъл тяхното желание за признание е опит да установят чувство за собствения си Аз. Но мотивът определя резултатите. Ако са движени от желание за удовлетворение и самоопознаване, това е правилната посока и те ще спечелят. Ако техният мотив е да спечелят признание от другите, тогава те все още няма да могат да се избавят от необходимостта да получат потвърждение от другите за собствената им стойност. Те трябва да осъзнаят, че искат другите да ги признаят, за да могат те самите да признаят себе си и да започнат истински да се уважават. Иронията е, че когато спрат да контролират и започнат да признават специалните дарби на онези, които им помагат, другите ще бъдат вдъхновени приносът им към целия проект да бъде по-голям и проникнат от любов. И никой друг не може да свърши работата на родените със северен възел в Овен - те откриват идеята-зародиш, която другите трябва да създадат.

Основи
Хората, родени със северен лунен възел в Овен, се нуждаят от здрави основи и структура, които да им помагат да споделят любовта, която носят, с останалия свят. Ключът е да се освободят от предразсъдъците по отношение на начините, по които тя може да бъде изразена. Ако те ограничат възможностите, по които могат да изразяват себе си, за да бъдат в съзвучие с техните представи за любов (хармонична, нежна, чувствителна, грижовна, раздаваща се, състрадателна, и т.н.), те ще пропуснат мига, защото любовта се простира отвъд границите на определенията. Ако едно дете пресича улицата, без да вижда летящата към него кола, любовта може да включва сграбчване на ръката му и грубо избутване встрани!
Тези хора вече знаят, че обичта е единствената реалност и всичко друго е илюзия. По този начин те се учат да вярват, че собствените им импулси ще бъдат верен израз на любовта във всяка ситуация. Когато се водят от чувства на обич и уважение, те проявяват истинската си същност. Но трябва да стоят здраво върху своите основи, върху твърда почва, а не да бъдат в състояние, което позволява на другите да им нареждат какво да правят.
Хората, родени със северен лунен възел в Овен, имат нужда да обичат. Тяхното предизвикателство е да поддържат единството на своята същност. Иронията е, че когато те просто са такива, каквито са, това помага на другите да се учат и поражда у тях чувства на обич. За да стане това, те трябва да се откажат от опитите да манипулират гледната точка на другия човек и вместо това да се съсредоточат да бъдат колкото се може по-искрени. Тогава целостта им ще бъде неразрушима във всеки един миг. В началото изглежда трудно и е необходима дисциплина, както и нежно да напомнят на себе си, че трябва да се съсредоточат върху своя нов фокус. Но техните позиции могат да бъдат честни и изпълнени със себеотрицание, само ако останат верни на себе си.

Планиране
Онова, което помага на тези хора да останат здраво върху основите си, е да съзнават своите тела - да им позволяват да бъдат естествена граница, която да им дава чувство за Аз-а. Те имат склонност да се "вмъкват" в съзнанието на другите хора и да губят усещането за собствения си център. Затова за тях е здравословно непрекъснато да се стремят да стоят здраво на краката си и да чувстват баланса и хармонията, от която се нуждаят.
Да имат дневен ред е необходимост за тях - това е начин непрекъснато да проверяват себе си. Той може да изглежда много дребнав, например първото нещо, което трябва да направят сутрин: оправянето на леглото, да сварят кафе, да вдигнат щорите, упражнения, медитация, приготвяне на здравословна закуска, разхождане на кучето. Тяхната склонност е първия ден да оправят леглото, следващия ден да го оправят отчасти и третия ден изобщо да не го оправят, четвъртия - да го оправят - може би!
Непостоянството и липсата на план подкопава личните им сили, затова ежедневната упоритост да се придържат към определен дневен ред е много важна. Допълнително те могат да си поставят седмични задачи или ритуали: веднъж седмично да се молят на своя бог или да се срещат с едни и същи приятели за обяд. Това ще се противопостави на тяхната склонност да се чувстват жертви, породена от случайностите в живота, и ще им даде усещане за структура и дисциплина, които извират отвътре. Вместо да се носят в и извън енергията и съзнанието на другите хора, дневният ред им помага да подсилят собствената си идентичност.
Но родените със северен лунен възел в Овен презират дневния ред и имат причина за това. В миналите им животи дневният ред е щял да им пречи да помагат на другите, когато те са се нуждаели от това. Те не са създавали свои собствени планове - свой собствен живот - и така са могли по-лесно да се приспособяват към нуждите на другите. Но в това прераждане в тяхна полза е да си създадат строг дневен ред и да оставят другите да се адаптират към него. Също така да имат собствени планове им пречи да започнат да действат в зависимост от плановете на другите. Дисциплината, която се създава по този начин, им дава сили: тя извиква на преден план воина в тях и в резултат на това те се чувстват страхотно!
Да си създадат хоби или събудят скрита дарба е също добър начин да развият чувството си за собствена идентичност. Когато хората със северен възел в Овен отделят време за личните си интереси, които нямат нищо общо с основните им връзки, тяхната идентичност процъфтява. Те имат нужда да развият своите таланти чрез непрекъснатото им прилагане; редовно да отделят време да вършат нещата, които им носят чувство на лична удовлетвореност. Например, ако имат артистични таланти, те могат да се запишат в курс по актьорско майсторство. Ако талантите им са в областта на музиката, могат да вземат уроци по музика. Ако обичат танците, трябва да вземат уроци по танци и редовно да танцуват със своя партньор или с приятели.

Самодисциплина
За да могат хората със северен лунен възел в Овен да стоят здраво на краката си, е необходима самодисциплина. Ако искат нещата да се развиват в тяхна полза, трябва да бъдат дисциплинирани: да прекарват известно време всеки ден сами със себе си, да следват няколко избрани от тях цели, за да чувстват, че живеят, и да не забравят да ценят другите.
Един експеримент, който ще им помогне да се научат на самодисциплина и да открият къде се намират, е да обърнат внимание на хранителните си навици. Идеята е да не се тъпчат несъзнателно (от скука или за да се справят с дадени чувства), а да обърнат внимание кога изпитват глад и след това да се настроят и да почувстват онова, което техните тела искат да получат. В този случай те могат да използват визуализацията. За целта е необходимо да си представят как похапват салата и да забележат какво чувстват телата им в отговор на това. Ако си представят супа в устата си, сандвич, плод или картофено пюре, те ще могат да видят как това се отразява на тялото им.
Родените със северен лунен възел в Овен са толкова чувствителни, че когато визуализират как ядат определена храна, техните тела в действителност ще им подскажат дали тя ще ги накара да се чувстват добре, дали ще се отпуснат, дали ще получат енергия от нея. И така те ще могат да се хранят като се съобразяват с това какво искат да изпитат в определен момент. Но те до такава степен са загубили връзката със себе си, че дори този процес в началото може да им се стори като истинско предизвикателство. Може би ще трябва да работят върху него; но когато започнат да го правят, ще се почувстват удовлетворени и ще подобрят връзката със себе си.
Самодисциплината не е наказание, това е практика. Тя включва подобряване дейността на мускулите и отговорност за придобиване на навици, които осигуряват тяхната сила, здраве и благополучие. Тези хора могат да използват самодисциплината като средство да открият собствената си идентичност. Съзнателното практикуване на самодисциплина ще събуди война в тях по един балансиран и хармоничен начин. На духовно ниво родените със северен възел в Овен откриват кои са в действителност, като позволяват да се появи тяхната нова, естествена и вътрешно присъща идентичност. Но понякога те могат да използват липсата на ясна представа за себе си в своя полза, за да разрушат неприятните си навици. Един лесен начин за тези хора да практикуват самодисциплина е като просто пресъздават своята идентичност. Тъй като нямат предварително определено, строго възприятие за себе си, като променят своята идентичност в съзнанието си, те могат да направят здравословни промени в живота си. Например имах клиент със северен лунен възел в този знак, който не е бил пушач в младостта си, но беше започнал да пуши много пет години, преди да се запознаем. Един ден той внезапно се отърва от този навик, без да има странични ефекти или симптоми при отказване, защото просто си спомни за себе си като непушач!

Откриване на собствения център
Взаимоотношението като център
Хората, родени със северен лунен възел в Овен, са имали толкова много животи, в които са се идентифицирали с другите, че са объркали своя център - вътрешното чувство за себе си - с този на своя партньор. Те са свръхчувствителни към неговите настроения, защото в действителност другият човек е тяхното най-важно нещо. По този начин, ако техният партньор е нещастен или неудовлетворен, те ще го почувстват. И след това могат да похабят цялото си време и енергия като се опитват да направят човека до тях щастлив, за да могат и самите те да се почувстват по този начин и блаженството им да не се разрушава.
Проблемът е, че никой не може да поеме отговорност да направи другия човек щастлив. Най-доброто, което някой може да стори, е да утеши своя партньор, като направи нещо, което временно да промени настроението му, но след това партньорът трябва непрекъснато да бъде удовлетворяван по този начин, за да остане щастлив. А в този живот нещата просто не са предопределени да се получават по този начин. В действителност израстването, което се изисква от хората с лунен възел в Овен, най-добре се постига като те се освободят от идеята, че връзките са необходими за оцеляването им. Тези хора се учат да бъдат самостоятелни и да се обвързват с другите по един нов начин. Но независимо от тяхната чувствителност, те често са блажено неразбиращи по отношение на другите хора, какво ги мотивира, какво търсят и какъв успех искат да постигнат. Понякога те само виждат другия човек (и себе си) в изкуствената ситуация на непосредствените нужди и желания, които са удовлетворени, или не са. Те могат да вникнат дотолкова дълбоко в идентичността на другия човек, че да го манипулират, за да остане настроението му хармонично. Ето защо хората изненадват или разочароват родените със северен възел в Овен - те никога не виждат тяхната истинска същност.
В много отношения родените с това разположение изобщо не се доближават до другия човек - те се свързват само с връзката между себе си и него. Това не ги кара истински да помагат на своите партньори и на себе си, за да израстват. И по този начин без значение колко време и енергия отделят за една връзка, тя не може да ги удовлетвори. Затова хората с лунен възел в Овен са по-добри, когато задоволяват нуждата от самостоятелност и индивидуалната творческа изява на двамата партньори. Като окуражават и вдъхновяват другия човек да постига самостоятелно целите си, те освобождават и себе си, и него, за да се изявят като индивидуалности.
Друг недостатък на склонността им да се съсредоточават върху връзката, а не върху другия човек, е, че те не могат да оценят идентичността на своя партньор. Когато родените със северен лунен възел в Овен повярват в способността на своите партньори да бъдат самостоятелни, вместо непрекъснато да се стремят да ги удовлетворяват и да ги окуражават - те ще започнат да забелязват способностите на другия човек и да го окуражават да ги използва. Това дава възможност да видят и себе си от една по-задълбочена позиция, да забележат собствените си сили и да преследват своите импулси в името на развитието си.

Честност и упоритост
Хората със северен лунен възел в Овен са прекалено обсебени от идеалите си за справедливост и честност и когато мислят, че нещо е неправилно, те просто излизат от релси. Хората с това възлово разположение искат света и другите да отговарят на техните строги стандарти и си мислят: "Аз ще бъда честен с другите и те трябва да се отнасят по този начин към мен." Родените с лунен възел в Овен истински желаят да направят света по-справедлив, но е най-добре да разберат, че в този живот това поведение няма да ги направи щастливи. Тъй като техните идеи за справедливост не дават резултат, те са мотивирани да действат директно от позицията на своите инстинкти - тяхната идентичност в противоположност с това да бъдат приятни. В продължение на толкова много прераждания те са чакали момент, когато ще бъде най-добре за тях да бъдат себе си - и ето сега този момент е настъпил!
В този живот тяхното чувство за честност и справедливост не е верен барометър за това дали те са на правилен път и дали имат право да бъдат ядосани на другите. В действителност, когато съдят хората около себе си според собствените си безмилостни критерии за справедливост и честност, те не постъпват правилно. Първо, тяхното определение за честност е свързано с факта, че жертват собствените си нужди и желания в името на другите - те непрекъснато разширяват границите на онова, което могат да дадат, без да загубят. След това, за да бъде справедливо, те очакват другите да направят същото за тях. Тези хора се учат да спрат да насилват своите естествени възможности и да не позволяват на другите да прекрачват границите отвъд онова, което е добро за тях.
Родените със северен лунен възел в Овен започват да изпитват омраза, ако мислят, че нещо не е честно. Ако те изпитат подобно чувство, то е сигнал да се отдалечат и да презаредят батериите си. Това също им показва, че е необходимо да изразят емоциите си: "Явно, че чувствам омраза, затова ще отделя известно време, за да се преборя с нея."
Честното признаване на чувствата утвърждава и засилва усещането за собствената им идентичност. То също дава на другия човек шанс да осъзнае нуждите и ограниченията, които хората с това възлово положение поставят. От реакцията на близкия човек те трябва да получат по-ясна представа за това с кого си имат работа. Ако той попита: "Казах ли нещо, което да те обиди?", хората с лунен възел в Овен имат възможност направо да разрешат проблема. Те не могат да очакват другите да бъдат чувствителни колкото тях, тъй като са имали различна съдба в предишните животи. Но след като веднъж ясно изразят мнението си, те могат да преценят по тяхната реакция по какъв начин трябва да отстояват правата си, за да може другият човек да ги чуе и да удовлетвори нуждите им. Хората, родени със северен лунен възел в Овен, се учат да бъдат упорити по конструктивен начин, който осигурява честност на ситуацията чрез ясно себеизразяване. Например имах една клиентка, която изплащаше големи месечни вноски за имение, което беше купила от своя приятелка. Един ден тази приятелка дошла при нея и казала, че има нужда от пари за един неочаквано възникнал проблем и моята клиентка веднага й дала (инстинктивното желание на родените със северен възел в Овен да помагат и да споделят онова, което притежават). Тя приела, че нейната близка или ще й върне парите, или ще си приспадне сумата от следващото плащане. Но тя не й върнала парите. Моята клиентка се чувстваше наранена и изпитваше омраза към нея, но никога не повдигна този въпрос. Разбира се, тя емоционално се отдалечи от своята някогашна приятелка.
Подобни инциденти изглежда често се случват в живота на хората със северен лунен възел в Овен и като последствие те се чувстват огорчени от другите. В по-широк план това са житейските уроци, които тези хора трябва да усвоят. Те трябва да поемат отговорност за себе си в своите взаимоотношения с околните. В примера, когато приятелката е помолила моята клиентка, тя е трябвало да каже: "Добре, ще ти дам парите и ще си приспадна тази сума от следващото плащане или ще си задържам по една трета от следващите три плащания, или както ти е удобно?" По този начин тя щеше да задоволи своята необходимост да помогне, но в същото време щеше да се погрижи за себе си по един пряк, честен и искрен начин.
Родените със северен възел в Овен наистина обичат да дават - това е в тяхната природа. Но техният мотив трябва да бъде любовта, а не по този начин да създават взаимна зависимост. Те трябва да бъдат водени от чисти мотиви, без да очакват да им бъде върнато, за да не се разочароват във взаимоотношенията си. Ако открият, че дават по един небалансиран начин, те могат свободно да направят сделка със своя партньор, така че нуждите и на двамата да бъдат еднакво удовлетворени. Но когато очакват другите да им се отблагодарят, без да им казват какво точно искат, тогава те излизат от правилния път - затова трябва да изразят на глас мълчаливите си очаквания!
Тяхна работа е да направят така, че нещата да са честни, като решат за себе си и след това позволят на другите да знаят какво очакват в замяна на онова, което са направили за тях. Ако сторят това, те ще се почувстват щастливи, защото именно те са подсигурили почтеността на ситуацията. Това развива тяхната самоувереност. Вместо да позволяват да бъдат разочаровани от другите, те ще бъдат доволни от себе си. Тъй като хората със северен възел в Овен са онези, които знаят повече за честността, те могат да учат другите като ясно споделят своята гледна точка. Тогава те не просто дават на другия човек, но също споделят и своите познания за това как да се дава и получава при различните взаимоотношения.
Тези хора могат да се докоснат до свежата енергия, която се появява в този живот при честно отстояване на правата - а не като чакаш и реагираш в зависимост от очакванията на другите, а като се докосваш до (и изразяваш) импулсите на своята вътрешна същност. Дори и тяхната чувствителност към другите да е силна, те трябва да продължат да развиват чувство за собствената си идентичност. Като се опитват да бъдат самостоятелни ще се появи новата им самоувереност и тя ще им даде сили да се обвързват с другите по един нов и здравословен начин.

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
Зависимост
Зависимостта от хармонията с другите (особено от брачния партньор) е от основна важност за родените със северен лунен възел в Овен в този живот. В действителност проблемът отива отвъд зависимостта - той може да включва пълна идентификация с партньора и понякога с всички значими хора. Хората със северен възел в Овен често до такава степен се идентифицират със своите партньори, че са изцяло завладени от техните емоции. Когато другият човек се чувства объркан, първата им реакция е да се втурнат и да кажат онова, което е необходимо, за да се възстанови хармонията, за да могат те самите да се почувстват добре. Те се отнасят към партньора си като към продължение на самите тях и след това нетърпеливо правят опити да накарат другия човек да се "поправи" и да бъде хармоничен, за да могат те отново да се чувстват удобно. Но тяхната склонност да бързат обикновено още повече влошава нещата.
Тези хора трябва да забележат, че когато се опитват да изградят своята вътрешна хармония, като манипулират партньора си, това не дава резултати. Онова, което ще помогне, е, когато чувстват липса на хармония със своя партньор, любезно да се извинят и да прекарат известно време сами. Хората със северен лунен възел в Овен трябва да уважават другите достатъчно, за да им позволят да усетят онова, което чувстват, и ако не ги помолят за помощ, да ги оставят сами да разрешават проблемите си. По този начин те достигат до едно по-високо ниво на самоосъзнаване.
Освен това хората с лунен възел в Овен могат да започнат по-добре да разбират онова, което се случва с техния партньор, когато леко се отдалечат. Ето защо от особена важност за тях е да имат свое собствено пространство, изпълнено с личните им вещи, което да подсили чувството за тяхната идентичност. Те се нуждаят от място, където да отидат, когато се почувстват прекалено завладени от идентичността на своя партньор - място, където могат да бъдат сами.

Граници
Тези хора може никога да не изпитат вътрешно спокойствие, докато отказват да приемат собствените си граници и тези на своя партньор и позволяват на другия човек да се превърне в техен "център". Например имах един клиент, който дойде при мен като се надяваше да разреши проблеми в брака си. Той беше женен от двадесет и три години, имаше много пари и неговият навик беше винаги да задоволява капризите на жена си и да подобрява настроението й, като й купува разни неща. Те пътуваха много, за да бъде тя щастлива, защото когато беше щастлива, той също се радваше на хармония в душата си. Всичко това беше манипулация от негова страна, но той не се притесняваше и имаше усещане за солидност, тъй като беше поставил нея в своя център.
През годините ставало все по-трудно и трудно той да задоволява нуждите й и накрая нищо не можело да й достави удоволствие. Тя буквално започнала да злоупотребява с останалите членове на семейството, за да изгради у тях чувство за собствената си значимост и индивидуалност. Положението се влошило още повече, защото отрицателната енергия дори я направила нещастна. Моят клиент не беше на себе си, не можеше да направи нищо, което да достави радост на неговата партньорка и по този начин да възстанови целостта на центъра му.
Това е един урок, който родените със северен лунен възел в Овен учат: дори при идеални условия е невъзможно да останеш спокоен, когато някой друг се намира в центъра ти. Никой от нас всъщност не знае какво може да направи другия човек щастлив и ние ограбваме хората около себе си като ги лишаваме от предизвикателството да открият и да усъвършенстват себе си, ако поемем тази отговорност. Ако моят клиент не беше отвличал съпругата си от моментите, в които тя се е чувствала нещастна, за да може той да бъде спокоен, тя щеше да има възможността да се научи сама да се справя с настроенията си. Това може би щеше да промени нейната необходимост да се държи по един деструктивен начин и тя щеше да поеме отговорност за собственото си вътрешно състояние.
Хората със северен възел в Овен не са свикнали да обявяват границите на собствената си идентичност веднага щом ги забележат у себе си. Те все още чувстват необходимост да поддържат своя партньор, дори и когато това работи против техните интереси. Така че ако партньорът им не се съгласи с нещо, което те искат да осъществят, обикновено казват: "Добре, няма да го направя", но все пак решават да го сторят. И тъй като не стоят твърдо зад себе си, те създават във връзките си една нездравословна зависимост.
Някои от тези проблеми произтичат от невероятната любов и състрадание, с която тези хора са родени. Те са прекарали толкова много минали животи да развиват чувствителността си, така че сега не е необичайно да изпитват повече състрадание към другия човек или ситуация, отколкото техния партньор към тях. Понякога човекът до тях може да не иска да разреши определени проблеми и хората със северен възел в Овен казват: "Добре, няма да правим това", за да избегнат дисхармонията. След това започват да изпитват омраза, но са безпомощни да поправят ситуацията. Тяхната нужда да подкрепят другите може да ги накара непрекъснато да подават ръка за помощ, но тогава техният партньор започва да чувства липса на доверие, а това разрушава връзката и родените с това разположение се чувстват сами в своята истинска същност.
Разрешението на този проблем може да дойде, ако и двете страни развиват идеята за "нас", така че тя да стане по-гъвкава, и в зависимост от ситуацията да действат понякога като екип, и понякога като двама отделни индивиди. Родените със северен възел в Овен трябва да изразяват онова, което изпитват, и за това е необходима много смелост.
Например: "Добре, разбирам, че нямаш желание да променим ситуацията, но аз искам да направя нещо за това. Така че ще действам самостоятелно." Когато има различни предпочитания, тези хора трябва да рискуват като кажат: "Не виждам ситуацията по този начин." Проблемът не е, че правят нещо, което според тях е правилно, а че лъжат за това.

Избор на партньор
Когато си търсят партньор или при други близки взаимоотношения, родените с лунен възел в Овен подсъзнателно се стремят към връзка, в която могат да загубят себе си. Те искат до такава степен да се потопят в другия човек, че да бъдат в пълна безопасност. Те се придържат към старата теория "1/2 + 1/2 = 1 цяло", но в този живот това не е в тяхна полза. Вместо това те са тук, за да научат, че "1 + 1 = здравословна връзка".
Но докато не го осъзнаят, те ще опитват да намерят някого, с когото да се идентифицират и след това да излеят цялата си любов и подкрепа, за да дават сили на другия човек. Но когато търсят партньор от тази позиция, никога не се получава. Често биват привлечени от хора, които злоупотребяват с тях или ги разочароват. В действителност точно противоположният подход е предопределен да даде резултати. Те трябва да спрат да се концентрират върху другите и вместо това да се съсредоточат върху себе си.
Когато започнат да се стремят да бъдат себе си, като позволяват да изплува истинската им уникална идентичност и поемат в собствената си лична посока, тяхната енергия ще привлече подходящите хора - някой, който ще ги цени и уважава.
Родените със северен възел в Овен са толкова свикнали с радостите на партньорството от миналите животи, че подсъзнателно свързват щастието с връзките в една взаимна и радостна симбиоза. В този живот те са дошли с желанието да правят всичко със своя партньор през цялото време. В основата си те са весели хора, но тяхната енергия под повърхността се "изсушава" от усещане за зависимост. Нуждата на хората със северен лунен възел в Овен от внимание и желанието да бъдат част от идентичността на другия човек е бездънна яма.
Подсъзнателно те вярват, че не могат да оцелеят без енергията на хората около тях. Затова имат склонност да развиват взаимна зависимост с по-силните хора, които са в близост до тях. Те губят време и енергия в посока, която не е в съзвучие с целите им, за да помагат на партньора си да постига своите цели. По-чувствителни са към нуждите на другите, отколкото към собствените си. По този начин създават зависимост, като стават една неотделима част от онова, от което другият човек се нуждае, за да оцелее.
Тогава хората със северен възел в Овен намразват своите партньори, защото пречат на независимостта им и ги обвиняват, когато не постигат целите си, дори и самите те да са създали тази нездравословна зависимост. Те си мислят, че това е любов (и наистина са много любвеобилни и помагат с желание), но много голяма част от саможертвата им е подсъзнателна манипулация. В любовта никога не се очаква нещо в замяна и омразата е страничен продукт, който се появява, когато очакваш нещо и не го получиш. Родените с лунен възел в Овен трябва да се научат да бъдат честни със себе си и с другите по отношение на това колко желаят да дават и какво очакват в замяна. Да бъдеш част от един екип означава също да виждаш, че те подкрепят.

Да се научиш на независимост
Тъй като тези хора се учат да не зависят от другите, те подсъзнателно привличат към себе си хора, които са самостоятелни. Макар че това им дава възможност да се научат да бъдат независими, процесът може да бъде доста болезнен.
Хората със северен възел в Овен често имат такова силно желание да влияят върху връзката по начини, които накрая завършват с пълно обвързване между двама човека, че не забелязват напълно идентичността на този до тях. Те виждат своя партньор само в смисъл на онова, което им е необходимо да ги задоволи. Те обикновено не се опитват да забележат кой е другият човек на едно по-дълбоко ниво, в смисъл на неговата истинска вътрешна идентичност. Още по-зле, тъй като търсят някой, който да застане в техния център, за да се чувстват завършени, те приемат, че на другите също им липсва чувство за идентичност и си търсят партньор, за да се сдобият с чувство за завършеност. По този начин те започват една връзка с много наивни и неточни предварителни очаквания.
Когато работят с тези погрешни представи за другия човек и онова, което той иска, родените с това разположение често биват дълбоко емоционално завладени и след това всичко завършва с обърканост, когато другият човек ги изостави или ги нарани. Много от другите хора наистина имат чувство за своя собствен център и голяма част от независимите индивиди ще възроптаят срещу задушаващото поведение на хората със северен възел в Овен, които желаят да бъдат обвързани във всеки момент поне духовно, ако не и физически.
Родените със северен лунен възел в Овен имат склонност да гравитират около хора, които са егоисти и на самите тях им е необходимо голямо количество внимание. Те привличат типове личности, които очакват цялото внимание да бъде съсредоточено върху тях и приемат енергията им, без да дават. Чрез подобно раздаване без ограничения тези хора могат да накарат един по принцип чувствителен партньор да стане нечувствителен.
Обикновено те виреят по-добре около хора, които в замяна показват известна чувствителност. Те се чувстват по-удобно около хора, с които не трябва да противопоставят енергията си. Имат склонност да позволяват на другия човек напълно да ги погълне, затова трябва да бъдат с някой, който ги окуражава да бъдат себе си и който няма да злоупотреби с тяхната любов и склонност да се раздават. Разбира се, да позволиш на другите хора да знаят къде се намират им помага да бъдат по-чувствителни в замяна.

Косвени подходи
Избягване на конфликти
Хората, родени със северен възел в Овен, понякога са толкова привлечени от спокойствието и хармонията, че избягването на всякакви конфликти неизменно води до разрушаване на връзките им. Те обикновено започват с думите: "Добре, ще бъда един играч от отбора", и след това предвиждат конфликта, но вместо да го разрешат, когато се появи, те отлагат, докато проблемът не стане много сериозен. Тяхното предизвикателство е да бъдат упорити в непрекъснатото защитаване на собствените интереси и изказване на онова, което протича в душите им. Например, ако една идея ги е развълнувала, те трябва да кажат: "Искам да направя това", вместо да лъжат или да действат подмолно.
Онова, което ги спира, е техния страх, че имат различна гледна точка, или различна цел от тази на партньора. Те се чувстват заплашени, защото, когато не се справят с този проблем веднага, увеличават различията в своето съзнание като си мислят, че те са много големи и никога не могат да бъдат преодолени. В действителност, ако родените със северен лунен възел в Овен честно разкрият своята позиция от самото начало, тези различия се превръщат във възможности да се свържат по-дълбоко със своя партньор.
Тези хора често отлагат изказването на истината от страх да не увеличат съществуващата разлика в мненията. Ако искат да направят нещо и знаят, че техният партньор ще бъде против, обикновено се опитват да го направят, без другият човек да знае. Когато той открие измяната, разликата в мненията остава и допълнително към нея се добавя нараняването и пробива в доверието. Като не обсъждат ситуацията, те лишават своя партньор от възможността да прояви щедрост и да ги поддържа, когато правят нещо в името на собствения си растеж. В началото една дискусия може да успокои ситуацията, но по-късно ще бъде необходима много работа, за да могат наистина да се поправят щетите във връзката.
Например имах един клиент, който беше пилот на самолет. Като страничен бизнес той доставяше самолети и това много му харесваше. Той искаше да направи една доставка за Турция, но съпругата му държеше да обърне внимание на други семейни ангажименти. Моят клиент знаеше, че тя не иска той да отива на това пътуване, но чувстваше, че трябва да го направи, затова започна да крои планове как да осъществи доставката, без да го обсъжда с нея. И тогава, когато моментът дойде, той каза: "Ами..., аз ще предприема това пътуване", а жена му отвърна: "Но ние говорихме по този въпрос и ти каза, че няма да заминеш!" Тогава той се изправи лице в лице с факта, че я беше излъгал. И сега, за да замине, трябваше да я накара да се съгласи и да излекува раната й, която се беше появила в резултат на лъжата. Но когато се изправи пред тази ситуация, той се отказа и не замина.
Ето как тези хора често губят възможност да сторят онова, което искат, защото знаят, че разрешаването на комуникативния проблем с техния партньор е по-важен, отколкото онова, което искат да направят. Това връща връзката обратно към хармонията, но те остават с чувства на неприязън, защото още веднъж са пожертвали собствените си желания, за да запазят мира. Ето защо трябва да се стремят всичко да бъде ясно от началото и да позволят на партньора си да види не само онова, което искат да направят, но и защо е важно за тях. Те трябва да седнат с него и да изкажат собствените си желания и страхове.
В този пример моят клиент трябваше да каже на жена си: "Има нещо, което искам да споделя с теб. То е много важно за мен и се тревожа дали ще осъзнаеш колко голямо значение има за моя живот. Притеснявам се, че може би няма да ме подкрепиш и тогава не бих го направил." Тези думи може да изглеждат манипулативни, но това е едно почтено изразяване на тревогите. След като веднъж са признати, страховете започват да намаляват. След това моят клиент е трябвало да съобщи за посоката, в която желае да поеме, и мотивите си: "Искам да доставя самолет на един клиент в Турция. Това е важно за мен, защото целта ми е да развия свой собствен бизнес и да имам независими доходи. Това е нещо, което ще ме накара да се почувствам вътрешно удовлетворен и ще подобри самочувствието ми."
След като веднъж партньорът види, че посоката, която човекът със северен възел в Овен иска да поеме, ще даде важни резултати, той може да се възползва от възможността да покаже любовта си и да го подкрепи. Ако партньорът продължава да не подкрепя желанието за независимост на другия, тогава роденият с това разположение трябва да преоцени дали тази връзка наистина позволява индивидуално развитие на двамата партньори.

Отлагане на решенията
Хората, родени със северен лунен възел в Овен, по навик поставят другия човек на първо място и пренебрегват необходимостта да подхранват собствената си житейска сила и да придобиват енергията, която им е нужна. Когато се откажат от посоката в собствения си живот, те отслабват на всички нива - нуждаят се от енергията на своя партньор, за да оцелеят. Те се учат да се отдават на онова, което ги вълнува като индивиди.
От желание да бъдат честни тези хора често отлагат вземането на решения, които се отнасят до тях самите, докато не са ги обсъдили със своя партньор. За нещастие, когато погледнат на ситуацията от гледна точка на другия, те могат да не са искрени по отношение на собствените си импулси от страх да не наранят другия човек.
Когато се съмняват, те трябва да запитат себе си: "Моите действия карат ли ме да се чувствам добре?" Ако е така, най-разумно е първо да изкажат онова, което искат, и след това да попитат другия човек какви са неговите желания. Това е една проста техника, която им помага да бъдат себе си по начин, честен и за двамата партньори.
Например една жена със северен възел в Овен може да се прибира с колата си вкъщи от работа и да види реклама на новата версия на "Отнесени от вихъра". Тя веднага бива обхваната от вълнение и казва: "Да! Искам да гледам този филм с Том!" Нормално тя се прибира в къщи и казва:
"Здравей, Том! Имаш ли някакви планове за тази вечер?" И нейният съпруг може да отговори: "Джош, изтощен съм. Мислех си, че тази вечер просто ще си стоим в къщи, ще гледаме футболния мач и ще извадим нещо от фризера за вечеря." Тъй като е свикнала да бъде дипломатична, тактична и да манипулира, тя вероятно ще продължи: "Обзалагам се, че ще се почувстваш много по-добре, ако отидем на кино, просто да излезем от вкъщи." "Не искам да излизам и ти знаеш колко обичам футболните мачове в понеделник!" "Зная, Том, но не сме излизали заедно от толкова дълго време..." В този момент съпругът вероятно ще се почувства манипулиран и ще избухне като настоява да си останат вкъщи. Тя ще се оттегли ядосана с чувство на омраза и ще си мисли: "Никога не правим онова, което аз искам, винаги трябва да вършим онова, което на него му харесва!" Но факт е, че тя всъщност изобщо не е споменала за филма.
Един по-добър подход за хората с това разположение на възлите е да съобщават първо своите предпочитания, по директен начин, и след това да питат другия човек какво мисли. Тя е трябвало да каже: "Здравей, Том! На път за дома забелязах, че са пуснали новата версия на "Отнесени от вихъра". Това ме заинтригува - много искам да отидем и да го гледаме тази вечер! Имаш ли някакви планове?" Той вероятно щеше да каже: "Джош, изтощен съм. Надявах се да си стоим вкъщи и да гледаме футболния мач." Родените с лунен възел в Овен са специалисти в компромисите. След като веднъж и двете позиции са на масата, те могат да видят решение, което да бъде справедливо и за двете страни: "Ами, виждам, че си изморен и днес е денят за футбол по телевизията, затова нека си останем тази вечер у дома, а утре да отидем и да гледаме филма.”

Страх от обвързване
Вследствие на много минали прераждания, в които са се чувствали манипулирани и с тях се е злоупотребявало, в този живот родените с лунен възел в Овен се страхуват от връзките и браковете - те знаят, че имат склонност да дават прекалено много и да губят себе си. Затова, макар че една връзка много ги интересува, част от тях се държи резервирано, като предпочита самотния живот, вместо да поема риск отново да загуби независимостта си. Макар че в много отношения те са идеални брачни партньори, подсъзнателно саботират близките връзки, преди да са стигнали до етапа на обвързване. Или убеждават себе си, че колкото и да копнеят за партньор, все още не са намерили подходящия човек.
В съвременния живот има различни изходи от тяхната нерешителност: да имат връзка, но да живеят отделно, или да живеят със своя партньор без официално обвързване. Бракът може да се получи, ако в началото те са взели съзнателно решение да бъдат верни на себе си и на собствената си цялост. В края на краищата това е едно и също предизвикателство: първо да развият собствената си независима идентичност и след това да се научат как да се свържат със своя партньор по един взаимозависим, от полза и за двамата начин.

Независимост
Хората, родени със северен лунен възел в Овен, имат склонност да мислят, че се нуждаят от разрешение от своя партньор, преди да предприемат независими действия. Те започват да проверяват дали той е съгласен по един детски начин, като се впускат в безкрайни манипулации и търсят оправдание за поведението си, за да получат одобрение и подкрепа. Те се оставят в ръцете на своя партньор и след това чувстват, че се движат срещу своите желания. Или просто се отказват от онова, което са искали да направят.
В този живот в тяхна полза е да подхождат към другите като възрастни. Това означава да позволят на техния партньор да знае намеренията и плановете им и да заявят това твърдо, с необходимата смелост и ентусиазъм, без да позволяват на себе си или на другия човек да знае, колко чупливи са в действителност. Ако техният партньор има резерви, те могат да обяснят, че в името на собственото им самооткриване и личен растеж трябва да продължат напред с решението, което са взели, и в този момент техният партньор ще ги разбере и ще ги подкрепи или в противен случай могат да започнат преговори за това как и двамата могат да спечелят.
За да имат успех в основната си връзка, хората със северен възел в Овен се учат да ценят независимостта, да вършат нещата сами или да преследват дейности, които им носят чувство на лична удовлетвореност. Тогава те няма да имат нужда да "споделят енергия" с още един човек, за да бъдат щастливи - те могат да общуват с много и различни хора, докато развиват и подсилват своята собствена идентичност.
След като веднъж са развили чувството за собствената си независимост, те могат действително да се свържат и да се наслаждават на взаимоотношенията си с основния партньор, защото всеки индивид има какво да предложи. Тъй като техният акумулатор е зареден извън връзката, те разполагат с повече енергия, която да внесат във взаимоотношенията си.
Но хората със северен лунен възел в Овен не винаги са наясно с онова, което искат да правят. За тях може да е по-трудно да вземат решение, отколкото за хората с другите възлови позиции. Те винаги се опитват да забележат какво искат останалите, към какво се стремят те самите и какво ще бъде почтено за всяка ситуация.
Естествено притеглянето на всички възможности отнема време. Ако родените със северен възел в Овен позволят да бъдат насилени за прибързано решение, те обикновено се чувстват нещастни от резултатите. Тези хора не могат да си позволяват да изпадат в паника! Когато в ситуацията присъства емоционален компонент, те губят яснота, стават уязвими и започват да поддържат нещо, което не е в техен интерес. Те трябва да се учат да не вземат решения и да не се съгласяват с нищо, когато са под емоционално напрежение. Когато почувстват този вид енергия в една ситуация, най-добре е да кажат: "Няма да взема това решение, докато съм под емоционално напрежение." Това ще им даде време да си възвърнат баланса и бистротата на ума. Или могат да си кажат: "Ще ми отнеме известно време да преценя казаното. Всичко ми звучи правилно, затова се нуждая от известно време, за да помисля. Нека продължим с обсъждането на този въпрос друг път."
Особено в личните взаимоотношения те трябва да говорят честно и прямо. "Чувствам емоционален натиск. В подобно положение няма да взема решение." Тяхната реакция дава на другия човек възможност да разбере какво се случва. Тя също така утвърждава и един от елементите на личността на родените със северен лунен възел в Овен: чувствителността към другите и осъзнаването на онова, което се случва във връзката. Да демонстрират смело по този начин своята идентичност им помага да спечелят сили и самочувствие.

Егоизъм
В нашата култура егоизмът се смята за отрицателно качество. Но често се оказва, че родените със северен лунен възел в Овен са развили прекалено безкористността си в миналите животи, затова сега трябва съзнателно да практикуват егоизъм, за да върнат нещата към центъра! Иронията е, че когато предприемат действия, които смятат за егоистични, вярват на себе си и действат в съзвучие с първичните си импулси да правят онова, което ще им донесе щастие и ще им даде сили, по-късно те откриват, че това е било най-доброто решение за всички засегнати.
Може да е трудно за тези хора да поставят себе си на първо място. Например, ако те са на гости и не се чувстват добре, им е необходимо голямо количество кураж, за да кажат:
"Трябва да си тръгвам" или "Може ли да ме закараш до нас?" Те си мислят: "Ако си тръгна, какво ще си помислят другите? Дали не е по-добре да стоя тук, за да не ги затруднявам?" Те се съсредоточават върху другите хора до такава степен, че понякога наистина трябва реакцията на тялото да бъде толкова мощна, че да ги принуди да се замислят за себе си.
Когато родените с лунен възел в Овен забелязват чувствата си и изразяват импулсите си, без да трябва да мислят прекалено, това е добре за всички. В края на краищата никой не може да види цялостната картина на живота. В горния пример може именно нуждата на родения с лунен възел в Овен да си тръгне да измъкне него и партньора му от ситуация, която би довела до сериозен проблем, който никой не би могъл да предвиди. Честните и импулсивни реакции на хората с лунен възел в Овен автоматично могат да внесат справедливост във всяка ситуация около тях. Например те могат да се чувстват неудобно в дадено положение и да кажат: "Поради някаква причина се чувствам разтревожен, не знам защо." Тогава другият човек може да каже: "Джош, обзалагам се, че когато ти казах..., това събуди тревога в теб. Не беше честно от моя страна."
Когато родените със северен възел в Овен комуникират по един начин, лишен от конфронтация, това дава на другите шанс да осъзнаят какво правят и да променят поведението си.

ЦЕЛИ
Самоопознаване
Радостта от самоопознаването е една от най-високите цели на родените със северен лунен възел в Овен в този живот. Тяхната най-добра техника за самоопознаване е куража да следват импулсите си. Може да звучи нелогично, но този подход ще ги изпълни с жизненост. Техният стил може да заприлича на този на животното, чието име носи зодиакалният знак, в който се намира северният им лунен възел (упорита мисъл се загнездва в главите им, те се възползват и биват наранени), но това е начинът, по който научават кои са всъщност. Пътят на самооткриването включва поемането на рискове и изпробването на различни страни от тяхната същност, а не следването на готовите модели. Ако самоопознаването е техният съзнателен мотив, който е в основата на всяко действие, те никога няма да губят, защото онова, което се случва, ще разкрие повече от тяхната душевност.

Самоотразяване
Когато тези хора виждат себе си през очите на другите, те могат да разберат какво мислят хората за тях или какви искат да бъдат – но в действителност това не са те. Те трябва да бъдат себе си, без значение как другите ги възприемат. И няма да открият кои са, докато не започнат да изразяват вътрешните си импулси и не позволят на тези около тях да знаят какво всъщност се случва с тях.
Да гледат на себе си през очите на другите за родените със северен лунен възел в Овен е равносилно на това да губят. То намалява тяхната увереност да вземат решения, основаващи се на собствената им същност. Когато започнат да виждат себе си със собствените си очи, те могат да започнат да правят нещата, които ги задоволяват, да увеличават своята енергия и да се развиват така че, да се чувстват уверени и удовлетворени. Те се учат, че поведението им не винаги трябва да бъде логично и че не трябва да оправдават себе си и избраните решения.
Те също се опитват в този живот да преместят фокуса от способността си да бъдат чувствителни за колебанията на чуждите нужди и емоции към способност да бъдат чувствителни за приливите и отливите на своята душа. Като развиват това качество и живеят по начин, който е честен към тях, те намират онова оправдание за своите действия, което винаги са търсили. Само като уважават и ценят себе си, те могат да очакват и другите да се отнасят почтено към тях. Те показват самоуважение, когато позволят на хората около себе си да знаят техните нужди и очаквания в една връзка. Когато са честни за това кои са всъщност и какво очакват, те ще привличат хора, чиито ценности са в съзвучие с техните и могат да им помогнат, ако се нуждаят от това.

Любов към себе си
В този живот хората родени със северен лунен възел в Овен се учат да пренасочват своите невероятни възможности да даряват любов към способност да обичат себе си. Една от причините, поради които те отлагат момента, в който да позволят на другите да видят какви са техните принципи, е, че се чувстват несигурни. Затова едно от предизвикателствата пред тях е да утвърдят и да одобрят своята същност. Трябва само веднъж да започнат да разкриват себе си на другите, след това те са по-уверени, защото виждат, че саморазкриването дава резултати.
За да мотивират себе си да поемат този риск, те могат да си припомнят миналите изживявания и да видят, че другите начини, по които са опитвали да балансират връзките си (чрез компромиси или бягства), не са дали резултати. За да променят изхода, те трябва да променят своите методи на взаимоотношения при близки връзки.
Като обичат своя Аз, те подкрепят себе си, за да променят своите мечти. Когато стигнат до положение да обичат себе си достатъчно, за да искат идеите им да дадат резултат, те ще осъзнаят, че искреността е единственият начин да го направят. "Как мога да направя така, че тази идея да даде резултати? Единственият начин, по който мога да сторя това, е като премахна съществуващата бариера от нечестност."
Тогава, енергията, която те получават от връзката, ще им помага, вместо да им се противопоставя. В началото страховете им могат да ги накарат да си мислят, че ще им бъде трудно да се справят с противопоставянето, но те трябва да имат желание да преодолеят този страх в името на своята идея. Когато вече не крият нищо, те могат да съсредоточат своята енергия в посоката, в която искат да отидат, и дори да получат подкрепа от другите, за да приведат плановете си в действие.
Когато родените със северен възел в Овен поставят себе си на първо място, по един естествен начин всички печелят. Те трябва да определят кои действия ги карат да се чувстват по-силни, по-щастливи, завършени и удовлетворени. Любовта към себе си включва способност да направиш избор и да подкрепиш себе си. Те могат да започнат като си зададат някои основни въпроси: "Какво ще ми помогне да оцелея? Какво ще ми помогне да постигна целите си? Кой път е най-добър, за да се намали стреса и да спечели моето здраве?"

Упоритост
За да постигнат своята цел и да се сдобият с конструктивна упоритост, хората с лунен възел в Овен трябва да се освободят от подсъзнателното си желание да бъдат винаги приятни хора, каквато е била тяхната идентичност в миналите животи. За да се появи тази нова, автентична идентичност, те трябва да изразяват себе си с понятия, които не са обременени от предразсъдъци за това какво трябва да правят. Идеята е да бъдат импулсивни и да казват онова, което първо им идва в ума. Искрената упоритост ще разкрие тяхната същност и ще утвърди истинската им идентичност, която е различна от чуждите проекции. Вместо да чакат другите, тези хора трябва да позволят на собствените си вътрешни импулси да ги мотивират за незабавни действия. Като признаят своите импулси и действат в зависимост от тях, истинската им същност ще стане по-силна и ще им дава допълнителна енергия.
Родените с лунен възел в Овен се опитват да усвоят и един нов аспект на упоритостта, който се състои в това да позволят на хората да знаят какви са границите на тяхната идентичност, да защитават себе си и да не позволяват на другите да злоупотребяват с тях. Те приемат, че другите в резултат на любовта си ще проявят чувствителност към тях, но това не винаги е така. Работата им е да се научат да бъдат чувствителни към себе си и да се обичат достатъчно, за да не позволяват да бъдат наранявани.
Има една история за просветления учител, който пътувал из Индия. Той стигнал до едно село и забелязал, че там няма играещи си деца. "Къде са децата?", попитал Учителят. "Учителю, в гората има един огромен змей, който идва през нощта и яде децата", отговорил един от селяните. "Моля ви помогнете ни!" Учителят отишъл в гората и викнал: "Змей, излез да те видя!" И тъй като всички същества са подвластни на един просветлен учител, чудовището изпълзяло от тайното си скривалище. "Змеьо, не е хубаво да изяждаш децата на селото. Не трябва никога повече да правиш това!", наредил учителят. Змеят се засрамил и отговорил: "Да, учителю!" Просветеният учител продължил пътуванията си и след десет години се върнал в същото село и видял деца от всички възрасти. Но в ъгъла забелязал една групичка от тях, които били силно увлечени от някаква игра. Учителят се приближил и в центъра на кръга видял змея покрит с рани и почти мъртъв от техните мъчения. Учителят прогонил децата и казал: "Приятелю, как позволи да се случи това с теб?" Змеят отговорил: "Но, учителю, вие казахте, че не трябва повече да ям деца." А учителят отговорил: "О, глупав змей, казах ти да не хапеш, но не ти казах да не ръмжиш!"
Това е, което хората със северен лунен възел в Овен трябва да научат: да ръмжат от самото начало, ако с тях се опитат да злоупотребят в една връзка. Те трябва да позволяват на другите да знаят, че чувствителността им е наранена, когато смятат, че не са получили достатъчно или се нуждаят от допълнителна подкрепа. Идеята е да позволим на другите да разберат, преди да почувстваме, че са се възползвали от нас или преди да се отдръпнем в една връзка физически или духовно. Ако позволяват на другите да злоупотребяват с тях, всички губят.

Доверие
Да вярваш в себе си
Основна цел на родените със северен възел в Овен е да се учат да вярват в себе си и да бъдат себе си - да открият здравословен начин, по който да се обвързват с другите хора, така че да не попадат в капана да бъдат поддържаща система за другите. Във взаимоотношенията им крайният резултат няма да бъде любовта и честността, ако не поемат риска да бъдат искрени и завършени, да бъдат точно онези, които са. Това означава да вярват на интуитивната си мъдрост - тя идва от такава здрава основа, построена от любов, че истински отразява вътрешния им плам, който ще въздейства положително върху всички, въвлечени в дадена ситуация.
Това изисква смелост и желание да се експериментира, но когато си вярват достатъчно, за да рискуват, ще открият, че това дава резултати. Тъй като не са свикнали да бъдат водачи, те имат склонност да се отказват, ако другите в началото проявяват упоритост и не искат да поемат в тяхната посока. Смятат това за знак, че не са прави. Всъщност идеите им са уникални и новаторски, затова често първата реакция от страна на околните е отказ. (Хората почти винаги се съпротивяват на една нова идея, защото тя означа промяна. Това е естествена реакция и част от способността да бъдеш лидер се състои в това да осъзнаеш тази истина.) Ако хората със северен възел в Овен продължат да бъдат уверени в себе си и следват вътрешните си импулси, ще открият, че другите често приемат идеите им и се съгласяват с решенията им.
Те се учат да изпитват радост от самооткриването. Животът е едно приключение и когато те гледат на него по този начин и започнат да следват спонтанните си импулси и идеи и да действат според тях, в душите им започва да цари чувство на пълнота и щастие. Но те трябва да вземат това решение и да си наложат вярата в собствените си инстинктивни импулси.
Например имах една клиентка, родена със северен лунен възел в Овен, която решила да се обзаложи за това, кой ще спечели Оскар - имала предчувствие. Но след това започнала да говори с хората и да търси мнението им, загубила увереност в своя избор и се съгласила с едно чуждо решение. Когато загубила в залозите, тя се чувствала сразена и й се искало да бе вярвала повече на собствените си инстинкти.
Тези хора трябва да спрат да се съмняват в себе си и да започнат да се придържат към своята същност.
Предизвикателството за тях е да действат в зависимост от спонтанните си импулси. Когато поемат отговорност да изградят собственото си щастие като активно се движат в посока, която може да им помогне да достигнат своята цел, те се доближават до хора или дейности, които да отговарят на техните нужди. След като направят първата стъпка, вярната идея за това какво следващо действие да предприемат винаги се разкрива пред тях.
Например имах една клиентка със северен лунен възел в Овен, която от години копнееше за романтичен партньор. Опитът й с малобройните потенциални партньори беше изпъстрен с няколко унищожителни връзки. Нещастието и депресията я завладяха до такава степен, че трябваше да взема антидепресанти, за да получи облекчение. Накрая тя позволи на своите фантазии за намирането на Очарователния принц да я напуснат и започна да се занимава с неща, които й даваха увереност и я правеха щастлива.
Тя започна да се чувства по-добре след като вече активно се включваше в живота. Бягането за здраве беше един източник на удоволствие за нея, но тя не искаше да прави това сама в тъмните ранни утрини, което беше най-добрата възможност при нейния график. Вместо да отлага това занимание, докато не срещне подходящ човек, който да има подобен режим, тя пое инициативата и даде обява в един местен вестник, че си търси партньор за бягане. Отговориха й четирима души и тя започна да бяга с тях, а един от тях се оказа Очарователният принц! Но това се случи едва когато тя спря да разчита на другите да й доставят удоволствие и започна по директен и логичен начин да се грижи за собствените си нужди.

Изразяване на отрицателните чувства
Родените със северен лунен възел в Овен винаги предпочитат да се престорят, че всичко е наред. Те се чувстват виновни за това, че имат т. нар. отрицателни емоции. Вследствие на липсата на допир със собствената си индивидуалност от миналите си животи, те не винаги осъзнават своите емоционални реакции в момента, в който те възникват. Понякога изпитват дадено чувство и не могат да го разпознаят, докато след няколко седмици не се върнат назад в мислите си и не осъзнаят: "Тогава бях наистина ядосана." Приятел може да ги попита: "Как прекара месец януари?" И те ще отвърнат: "Сега като спомена за това, наистина се чувствах доста самотен/на и депресиран/а." Но ако през януари някой ги беше попитал как се чувстват, те щяха да отговарят: "Ами, добре!"
Затова в тяхна полза е да отделят време всеки ден, за да размишляват какво се случва с тях. Когато не осъзнават своите емоции, те често реагират на различни неща по един нерационален начин, който изненадва и тях самите. Когато това се случи, тяхната склонност е да изживяват отново тази емоция и да мислят върху нея, така че следващия път да бъдат по-разумни. Това дава добри резултати, особено ако могат да позволят на другите хора да знаят: "Поради някаква причина се чувствам обезпокоен/а, но не съм сигурен/а защо." По този начин те искрено признават своите чувства, без да търсят вината в другия човек. Дори да избухнат, след това могат да кажат: "Поради някаква причина се чувствам разтревожен/а. Не зная защо, но нека помисля върху това и после ще го споделя с теб." Дори и след свършен факт, този процес е полезен.
Понякога тези хора са жестоки, могат да нараняват и се чувстват добре като правят това, когато са ядосани - имало е толкова минали прераждания, когато те са били "приятни" за своя собствена сметка. Затова сега те избухват неочаквано към някой, който им е близък - някой, на чиято любов могат да разчитат въпреки всичко. Те изливат гнева си и след това се извиняват. Подсъзнателно искат да видят дали другите хора ще ги обичат без значение какво правят (както те доста често са приемали останалите), защото така те могат по-добре да приемат себе си.
В този живот хората с лунен възел в Овен се учат да интегрират отрицателните си емоции: гняв, омраза и други подобни. Тази енергия е здравословно да бъде изразена. В миналите си животи те са потискали своите желания да се противопоставят на другите и сега тези чувства изискват внимание. Тези така наречени отрицателни емоции са тяхната сила, но в една груба, нерафинирана форма.
Гневът, ядът и подобни чувства са част от Ян-енергията (силна, утвърждаваща, водаческа енергия - мъжката част в едно създание), която е била силно потискана у тях. Сега родените с това разположение трябва да се докоснат до нея и да я свържат с нежната, чувствителна енергия, която са развили толкова добре в миналите си прераждания; това ще улесни здравословното изразяване на войнствената им природа. Една чудесна техника, която може да им помогне в този процес, е редовното изпълняване на физически упражнения.
Тренирането на бойни изкуства ще бъде идеално за тях, защото по този начин ще успеят да пуснат на воля и да интегрират своята мощна енергия. И ако тя се освобождава редовно и по един конструктивен начин, няма да се проявява негативно.
Тези хора се нуждаят от сериозни физически упражнения: аеробика, бокс, тенис - спортове, които могат да помогнат да се изяви войнствената им натура - и те ще се почувстват страхотно като се занимават с тях!
Хората със северен възел в Овен не понасят състезанията, но всъщност те им се отразяват много добре. Изнервят се, когато гледат другите да се състезават, но когато те самите го правят, това извежда на преден план най-доброто у тях и те го използват по прекрасен начин. То им дава сили и утвърждава у тях черти, които са били потискани в миналите животи.
Те могат да се страхуват от загуби, но ако се обърнат към своето минало, ще видят, че винаги са могли да се справят с този проблем и освен това са щастливи, че другият човек е спечелил. Ако наистина спечелят, те се чувстват добре и приемат победата достойно. Така че те "печелят" и в двата случая, важното е да искат да спечелят.
За да могат да се наслаждават на едно състезание, хората, родени със северен лунен възел в Овен, трябва да чувстват, че си струва да го правят. Те могат да развиват своите сили и като се състезават със себе си. Вместо да се откажат след пет мили, те трябва да опитат да отидат по-далеч. За тях е необходимо да вършат онези неща, които разкриват колко силни и способни са в действителност. Също така те могат да гледат как другите вършат това и то им дава допълнителен импулс да опитат нещо ново. В този смисъл те сравняват себе си с другите по един позитивен начин, който спомага за собствения им растеж.

Откриване на собствените сили
Родените със северен лунен възел в Овен се учат да откриват собствените си сили и да не се отричат от тях, когато се обвързват с другите. Понякога те се плашат, когато видят колко силни могат да бъдат, ако се придържат към собственото си тяло и стоят на здравите основи на своята идентичност. Те все още се чувстват притеснени и се страхуват да изразят себе си. Когато се отказват от собствените си сили, често това е в резултат на страха им да не сгрешат.
Грешките не са проблем за тях. Те се страхуват, че ако сбъркат, рискуват другите да не признават повече силата им. Но ако погледнат към миналото и си припомнят случаите, когато са действали и са грешили, те не са се чувствали по-слаби, защото са се изправяли пак и са откривали нещо ново за себе си. Да проявяват силите си и да отстояват позициите си са по-важни неща за тях от крайните резултати. Те трябва да следват импулсите си и да предприемат действия - това е, което ще им помогне да се чувстват добре. Те са притежатели на собствените си способности и се чувстват добре в живота, когато поемат отговорност. Когато изказват своите нужди на глас и осъществяват идеите си, те се изпълват с жизненост.

Водачество
Хората с лунен възел в Овен са имали много минали животи, в които са подкрепяли и следвали другите. В това прераждане те трябва да водят: първо себе си и след това другите - затова за тях е здравословно да изнасят на преден план воина в тях.
От много ранна възраст те са свикнали да получават благодарност, като работят в необичайни области и вършат неща, които другите обикновено не приемат. Това може да ги доведе до положение, когато изпълняват по-тежка работа, но в процеса на тяхното усъвършенстване те печелят много в смисъл на лично израстване и развитие. Те се колебаят дали да започнат работа, в която са просто "още един служител", независимо от материалните блага, защото за тях е по-важно първо да бъдат индивиди. Когато анализират различни възможности те имат малко по-различна гледна точка от повечето хора и се наслаждават на това, че са по-непредвидими.
Едно от основните качества, които правят от тях добри водачи, е, че обичат да използват своята индивидуалност, за да бъдат в полза на другите. Ако са водачи, те могат да контролират работната атмосфера и да създават положителни настроения у хората около тях.
Вследствие на много минали прераждания, в които са поддържали другите, те знаят как да правят това сега: чувствителни са и усещат от какво се нуждаят другите, за да бъдат щастливи. Тъй като всички ние подсъзнателно си мислим, че и другите са като нас, родените със северен лунен възел в Овен приемат, че хората около тях също знаят как да помагат. Затова, когато встъпят в ролята на водачи, те не могат да разберат защо другите не ги подкрепят по подходящ начин. В края на краищата те се грижат за организацията, за идеята, за околната среда - дори и за доброто настроение!
Причината, поради която другите не им отговарят със същата подкрепа, е, че не знаят как да го направят. Следователно, когато са ръководители, хората със северен възел в Овен трябва съзнателно да се съсредоточат върху това какво искат да направят тези около тях, за да се чувстват подкрепяни.
Вместо мълчаливо да очакват, че те ще бъдат достатъчно чувствителни към техните нужди, родените с това разположение трябва направо и обективно да изразят какво искат. Вместо да казват на другите какво правят грешно или по какъв начин ги разочароват, те трябва по позитивен начин да посочат пътя, което дава на другите енергия, за да могат да отговорят на изискванията. По този начин те им позволяват да израснат и да ги подкрепят.
Една от задачите на хората със северен лунен възел в Овен в този живот е да учат другите хора (главно партньорите си) как да обичат и да бъдат чувствителни към идентичността на човека до тях. Те се учат по градивен начин да показват на другите как да ги подкрепят, вместо да ги ненавиждат за това, че не знаят как да го направят. Човекът, който желае да помага, трябва да се съобразява с другите през цялото време. Необходими са усилия, но това е, което кара другите хора да чувстват, че имат някой зад гърба си. Това е една част от познанието, на която родените с тази възлова позиция са уникални носители и трябва да споделят с другите. Като не изневеряват на същността си, те учат хората как да помагат чрез силата на любовта и съчувствието.

Взаимозависимост
Хората с лунен възел в Овен имат склонност да създават класически отношения на зависимост един от друг. Те имат богат опит с хора, от които са зависили при задоволяване на нуждите си и които след това са ги разочаровали. Но в това прераждане имат желание да развият своя независим Аз, без да се лишават от удоволствието да имат приятели. За да успеят, те трябва да се стремят към връзки, в които хората са взаимозависими - двама души си помагат да развият собствените си независими сили, окуражават се да отстояват своята същност. И тогава, когато са вътрешно завършени, те могат да имат различни занимания, подходящи за уникалната идентичност на всеки от тях, да живеят в два различни свята и да споделят своя опит един с друг.
Здравата връзка е тази, в която и двамата помагат да се развие идентичността на партньора като отделен индивид, докато се движат към общата цел.
Вместо да бъдат погълнати от енергията на динамиката във връзката, идеята е всеки от партньорите съзнателно да отстоява собствената си индивидуалност. Тези хора са имали много минали прераждалия, в които са подкрепяли другите, без да мислят за себе си. Затова те имат склонност да не обръщат внимание на своя инстинкт, който им казва кога дават повече, отколкото е необходимо, което пресушава тяхната жизненост. Те обикновено не забелязват енергийната загуба, докато другият човек е до тях, но когато са сами, се чувстват изцедени. В този живот те се учат да се насочат към себе си и да позволят на вътрешното им чувство за мярка да регулира поведението им. Процесът на размяна на енергия трябва взаимно да ги регенерира.
В края на краищата доставката на златни яйца за партньора зависи от живота и здравето на гъската. В миналите животи тези хора са давали на другите всичките си златни яйца, а накрая са давали и гъската! Сега се учат как да я запазят в добро състояние, за да могат да продължат да дават яйцата, без да пресушават източника.
Във взаимоотношенията между двама души да се избегне зависимостта означава не да се търси запълване, когато другия партньор има нужда, а по-скоро да го окуражаваме да разбере, че първо, има много талант и енергия, за да се справи сам и второ, има и други хора, с които той/тя може да работи, за да получи подкрепа. Например единият партньор може да иска всичките му картини да бъдат изложени в местните галерии. Вместо да запретва ръкави, роденият със северен възел в Овен може да предложи на човека до себе си да помоли приятел за помощ, да наеме някого или да се обърне към агент. Това ще го остави свободен да се грижи за собствените си интереси.
Преходът от зависимост към взаимозависимост е процес, който се състои от три етапа:
1. етап на зависимост - двамата изцяло са насочили вниманието си един към друг и компенсират взаимните си слабости, за да могат да оцелеят;
2. етап на независимост - всеки човек изцяло разчита на себе си и поема пълна отговорност за своите проекти, пари и ежедневно оцеляване;
3. взаимозависим етап - един човек, независим и самостоятелен, се свързва с друг независим и силен индивид и създават връзка, в която се подкрепят и работят в името на общите цели.
Когато родените с лунен възел в Овен достигнат до онзи етап на лично израстване, когато са готови за взаимозависими отношения, те могат наистина да заблестят!

ИЗЦЕЛИТЕЛНА ПЕСЕН
Музиката има уникална сила да ни поддържа емоционално при поемането на рискове, затова съм написала изцелителна песен за всяка възлова позиция по зодиакален знак, за да помогна на хората да насочат енергията си в положителна посока.

Денят на Страшния Съд
Посланието на тази песен е предназначено да окуражи хората със северен лунен възел в Овен да променят своята склонност на зависимост от другите към способност да се осланят на собствените си импулси, които са здраво свързани с любовта и могат да ги поведат в правилната посока.

Избрани стихове:

Можеш да прочетеш всички книги, които някога са били написани.
Може да молиш всички около себе си да ти покажат пътя.
Може да изучиш мистериите на света, дълго време скривани.
Но ти си единственият, който може да те преведе
през Деня на Страшния Съд!
И не трябва да се осланяш на никой друг за слава.
Не трябва да зависиш от хората, за да видиш пътя…
Остави книгите настрани - премини отвъд разума.
Повярвай на светлината в себе си, за да те направлява
през болката, и защото
Ти си единственият, който може някога да разбере
Какво е необходимо, за да бъдеш цялостен...
И Светлината вътре в теб ще те направлява в
Деня на Страшния Съд!

No comments: