Saturday, April 02, 2011

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В ДЕВА

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В ДЕВА
♦♦♦ Жан Спилър ♦♦♦

16 януари 1904 до 18 септември 1905 Дева
♦♦♦
24 август 1922 до 23 април 1924 Дева
♦♦♦
25 май 1941 до 21 ноември 1942 Дева
♦♦♦
16 декември 1959 до 10 юни 1961 Дева
♦♦♦
6 юли 1978 до 12 януари 1980 Дева
♦♦♦
26 януари 1997 до 20 октомври 1998 Дева
♦♦♦
12 ноември 2015 до 9 май 2017 Дева
♦♦♦
4 юни 2034 до 29 ноември 2035 Дева
♦♦♦

СЕВЕРЕН ВЪЗЕЛ В ДЕВА
и Северен възел в Шести дом
(и Слънце в Риби)

ОБЩ ПОГЛЕД

Качества, които трябва да развивате
Работата в тези области ще ви помогне да откриете своитенеизвестни дарби и таланти.
• Съпричастност с другите
• Внасяне на ред в живота
• Създаване на режим
• Съсредоточаване върху живота тук и сега
• Състрадание
• Поведение, с което да бъдете в услуга на другите
• Анализиране и категоризиране
• Придобиване на по-голяма самоувереност чрез опита
• Скромност
• Поемане на рискове и преодоляване на страховете
• Забелязване и оценяване на подробностите

♦ ♦ ♦ ♦ ♦
Качества, от които трябва да се освободите

Ако работите, за да намалите влиянието на тези тенденции, това ще ви помогне да направите живота си по-лек и радостен.
• Склонността да бъдете жертва
• Объркване и дезориентация
• Избягване на планирането
• Пристрастеност (към наркотици, алкохол, прекомерен сън, мечтателност и т.н.)

• Склонност към крайности
• Прекалена чувствителност
• Съмнения в себе си
• Чувства на неадекватност
• Отдръпване от живота
• Бездействие, нежелание да се ангажирате
• Склонност да се предавате лесно

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Ахилесова пета/Капанът, който да избягвате/Какво не бива да забравяте
Чувството, че са жертви, е ахилесовата пета за хората със северен лунен възел в Дева. ("Ако другите не ми обръщат непрекъснато внимание и не са изпълнени със съчувствие към мен, значи някой ме използва.") Но това е бездънна яма: другите никога няма да ги окуражат достатъчно, за да преодолеят своето вътрешно усещане за безпомощност и параноя. Само когато погледнат вътре в себе си, ще открият какво поведение трябва да си изградят, за да се изпълнят с положителна енергия и да се сдобият с цел.
Капанът, който трябва да избягват, е да не се окажат увлечени в едно безкрайно търсене на човек, който да ги спасява или направлява, на когото могат сляпо да вярват и да се доверят. ("Ако само мога да се оставя в неговите ръце, Бог ще подреди живота ми") Но животът им е показал, че вътрешният отказ няма да направи света извън тях по-подреден и продуктивен. Единственият начин, по който те могат да постигнат целите си, е да организират своя живот по правилния начин, за да се чувстват силни и незастрашени.
Онова, което не бива да забравят, е, че никога няма да се чувстват достатъчно уверени, за да се втурнат в света около тях и трудът им да започне да дава резултати. В определен момент те просто трябва да започнат активно да участват в живота. Истината е, че когато станат действени и научат какво им помага да успеят, те ще постигнат самоувереността, която са търсили.

Какво наистина искат тези хора
Онова, което тези хора наистина искат, е да се скрият под сигурния чадър на личната си връзка с Вселената. Те желаят да се заслонят в нещо по-голямо от тях, което ще ги подкрепя и ще им помага да придобият едно по-силно усещане за своята идентичност. Хората със северен възел в Дева изпитват неутолима необходимост да живеят в спокойствие и да бъдат цялостни. Но за да постигнат успешно тази своя цел, те трябва да се обърнат към другите и да се научат да бъдат от полза. Когато пренасочват вниманието си от собствените си страхове към света и към момента, в който живеят, те лесно могат да видят как да възстановят реда в своя хаотичен живот.

Таланти / Професия
От тези хора стават чудесни лекари, зъболекари, медицински сестри, санитари, защото тези професии им дават възможност да използват изцелителната си енергия по един практичен начин в полза за другите. Психолози, лечители, диетолози, счетоводители, организатори, занаятчии също са подходящ избор за тях. Те имат "добра карма", свързана с професията, и се разбират със своите колеги и подчинени. Могат да изпълнят за един час задача, която ще отнеме на друг човек пет часа. Те трябва да се стремят към ситуации, в които фактът, че си вършиш работата, се цени, а не просто да работят на почасово заплащане.
Друга причина, поради която изцелителните професии са отличен избор е, че при тях се срещат с психически и физически проблеми. Областите, където успехът зависи толкова много от обръщането на внимание на подробностите, изискват родените със северен възел в Дева да се съсредоточат и да останат в настоящето. А процесът на създаване на ред ги освобождава от психическия стрес.
Хората с лунен възел в Дева притежават състрадание и талант да виждат живота в по-широк план. Този дар от миналите животи за духовна осъзнатост е предимство, когато активно участват в постигането на реални резултати. Все пак професии, в които целта е да се получи по-висока духовна осъзнатост и опрощение, подкопават основите, от крито тези хора се нуждаят, за да се чувстват силни и завършени.
Изцелителни твърдения, подходящи за хората със северен лунен възел в Дева
• "Аз съм единственият човек, който може да внесе ред в тази ситуация, така че защо да не го направя."
• „В този живот не бива да се чувствам като жертва."
• "Когато се отдръпвам от събитията, аз губя; когато имам активно поведение, печеля."
• "Когато се съсредоточавам и имам план, цялата Вселена ми помага по пътя към успеха.”

♦ ♦ ♦ ♦ ♦
ЛИЧНОСТ
Минали животи
Тези хора имат вътрешно усещане за духовните измерения на живота и са настроени към по-високата и изпълнена с любов част от тяхната природа. Те са невероятно чувствителни, лесно раними и много внимателно избягват да не причинят болка на другите. В действителност доста често те по-ясно съзнават за тревогите на другите хора и са по-загрижени за тях, отколкото за себе си.

Разтваряне на егото
Хората със северен възел в Дева са прекарали много животи в състояние на разтваряне на егото - постигнато или чрез медитация и духовно търсене; или чрез наркотици и/или злоупотреба с алкохол; затвори, в които са разполагали с много време за размисли; или пък са били напълно подвластни на музиката, поезията или изкуството. Без значение как се е появило това разтваряне на егото в този живот те трябва да се справят с последствията. Ако то се е получило в резултат на ориентация към духовната сфера, животът им сега ще бъде напълно объркан, докато не намерят духовна пътека с принципи, подобни на тези от миналите прераждания. Ако се е появило в резултат от употребата на наркотици или алкохол, те ще имат склонност да се пристрастяват към различни неща в този живот. Тази област може отново да се окаже проблемна за тях и да се наложи да бъде преодоляна с помощта на духовни ценности. Талантите в областта на поезията, музиката и изкуството могат все още да са им присъщи като начин да се издигнат до по-възвишени емоционални състояния.
Тези хора в продължение на много прераждания са се разделяли с малки частици от своята идентичност, за да се свържат с по-висшата енергия. При тях този процес е завършил, затова ако продължават да разрушават своя Аз в този живот, резултатите ще бъдат отрицателни. Те вече са се предавали на своите видения. В този живот искат да проявят виденията си във физическия свят.

Смирение
В миналите животи тези хора са пречиствали себе си като са си задавали въпроси за своите мотиви. Те са имали чувство, че им липсват добродетели, и така са се сдобили с развито вътрешно проникновение, което сега им позволява да не приемат осъдително поведението на другите. В този живот те по никакъв начин не чувстват себе си "по-висши" от другите - тяхната мъдрост ги е довела до истинско смирение.
Родените с лунен възел в Дева са прекарали много минали животи в жертвоготовност затова сега се предават прекалено лесно. Те не се справят добре със ситуации, в които има конфронтация и конкуренция. Тяхната душа е много чувствителна и животът им изглежда доста труден. Като цяло те не вярват, че вещите ще ги направят щастливи. И тъй като тяхната мотивация в живота не са материалните притежания, ако срещнат трудности, ако нещо не им се отдава достатъчно лесно, те обикновено просто се отказват.
Тъй като в миналите си животи хората със северен възел в Дева често са били използвани, сега когато създадат нещо, не е необичайно накрая то да получи обществено признание без някаква компенсация за тях или някой друг си присвои славата и парите. Често те дори не обръщат внимание на това. В края на краищата важна е постигнатата цел. Също така в предишния си монашески живот те може да са дали обет да живеят в бедност и затова да се чувстват неудобно да трупат състояние в това прераждане. Подсъзнателно вероятно чувстват, че има нещо нечисто в богатството. Но трябва да разберат, че парите са страничен продукт от създаването на нещо - барометър за полезността на тяхното участие.
Хората със северен възел в Дева са истински състрадателни и искат да помагат винаги, когато могат. В това прераждане те трябва да разберат, че чрез създаването на солидна материална база и здрави принципни основи, те са в по-добра позиция да помагат на другите. Сега ако си позволяват да бъдат жертви, това няма да даде резултат. По-добрият път е да се опитат да устоят на тази си склонност.

Противоречие между липсата на концентрация и съсредоточеността
Тези хора са имали много минали прераждания, в които са били далеч от живота на обществото. Те не са свикнали да бъдат в центъра на вниманието. Помислете си какво означава да живееш толкова много време в манастири, където камбана отбелязва времето за ставане, медитация, молитва, упражнения, хранене, работа и спане - и някой друг определя кога да правиш всичко това! Целта на тези духовни домове е техните обитатели да придобият съзнание за безвремието, неопределеността и потока, който лежи по обичайния светски живот. Й ако от подобно поведение има голяма полза, когато живееш в манастир, сега родените с лунен възел в Дева трябва да разберат как да се държат сред хората.
Те трябва да се научат на ред как сами да разпределят времето си. Тъй като са свикнали някой друг да организира времето им, те може би имат проблеми с точността. Но когато се учат на самодисциплина и да живеят според правилата, които определят структурата на обществото, те придобиват невероятна сила и самоувереност, необходима да съществуват в реалния свят. Затова е много важно да поемат отговорност и да бъдат сигурни, че винаги ще стигат навреме за техните срещи. Структурата създава ред и стабилност в техния живот по начин, който им дава сили.
В резултат на уединението от миналите животи родените със северен възел в Дева знаят как да се забавляват като използват силата на своето съзнание и въображение. Но онова, което е давало положителни резултати в миналите животи, в това прераждане е пречка за постигане на положителни, практични, видими резултати в материалния свят. По този начин всички форми на бягство са с негативни последици за тях. Мечтателността, наркотиците, алкохола, прекалената самотност и спане - всяка форма на отдръпване от живота подкопава тяхното самочувствие.
Не искам да кажа, че те не трябва от време на време да се забавляват (да почиват и да си отдъхват от реалните житейски ситуации), но е желателно да се пазят от прекомерните форми на бягство от действителността до степен на пристрастеност.

Въображение, мечтателност и фантазия
Тези хора имат изострена чувствителност към духовното и/или имат силно развито въображение от предишните си животи. Ако дарбите им сега не бъдат насочени правилно, те могат да се превърнат в слабости, като параноя, страх и безпокойство. Но когато родените с лунен възел в Дева се движат към определена цел, техните мистични таланти могат да бъдат използвани като средство за ефективно осъществяване на дейността им. Ако тяхното творческо въображение се използва с някаква цел - нещо, което може да се направи за другите - психичните им способности могат да се превърнат в забележително предимство.
Хората със северен лунен възел в Дева трябва да се стремят да използват своето въображение в служба на другите и по този начин да постигат видими резултати, вместо да бъдат концентрирани единствено върху себе си със самоцелни проверки на собствените си способности. Те трябва да вложат много труд, за да превърнат виденията си в реалност, като проучват, организират и осъществяват един проект и след това го прилагат на практика. Извършването на дадена работа е лесно и изпълнено с радост в този живот - след като веднъж са определили своята цел.
Онова, което родените с лунен възел в Дева трябва да избягват, е склонността да се отдават на мечтателност и фантазии. Чрез мечтите си те могат да се свържат с фините, етерни състояния на съзнанието и се чувстват почти сякаш са употребили наркотици - в замаяно и приповдигнато настроение. Но това състояние пречи на тяхната способност да се справят с материалния свят. Ако не са щастливи в дадена ситуация, вместо да се опитват да я променят, те има склонност да използват фантазията си, за да си създадат свой собствен свят.
Ако се фантазира умерено, тези образи могат действително да им дадат по-добра представа за това какво искат. Но обикновено за тях е необходима невероятна дисциплина, за да се прекъсне енергийната връзка с фантазиите. Изкушението е толкова голямо, че е по-добре просто да се оставят на наслаждението от дълбоката си фантазия. Тези хора могат до такава степен да се пристрастят към състоянието на неземно блаженство, че това да им пречи да установят ред и завършеност в своя делничен живот, което не им позволява да изпитат истинско блаженство. Например те могат да бъдат до такава степен увлечени във фантазиите си, които включват семейството им, че това да им пречи да създадат задоволителни семейни взаимоотношения в реалния живот.
Аз имах един 48-годишен клиент, който беше от тази възлова група и имаше своя представа за "идеалната жена", но чрез силата на фантазията тя се беше превърнала почти в реалност във въоръжението му. Той беше имал много връзки, но не можеше истински да се ангажира, защото нито една от тези жени не приличаше на дамата от фантазиите му. Това продължаваше вече тридесет години и той все още живееше сам и се чувстваше депресиран. За нещастие той се лишаваше от възможността да се научи какво означават връзките, тъй като не се концентрираше върху това какво действително изпитва към жената, с която беше прекарал известно време. Ето по този начин фантазията може да попречи на тези хора да предприемат конструктивни действия и да превърнат мечтите си в реалност във физическия свят.

Противоречие между объркаността и планирането
Родените със северен лунен възел в Дева понякога биват завладени от объркани чувства. За много хора объркването може да е за добро: една прелюдия към по-висш ред. Но за тях объркаността е нещо, което пречи. Когато изпаднат в подобна ситуация, те започват да си задават въпроси и да се съмняват във всичко, което правят, а това подкопава тяхната действеност. Те трябва да се измъкнат от тази вредна за тях енергия и да се съсредоточат отново върху обстоятелствата във външния свят, които са ги довели до това състояние, и след това отново да се върнат към ситуацията и да възстановят реда в нея. Например, ако техните документи са в безпорядък, най-добре е да ги прегледат и ги подредят отново по начин, който им се струва правилен. Ако те са объркани от поведението на свой колега, трябва да се изправят лице в лице с проблема. Разговаряйте с този човек и открийте какво може да се промени в неговото държание.
Когато са изправени пред проблем, хората със северен възел в Дева обикновено имат полза от посещението при терапевт или разговора с приятел, защото споделянето им помага да се сдобият с по-практичен поглед за събитието. Тяхното въображение е толкова продуктивно, че те имат склонност да преувеличават проблемите и да си представят всякакви възможни неразрешими ситуации. Техните измислени страхове могат да ги парализират и да не им дадат възможност да предприемат действия, за да възстановят реда в живота си. Затова от голяма помощ е да разберат дали страховете им са реални, или продукт на прекалено активното им въображение. Хората с лунен възел в Дева имат много по-голям успех, когато активно експериментират, за да видят какво им помага и какво им пречи във физическия свят. Те не бива да се опитват да премислят всички възможности.
Ако чувстват, че са загубили представата си за границите в една връзка и имат трудности да изкажат своята обърканост пред партньора си, тогава може би ще е добре да включат и трета страна. Те могат да бъдат толкова чувствителни и да не желаят да наранят своите партньори, че да избягват да изразят истината. Техният близък може да има нужда да чуе: "Достатъчно! Това поведение не е приемливо! Ако продължиш да се държиш по този начин, ще бъда принуден/а да се разделим!" Затова един съветник по брачните въпроси ще бъде безценен помощник в комуникацията с техния партньор.
От самите тях стават чудесни съветници в професионален и личен план. Другите чувстват тяхната невероятна загриженост и им се струва съвсем естествено да им вярват. Хората със северен възел в Дева имат енергия, която кара хората да им се доверяват, аналитичен ум, който им помага да дават ясни, практични съвети, и забележителна способност да комбинират интуицията със здравия разум.

Противоречие между неопределеността и детайлите
Хората със северен възел в Дева са толкова привикнали да виждат широката картина на живота, че могат лесно да пренебрегнат детайлите за събитията тук и сега. Това може да ги подведе до предприемане на действия, които не защитават добре интересите им. Но когато обръщат внимание на действителните подробности в една ситуация, те много рядко могат да бъдат измамени.
Когато си позволят да водят едно неопределено съществуване, много често започват да изпитват безпокойство, без да знаят защо. Може дори да усещат, че са уязвими за определени атаки, да станат прекалено подозрителни и да се страхуват от другите хора. В такива моменти, ако просто си спомнят, че трябва да се вгледат в детайлите на онова, което се случва около тях (дрехите, които даден човек носи, подробностите за начина на подреждане на една витрина, как чувстват температурата на въздуха върху лицето си и т.н.), те ще се успокоят и ще се почувстват отново сигурни.

Противоречие между страховете от миналите животи и тук и сега
Хората със северен лунен възел в Дева са научили последствията от нарушаването на законите в предишните животи, затова в това прераждане имат силно чувство за добро и зло и абсолютна фобия по отношение нарушаване на законите. Те са много суеверни и може да имат най-различни идеи за определени ритуали, които трябва да се следват, за да се избегне нещастието. Но търсенето на прокобите навсякъде ще им попречи да видят разумните детайли.
Те са имали толкова прераждания, в които са получавали духовни послания, че когато влизат в този живот, отново вярват на предчувствията си и пренебрегват онова, което се случва в реалността.
Вместо да търсят поличби, по-добре да бъдат по-наблюдателни за реалните факти и да търсят от другите доказателства, че са на прав път. Ако се страхуват, че нещо не е наред, вместо да се отдръпват, по-добре да направят една крачка напред и да се опитат активно да разрешат проблема, да получат подкрепа от другите, за да се изправят срещу страховете си и да създадат условия, които да попречат техния най-лош сценарий да се превърне в действителност. Ето един прост пример: вместо непрекъснато да се страхуват, че телефонът им ще бъде изключен, е много по-добре да определят ден, в който всеки месец да си плащат сметките.
Тези хора се справят много добре с дейности, които ги връщат към реалността. Счетоводството е добра професия за тях, защото така знаят собственото си финансово състояние във всеки един момент. Източник на мощни сили за тях е да извадят документите, да видят какво са имали миналата година и да го сравнят със състоянието си тази година. Това им помага да почувстват основите си, да придобият ориентация и самоувереност.
Любовта към работата им помага на родените със северен възел в Дева да останат фокусирани върху момента. И ако трудът им няма такъв ефект върху тях, те трябва да преосмислят избора си на професия. Компютрите са отлично занимание за тях, защото физическата им съпричастност и подробностите ги държат съсредоточени върху настоящето. Те постигат отлични резултати и са много щастливи с всичко, което изисква да се обръща внимание на подробностите, за постигане на успешни резултати.

Съмненията и безпокойството в противоречие с вярата и действеността
Родените с лунен възел в Дева са склонни да се затварят в себе си и да размишляват. Когато почувстват безпокойство, те се затварят и не търсят утеха и разбиране, не предприемат външно наблюдение на душевните си процеси и тяхната тревога, съмнения и подозрения могат да продължават до безкрайност. Тези хора също така имат склонност да си припомнят целия живот, за да видят къде са сбъркали. Но това ги води единствено до чувство за огромен провал, напълно неотговарящо на действителността. Когато размишляват, те се опитват да разберат нещата, но това просто не дава резултат. Затова е необходимо на всяка цена да избягват съмненията.
Едно от най-лошите неща, които родените със северен възел в Дева могат да направят, е да се съмняват в своята цел. Когато си поставят някаква цел, това означава, че вече са преминали през труден процес в своето съзнание, за да се убедят, че ги водят чисти мотиви, че няма да навредят на никого и действията им ще бъдат от полза за другите. В този живот те откриват как техните предчувствия могат да работят на практика. За тях е здравословно да действат на принципа на опита и грешката, тъй като това им помага да открият какво дава резултати в материалния свят. Тези хора са обсебени от идеята, че когато около тях цари хаос те трябва да решат проблема вътре в себе си и така ситуацията да се подобри сама. Това обърква онези, които очакват от тях да предприемат активни действия и да разрешат проблема. Те не разбират кога родените с тази позиция на лунните възли са се отдалечили. Объркани са и самите те, тъй като се чувстват неразбрани и не могат да проумеят защо тяхното поведение не води до очакваните резултати. В този живот те просто не могат да разрешат проблемите си, затваряйки се в себе си. От астрологична гледна точка разрешението трябва да дойде от действията, които те предприемат в света извън тях.
Хората със северен възел в Дева имат склонност да обезкуражават себе си с чувства за неадекватност, които могат наистина да ги повлекат надолу по спиралата. Понякога те интуитивно предусещат проблема или се чувстват обезпокоени за своята връзка или изхода на дадена ситуация, но не знаят защо. Ако се концентрират върху безпокойството, те си представят най-различни изходи с лош край и започват да интерпретират външните събития избирателно, по начини, които дават храна за тяхната параноя. Тогава, за да си възвърнат вътрешния баланс и да надвият страховете, започват да се съмняват в интуитивните си способности. И двете възможности - и опитите да потвърдят, и опитите да отхвърлят страховете не действат. Онова, което дава резултат, е да търсят по-обективна информация.
Всъщност интуицията на тези хора обикновено е вярна. Например те отиват на работа и си решават, че са оставили прозореца отворен (детайл, на който не са обърнали съзнателно внимание, но може би са забелязали с периферното си зрение). Внезапно започва да вали и те биват завладени от невероятно притеснение за дома си, като си представят как влиза крадец или пламва пожар. Те се страхуват за къщата си, за да знаят защо. Разрешението е да се върнат у дома, където вероятно ще намерят прозореца отворен и в стаята пръска дъжд. Причината, поради която са изпитвали тревога - отворения прозорец - е наистина вярна, но когато проверят подробностите обективно, те могат да видят проблема по начин, който да им помогне да го разрешат, като например да затворят прозореца. Не е необходимо да пренебрегват своята интуиция, нито да се впускат в страхове, а по-скоро физически да се изправят лице в лице със ситуацията, да анализират фактите и да потърсят допълнителната информация, която им е необходима.
Хората със северен възел в Дева трябва да имат повече вяра в онова, което искат да правят, и за тях тя най-лесно възниква, когато са активни. Вярата е дар от миналите животи. Със своето отдаване и способността да видят живота в по-широк план те ще се сдобият с увереност, която ще ги съпътства във всеки момент от ежедневието им. В този живот те вътрешно съзнават, че всичко е наред, че ще се случи онова, което трябва, и ако не забравят това, се чувстват спокойни и уверени.
Например имах клиентка с тази възлова позиция, която беше загубила работата си и тревогата я подтикна мигновено към действие. Макар че имаше три месеца да си намери нова работа, тя незабавно започна да търси. Намери две свободни работни места и избра онова, което отговаряше на идеалистичната й представа за приятна работа в покрайнините, а не в града. След десет дни на това място осъзна, че е направила грешка, и се обади, за да кандидатства наново за втората възможност. След много трудности все пак я приеха и тя беше щастлива, че е преминала през тези неприятности. "Ако веднага бях започнала работа в клиниката в града, аз нямаше да оценя това. Щях да се питам дали нямаше да се чувствам по-щастлива в предградията. Зная, че щеше да бъде така!" Способността да видиш как всичко работи в твоя полза се основава на вярата, че "животът е на моя страна и всичко се развива по начин, който накрая ще ме доведе до истинското щастие,"

Живот в служба на другите или изпълнен с тревоги
Службата в името на другите може да спаси родените със северен възел в Дева от вътрешните тревоги. Тези хора имат силно чувство за обвързаност с човечеството и изпитват дълбоко състрадание към болките на другите. Дори когато някой злоупотребява с друг човек, те обикновено разбират и двете страни. Хората със северен възел в Дева нямат склонност да осъждат другите и сърцата им лесно откликват на техните тревоги.
Тези хора се учат да действат в зависимост от чувството си на състрадание. Те имат вътрешно разбиране, че са тук, за да служат на другите, но когато започнат да го правят, идват и колебанията. Когато несигурността се появи, те трябва да си напомнят, че техният мотив да помагат е чист и единственото им намерение е да бъдат от полза и да възстановят реда. Когато се съсредоточат върху другия човек и върху онова, което могат да направят, за да му помогнат, те са изпълнени със спокойна самоувереност. За да бъдат щастливи, те винаги трябва да възстановяват справедливостта. Доброволната работа или помощта, която оказват на приятели и семейството, ги кара да се чувстват полезни и удовлетворени. За тях е здравословно да се занимават с много дейности в света около себе си.
Те обикновено не са мотивирани да помагат за осъществяването на абстрактни идеи: за победа над глада в световен мащаб, установяване на глобален мир или опазване на околната среда. Те намират смисъл да помагат на хората. Когато някой им каже: "Гладен съм" или "Имам алергия към домашен прах", те не могат да кажат не. И ако човек навлезе в тяхното лично пространство и се докосне до тях, сърцата им се изпълват с радост от това, че могат да дадат. Но те се нуждаят от директна връзка, която да поддържа желанието им да бъдат от полза.
Понякога родените със северен възел в Дева фокусират своето внимание върху себе си. Те могат да се окажат погълнати от собствения си аз, което би ги довело до редица проблеми. Могат да се безпокоят прекалено за това как нещо влияе върху тях, а не как влияе върху човека до тях. Например, ако някой в офиса се ядоса, те могат да бъдат по-разтревожени за "Какво се опитва да ми стори?”, отколкото "Какво мога да направя, за да се почувства той/тя по-добре?" Хората с лунен възел в Дева приемат че всички останали винаги знаят какво правят, и си мислят: "Аз съм в по-неизгодна позиция. Те трябва да ми помагат, защото са по-умни, по-силни и по-земни, затова трябва да знаят колко съм чувствителен." Но представата, че са по-низши от другите не е вярна. Всъщност вследствие на много минали прераждания, в които са се самопречиствали, в много отношения те са в по-добри позиции.
Дори и другите хора да имат поведение, което говори че са по-добри от тях, това не означава, че винаги знаят какво вършат. И затова, когато на родените с лунен възел в Дева им се струва, че другите знаят колко чувствителни са те, но все пак ги нараняват, това не е правилно. Истината е, че повечето хора не са толкова чувствителни, колкото родените с тази възлова позиция, и проявяват известна грубост, защото не осъзнават това. Хората с лунен възел в Дева трябва да спрат да концентрират вниманието си върху себе си и да се насочат към тревогите на другия човек. Те трябва да се опитат да използват своите способности, за да променят ситуацията в положителна посока, тъй като хората се нуждаят и приемат с радост успокоителната им, изцелителна енергия.
Понякога родените със северен възел в Дева променят своето поведение на "по-малоценни от другите" и започват да се държат като по-висши създания. Тогава те чувстват, че трябва да помагат на хората около тях. Когато гледат на себе си по този начин, те могат да си позволят да бъдат нежни, а когато виждат себе си като по-низши съзнания, те очакват другите да бъдат нежни към тях. Но и двете позиции са крайни и нито една от тях не действа изцяло в тяхна полза, защото поставят Аз-а в центъра, вместо да бъде в услуга на другите. Тези хора се учат, че трябва да помагат, водени от чувства на състрадание, а не по задължение. Когато са изпълнени с любов, те се сдобиват с духовност, която е връзката им с Вселената, за която толкова са копнели. Когато действат по задължение, те се водят от разума; когато действат от състрадание, това идва от сърцето им. Ако трябва да помислят дали да помогнат, значи нещо не е наред. Истинското желание да се помага идва спонтанно от факта, че познават себе си и своите истински чувства. Това им дава възможност за проникновен поглед в човешката природа, свързва ги с другите и с цялото човечество. Когато хората със северен възел в Дева са на духовна вълна и изпитват състрадание, се случват невероятни неща на хората около тях, които имат магическа и изцелителна сила.

Противоречие между даването и духовното пресушаване
Тези хора по природа са много чувствителни, уязвими, грижовни, състрадателни и всеопрощаващи и тези качества ги излагат на риск да се възползват от тях. Във взаимоотношенията си родените със северен възел в Дева могат да определят правилния път в зависимост от това дали губят, или придобиват енергия от общуването. Другите хора чувстват тяхното състрадание и биват привлечени като пеперуда от пламък. Когато хората с лунен възел в Дева изследват техните проблеми със съчувствие, без да ги осъждат, често по-късно откриват, че енергията им е пресушена.
Затова трябва да се научат да правят разлика между хората, които са действително заинтересовани да намерят решение, и онези, които просто търсят рамо, на което да поплачат. Те трябва да допускат в своя живот само онези, които истински търсят продуктивни решения. Тези хора ще им повлияят добре, защото родените с лунен възел в Дева ще им дадат увереност, която притежават в изобилие, за да могат да се справят с проблемите си. Когато родените със северен възел в Дева споделят своите идеи с хора, които наистина търсят изход, всички печелят.
Но ако позволяват в живота им да нахлуват личности, които търсят само съчувствие и разговорът с тях се превръща в списък от безкрайни проблеми, те започват да губят енергията и самоувереността си. Другият човек обикновено се оттегля и се чувства страхотно (временно), но човекът с лунен възел в Дева е загубил толкова енергия, че с последни сили се довлича до леглото, изтощен, тъй като не е успял да намери добро решение.
Това намалява способността на тези хора да помагат на близките си, които действително търсят изход. Всеки губи, когато родените със северен възел в Дева позволят да бъдат експлоатирани по този начин. Ако позволяват енергията им да бъде пресушавана, това означава: "Всичко е наред, ако някой те използва и ти започнеш да се чувстваш зле в името на това той да се почувства по-добре." Когато хората, родени с такава позиция на лунните възли, не позволяват да се злоупотребява с тях по този начин, те дават на другия човек възможност да спре, да се замисли над своето поведение и да стане по-чувствителен към останалите.
Тези хора имат скрит мотив, за да позволяват на другите да злоупотребяват с тях. Те са минали през много минали прераждания, в които са страдали, изпитвали са болка и са били самопожертвувателни, затова си мислят "в действителност никой не знае колко зле съм аз". Несъзнателно те търсят някой да им помогне в тяхната мъка и може би се примиряват с това, че другите им прехвърлят проблемите си само защото чакат своя ред да говорят за неприятностите и тревогите си. Но другите обикновено "не им се отплащат" и не ги изслушват. И когато накрая хората със северен лунен възел в Дева намерят някой, който да чуе тяхната болка, те попадат в бездънната яма на страха и безпокойството. Нещо повече, завличат и другия човек с тях. Факт е, че обръщането на внимание на неразрешими проблеми - техни собствени или чужди, не дава положителни резултати в този живот. Всички чувства на болка, мъченичество и тревога от миналите животи е най-добре да бъдат държани в Кутията на Пандора. И да не се отваря капака!

Как трябва да използват любовта си, за да помагат на другите
От миналите си животи родените със северен възел в Дева са придобили много разбиране и любов, които искат да споделят. Затова в този живот имат нужда да се съсредоточат върху нещо, да бъдат активни и да споделят мъдростта си с другите. Те се учат как да помагат с обичта си и как да достигнат отново до чувството на безгранична любов и състрадание в себе си.
Те имат и изцелителни таланти, които произлизат от невероятната сила на тяхната вяра. Не рядко самите те са били чудодейно излекувани. Тези хора са напълно убедени, че физическите страдания имат по-дълбока психическа основа или по-висше духовно измерение. След като веднъж разберат причината, която се крие зад страданието, често изцелението се появява спонтанно. Силата на тяхната вяра, съчетана с възможността им да видят по-широката картина на живота, определя лечението. От тях стават великолепни медицински сестри и лекари, тъй като самото им присъствие дава вяра на другите.
Ръцете им също притежават силни изцелителни способности. Ето защо за тях е най-добре да бъдат физически съпричастни към живота, да докосват предмети, домашни животни или хора, за да могат да стъпят по-здраво на земята. Когато са изцяло потопени във физическия свят, се развиват по-добре и физическите и духовните им способности.
Когато започнат да изцеляват хора, те задържат вниманието си върху момента и наблюдават детайлите за това къде отива енергията и как реагира другият човек - тяхната психика се отваря и те виждат къде точно да поставят ръцете си за максимален ефект. Когато вършат тази изцелителна работа, могат да кажат къде болният се разминава със собствената си вътрешна енергия. Те копнеят да активират тази енергия така, че човекът да започне да възстановява своята цялостност.
Тъй като дълбоко са вникнали в себе си и са открили собствената си природа, тези хора са се отказали от способността да преценяват другите. Те дълбоко разбират общата съдба на човечеството и знаят, че всеки дава онова, което може, в зависимост от степента на просветление, до която е достигнал в момента. Това разбиране им дава възможност да приемат другите и да изпитват съчувствие към тях. Но тези хора трябва да се научат да правят разлика между това да не бъдат морални съдници и необходимостта да притежават това качество, поради практически съображения. Много пъти от състрадание или в усилията си да изцеляват те се отдръпват и се поддават на желанията на по-агресивни личности.
Например имах една клиентка с такава възлова позиция, която беше подложена на силен сексуален тормоз в работата си от девет месеца. Тя беше помощник медицинска сестра и имаше проблем с мъж от персонала. Моята клиентка се опитваше мълчаливо да му изпраща любов, като по този начин искаше да промени ситуацията, но за нейна изненада това не се получаваше, затова беше изпаднала в такъв стрес, че накрая реши да напусне работата, която обичаше. И тогава една вечер мъжът я заплашил и тя най-сетне разкри на друг какво става. Накрая мъжът загуби работата си, но това костваше на моята клиентка девет месеца силен стрес.
Ето един прекрасен пример за онова, което помага и което пречи на хората със северен възел в Дева. Тази жена беше позволила да бъде жертва в продължение на девет месеца и вместо активно да се стреми към разрешаване на проблема, мълчаливо изпращаше на своя насилник светлина, състрадание, разбиране и любов. В миналите животи този метод наистина е давал положителни резултати, но не и сега. Разбира се, че винаги е добра идея да изпращаш към някого светлина, но онова, което е най-добре да направят тези хора, е да предприемат реални действия, за да променят една негативна ситуация.

НУЖДИ
Самоувереност
В този живот хората със северен лунен възел в Дева трябва да изградят здраво самочувствие. Поради чувствителната си природа, те непрекъснато се изживяват като безпомощни и уязвими. Всичко това може прекалено лесно да им причини силно безпокойство. Те не могат да се освободят от тези настроения, докато не определят причината. След това обикновено разбират, че тревогите им имат малко основания в реалността или виждат как да избегнат попадането в ситуации, които подсъзнателно са провокирали безпокойството им. Този процес обикновено е много по-гладък с външна помощ от специалист или доверен приятел - чуждата гледна точка ще ги накара да се почувстват по-силни и ще им попречи да се затворят в себе си.
Например имах един клиент с такава възлова позиция, който беше крайно притеснен дали да приеме работа, която изглеждаше много добре на хартия. Тя беше точно онова, което той искаше, и човекът, който направи предложението му обеща много неща. Но всичко това го караше да се тревожи, без да знае защо. Докато ми обясняваше ситуацията, той спомена, че и преди това е работил в тази част на страната и резултатите са били и горчиви, и сладки: той печелил много пари, но се чувствал много изолиран от обществото, тъй като там хората били настроени отрицателно към неговия начин на живот. Сега беше дошъл онзи момент от битието му, когато той чувстваше, че общественият му живот е толкова важен, колкото и финансовият му успех. След като веднъж осъзна откъде идва тревогата му, той се върна към действителността и взе уверено решение да не приема предложението.
Самочувствието не е вътрешноприсъщо качество за хората със северен възел в Дева. Те изпитват силно безпокойство вследствие на липсата на практически опит в живота. Самочувствието е страничен продукт на успеха, а тези хора не са "имали достатъчно опит във физическия свят, за да разберат къде са техните сили. Но могат да открият, че самочувствието им нараства бързо във всяка област от живота, в която съзнателно си поставят цели. Когато преодолеят емоциите си и използват своите мощни способности да се съсредоточават и да достигат определена цел, те могат да станат много опитни и да правят разлика между онова, което ще работи в тяхна полза, и онова, което няма да даде положителни резултати. Така могат да успеят в един забележително кратък период. След като веднъж разберат как, за тях няма повече пречки.

Изграждане на самочувствие чрез опита
Тъй като хората със северен лунен възел в Дева нямат много спомени за успех в своето подсъзнание, практичните неща не са в тяхната природа. Понякога те се страхуват, че ако сгрешат, не могат да имат онова, което искат. Това е истина, но не е морален или етичен, а практически проблем. За тях най-добър е физическият опит, да се учат, докато действат, докато експериментират, да открият какво работи в тяхна полза. Родените със северен лунен възел в Дева не се осланят на теорията - те искат практически резултати. Искат да приложат своите идеи на практика и само те могат да направят това.
За тях не е особено важно да бъдат прави и те желаят да правят грешки в процеса на постигане на успеха. Тази естествена отвореност и смиреност действа в тяхна полза, тъй като грешките са необходим елемент за научаването. Успехите показват на един човек, че той е прав с методите, които използва, грешките говорят, че е поел в погрешна посока. Тези хора обикновено лесно възприемат и не им е необходимо много време да разберат какво трябва да направят в дадена ситуация.
Опитът от предишните им животи в духовни убежища е свързан с кармата им. Ето защо в сегашното прераждане те могат да се страхуват да не се загубят или да полудеят - възможно е част от тяхната душа да е излязла от равновесие в миналото. Работата е отлична противоотрова за тях в този живот. Когато се концентрират върху нея и върху положителните резултати, която и част от тяхната душа да е била небалансирана ще започне да действа в съзвучие с цялото съзнание поради практическата необходимост да се свърши работата. Тези хора трябва да проявят желание да поемат онова, което може да изглежда като невероятен риск за тях, за да спечелят самоувереност, идваща от активното поведение в живота. Например те може да имат някакви страхове и затова да не си търсят работа, но когато направят първата стъпка, движението прекъсва опасенията им. Няма друг начин, по който да открият своя път отвъд безпокойството; действеността ги превежда през вътрешната липса на самочувствие.

Уязвимост
Родените със северен лунен възел в Дева са невероятно чувствителни и са склонни да мислят, че другите не притежават това качество в такава степен като тях. Когато се вгледат отблизо и проникнат зад маската, която останалите хора носят в действителността, те могат да видят онова, което наистина се случва: чуждите мотиви, желания и несигурност. Те могат да сторят това, защото нямат склонност да осъждат. Съчувствието, което се проявява в резултат на това, им позволява да видят безпогрешно вътрешния свят на другите.
Тъй като притежават тази способност, приемат, че и другите могат да правят същото. Затова се чувстват много уязвими в света, в който живеят. Онова, което трябва да разберат, е, че другите не могат да погледнат вътре в тях, защото не са преживяли самопречистването, необходимо, за да проникнат дълбоко зад маските на хората. Те се безпокоят да не бъдат осъдени от другите, но склонността към осъждане и предубежденията са чертите, които им пречат да развиват своите способности! Осъзнаването на това може да помогне на тези хора да се освободят от вредните за тях качества - те могат да се държат сякаш имат високо самочувствие и останалите хора ще им повярват.
Когато хората със северен възел в Дева погледнат към другите, те могат да проникнат в душата им и по този начин да почувстват невероятно състрадание към тях. Но когато другите се вгледат в тях, те могат да видят само автопортретите нарисувани от самите тях. По този начин хората с лунен възел в Дева могат да контролират голяма част от онова, което се случва в техния живот по един съзидателен начин.
Тези хора също така приемат, че другите разбират колко са чувствителни, колко често се предават и отдръпват, за да не ги наранят, но това не е вярно. Ето защо те трябва да установят добре балансирани граници и да позволят на хората около себе си да знаят кога са наранени. Вместо да плачат и да се предават, те трябва точно да определят какво се случва с другия човек и да предприемат ясни и конструктивни действия.

Насоченост навън: ангажираност
Родените със северен лунен възел в Дева имат склонност прекалено да се затварят в себе си. Един от моите клиенти с такава възлова позиция често казва: "Мога да преодолея това, ако просто остана сам със себе си и помисля върху него." Моят съвет винаги е: "Не! Трябва да действаш активно, за да се подредят събитията."
Трудно е да се открие какво се случва в умовете на тези хора, тъй като техният първи инстинкт е да се отдръпнат. Може би не е лесно за другите да ги разберат, затова понякога чувствата им остават неразбрани. За да може ефективно да се предизвика тяхната действеност, може би ще е необходимо да им се зададат конкретни въпроси, за да се определи как изглежда ситуацията според тях, какво чувстват и какво искат. След като веднъж са наясно за онова, което желаят да постигнат, те ще започнат да действат.
Склонността им да се затварят в себе си действа в тяхна вреда особено в социалното общуване. Когато разговарят с някого, ако започнат да мислят само за себе си и не могат да видят добре другия човек, те ще започнат да се тревожат и ще се отдръпнат. Тяхната цел в този живот е да служат на другите и когато останат фокусирани върху другия човек и онова, което могат да направят, за да помогнат, те се чувстват уверени, защото са на правилния път. Но когато започнат да се питат за собствените си намерения или как изглеждат в очите на другия човек, фокусът се променя, те се насочват към себе си и се изпълват с тревога.
Изходът за тях е да се свържат с другите и да решават проблемите заедно с тях. Като им помагат активно да предприемат действия, за да внесат ред в една ситуация, те помагат на себе си. Докато не забравят, че техният мотив е да помагат, те са изпълнени със самочувствието, от което се нуждаят, за да бъде връзката им изпълнена с радост. В края на краищата, ако основният им мотив е да бъдат от полза, те няма какво да губят. И не забравят ли това силите им ще се увеличават. Като се съсредоточат върху другия човек и разрешат проблема по конструктивен начин, тяхната фокусираност ще доведе до ползотворни резултати.
Тези хора имат невероятна способност да придават на течението на живота определен ред. След като веднъж имат конкретна цел, всичко сякаш си идва на мястото. Основното за тях е да се концентрират - просто като се съсредоточат върху целта си и следващата стъпка съвсем ясно ще се разгърне пред тях по начин, който е най-ефикасен за достигането й. В трудни ситуации те могат да видят областите, в които е възможно да имат неприятности, и да вложат енергия, за да заздравят основите в началото и така да предпазят ситуацията от по-късно взривяване.
Способността да изпипват нещата във физическия свят е дар, с който те са родени, и са много по-добри в това от всеки друг на тази планета. Тъй като това е нова дарба, те може да не знаят, че я притежават. То е като да открият една нова стая в себе си, в която се намира талантът им да възстановяват реда, да анализират и успешно да прилагат духовните норми в материалния свят. Ако могат да отворят вратата на тази нова стая, те ще открият, че имат способности да пренесат в Действителността своята представа за духовна любов и ред.

Разграничаване
В миналите си животи хората със северен възел в Дева са Разбирали духовната същност на живота. Макар че голяма част от наученото е било вярно, някои от усвоените уроци са били неточни и недовършени. Те могат да се научат да разграничават кое е правилно като експериментират в реалния свят. Например те знаят, че да изпитваш любов и състрадание към всички същества е истина, но може да не са научили тънкостите как да прилагат тази истина на практика, така както съществува в настоящия момент, без да навредят на себе си или на другите. Ще могат да се научат да прилагат знанията си на практика, след като осъзнаят, че това е необходимо.
Тези хора се учат на яснота и как да правят разлика във всяка област от своя живот: кое е истина и кое е фантазия; онова, от което ще спечелят и кое е вредно за тях; кой наистина се нуждае от помощта им и кой просто иска съчувствие; кога помагат на хората и кога се превръщат в жертви. Те трябва да правят разлика, за да могат да прочистят своето съзнание и да създадат един ефективен ред, който ще донесе сили, стабилност и увереност в техния живот.
Хората с тази възлова позиция обикновено са точни в интуитивното си разбиране за ситуацията, но не вярват в себе си, докато не открият детайлите, с които да подкрепят интуицията си. Този процес може да доведе до един селективен поглед върху нещата - да се вижда само информацията, която ще потвърди техните предчувствия. Например, ако те възприемат един човек по определен начин, накрая той ще направи нещо, което, извадено от контекста, ще подкрепи теорията на хората със северен възел в Дева. Но целият протича само в техния ум.
Ако, от друга страна, се чувстват неудобно с някой, но успеят да се освободят от чувствата си и погледнат реално на този човек, те ще открият какво наистина се случва. Но трябва да бъдат обективни. Например ако си мислят, че някой постоянно ги наскърбява, най-доброто решение е да се отдалечат и да наблюдават как този човек се отнася към другите. Ако той постъпва и с тях така, тогава те ще намерят потвърждение на своята представа за него.

Противоречие между предприемането на действия и склонността да се предаваш
Родените със северен възел в Дева трябва да се борят със склонността си да се предават. Прекомерните трудности са част от процеса, необходим за да спечелят вътрешна сила и самоувереност. На всички нас ни липсва самочувствие в областите, в които нямаме опит. Разликата е, че повечето хора не се отказват, когато се сблъскват с трудности. В този живот хората с лунен възел в Дева се учат да не се предават.
За да можем да променим навика да се отказваме и отдръпваме, трябва да осъзнаем, че животът не става по-добър, когато човек се затвори в себе си и се предаде. Вселената продължава да ги изправя пред същата ситуация, но с различни хора, така че да могат да се справят с нея и да развият своята жизненост. Хората, които имат взаимоотношения с тези с лунен възел в Дева, трябва да разберат, че когато те се отдръпват, нямат намерение да ги нараняват. Понякога е необходимо партньорите им да разчупят тази самоналожена изолация. Но това трябва да бъде направено нежно, с разбиране и любов, а не с упреци и по груб начин. Понякога подобно спасение е добър изход за тези хора.
Когато настъпи кризата, те трябва да се борят със склонността си да не се намесват и вместо това да засилят присъствието си по конструктивен начин. Тогава те печелят, а също и тези около тях. Например имах една клиентка с такава възлова позиция, която от пет години беше влюбена в един мъж, а също и той в нея. Те изглеждаха идеалната двойка. Но тя беше седем години по-възрастна, фактор, който тя не знаеше, че го безпокои. Един ден той дойде при нея и с огромна болка й съобщи, че иска да прекъснат връзката си, като й обясни, че единствената причина е разликата във възрастта. Моята клиентка беше съсипана, но вместо да се противопостави, тя се отдръпна и го остави да си тръгне. След това той отиде в Европа, ожени се за жена по-млада от него и скоро им се роди дете. Върна се отново по работа и заведе моята клиентка на вечеря. Беше нещастен, още влюбен в нея, но прекалено късно да променят живота си. Вместо да се оттегли, моята клиентка трябваше да бъде по-настойчива и да се опита да постигне резултатите, които желае като каже: "почакай малко, можем да се справим с това." Изходът можеше да бъде благоприятен и за двамата.

Противоречие между крайностите и умереността
Родените със северен възел в Дева понякога реагират към другите с крайности, или са прекалено заинтересовани от тях, или напълно ги пренебрегват; прекалено вярват или са прекалено подозрителни, изцяло привързани или напълно отчуждени и недостъпни. Те могат да проявят много силни емоции. За да избегнат проблемите, трябва да се концентрират върху практическите аспекти на всяка ситуация, да преценят правилно хората, които са свързани с нея, и след това да решат какво количество енергия да вложат и кой е най-продуктивният подход.
Проблемът с крайностите е свързан и с тяхната склонност да мечтаят, вместо да се съсредоточат за промяна на детайлите на ситуацията тук и сега. Например, ако родените със северен възел в Дева имат връзка, в която ги нараняват, това им отнема дълго време да разберат какво се случва. Те се загубват в мечтите си, вместо да видят моментната ситуация. Когато "слязат от небето" и осъзнаят истината, те се отдръпват. Но имат склонност да отиват прекалено далеч и за прекалено дълго, без да забелязват, ако междувременно връзката се променя в положителна за тях насока. Те несъзнателно дават неправилни сигнали на своите близки или колеги, като първо създават впечатлението, че могат да бъдат използвани, без да възразяват, и след това внезапно стават прекалено недостижими. Ако останат в настоящата ситуация, тези хора могат да адаптират своето поведение в зависимост от реалността на това, което се случва, и да създадат по-позитивни взаимоотношения.
Хората със северен лунен възел в Дева се учат да бъдат по-умерени във всеки аспект на своя живот. Това е лесно, когато обръщат обективно внимание на обстоятелствата, те могат да отидат в крайност само ако са погълнати от собствените си реакции към външния свят. Пътеката на умереността може да се намери, ако се вземат предвид и чувствата на другите хора, ако се концентрираме върху подробностите на онова, което се случва, и ако се стремим към практическо разрешение на настоящите проблеми. Тези хора трябва да се научат да се справят с живота на практическо ниво с ориентираност към своите цели.
Например, ако имат собствен бизнес и поведението на техните подчинени не им допада, те не бива да пренебрегват онова, което се случва, от състрадание или да проявяват саможертва и да се превръщат в работохолици, или пък да се ядосват на служителите си. Те трябва обективно да оценят подробностите в една ситуация и да установят норми и правила, които да се превърнат в част от работната среда. Само онези служители, които следват правилата, трябва да останат на работа. Родените със северен възел в Дева имат невероятна карма, свързана с работата, и техните служители и колеги неизменно ще ги обичат. Но за да не бъдат използвани, те трябва да поставят граници и то в писмен вид. Това ще бъде от полза и за техните служители и ще позволи на всеки да работи за общата цел.

Ред
Създаване на ред в хаоса
Родените със северен лунен възел в Дева гравитират около ситуации, където нещо трябва да се направи, за да се разреши съществуващ проблем. Тъй като те имат способност да разрешават проблеми в ситуации на хаос или които са недооценени, тяхната работа е да създават ред като предприемат действия в реалния свят, за да променят обстоятелствата в положителна насока. Когато видят хаотична ситуация около себе си, първата им реакция (склонност от минали животи) е да се отдръпнат и всичко се разпада. В това прераждане, когато нещо не се получава, те трябва да запретнат ръкави и да пристъпят към разрешаване на проблема. Ако се предадат, всички губят, защото другите подсъзнателно разчитат на тяхното участие. Когато има проблем. Вселената им казва: "Хей, ние тук в материалния свят се нуждаем от помощ!"
Много важно за хората с лунен възел в Дева е около тях да бъде подредено и в къщи, и в работата. Редът и организацията им дават яснота и сила в ежедневието. Особено важно за тези хора, повече отколкото за родените с каквато и да е друга възлова позиция, е да отделят време, за да се организират на физическо ниво.
На психично ниво хаосът и объркаността са особено вредни, те подкопават тяхното самочувствие и способността им да се справят с живота. Ако умът им е подреден, те имат чувство за психичен ред, което им дава сили да действат уверено.
Процесът на подреждане на обстоятелствата е здравословен за хората със северен възел в Дева. Когато те изпитват чувство за вътрешно безпокойство - независимо дали са мъже, или жени, понякога най-доброто решение е да хванат прахосмукачката, да прегледат документите си, да измият чиниите или да избършат праха. Подреждането на жизнената среда - една проста задача, може да бъде терапевтична за тях. Физическите действия по конструктивен начин трансформират вътрешното им безпокойство в продуктивност.

Структура и планиране
В областта на планирането тези хора понякога отиват в крайности. Те могат да прекарат толкова много време в планиране на живота си, че да забравят да живеят. Това може да изглежда като един съзнателен етап, белязан от работохолизъм. След това компенсират като изобщо не планират нищо, хабят силите си и се загубват в един живот без никакви ограничения. Това са двете страни на една и съща монета: желанието да се загубиш - или в действеност, или в липсата на каквито и да е житейски форми - и да не поемаш отговорност за създаване на структури, които да балансират живота. В голяма степен тази склонност се дължи на опита от минали животи, когато други хора са били отговорни за създаването на ред. Но в това прераждане тази роля е отредена за тях.
За да предадат на живота си подходяща структура и значение, родените със северен възел в Дева трябва съзнателно да определят своите цели и да отделят необходимото за постигането им време. Онова, което дава резултати, е да определят време (независимо дали е половин час всяка сутрин, или два часа веднъж седмично) и съзнателно да преоценяват своя график. Например те могат да определят, че се нуждаят от време за работа, упражнения, приятели, забавления, любов, медитация, музика и т.н. В тяхна полза е да (направят списък на различни занимания в своя живот, които са важни за тях, и съзнателно да структурират седмицата си така, че да отделят време за всяка дейност. Това може да им помогне значително да балансират живота си.
Освен това, като се организират във физически план, те по-ясно осъзнават къде точно се намират в различните сфери на своя живот. Например имах една клиентка с тази възлова позиция, която беше много подозрителна към своя борсов агент. За да определи основателността на своите страхове, тя започна да си записва всички продажби на борсата от момента, в който беше започнала да работи с него, и изчисляваше точно колко пари е направила при сделките и колко той е получил от комисионни. След като веднъж имаше фактите и цифрите пред себе си, тя можа да види каква точно е ситуацията и да се освободи от безпокойството.

ВЗАИМООТНОШЕНИЯ
В този живот на родените със северен възел в Дева не е отредено да бъдат жертви - те трябва да се научат да казват "не" и да не позволяват на своите близки да злоупотребяват с тях. Понякога те казват "не" много нежно и хората, които злоупотребяват с тях, не схващат посланието. Затова те трябва да позволят на другите да разберат, когато се чувстват ощетени или когато се нуждаят от подкрепа, преди да решат да прекъснат една връзка.
Ако някой не може да разбере посланието, това просто е признак, че хората с лунен възел в Дева трябва да променят своя подход. Ние всички имаме различно ниво на чувствителност - някои от нас са много чувствителни, а други са почти лишени от това качество! Следователно, ако злоупотребата продължи, хората със северен възел в Дева трябва непрекъснато да повишават силата на своето "не". Докато другият човек ги чуе.

Романтични връзки
В романтичните взаимоотношения родените със северен възел в Дева могат пак да отидат в крайност като проявят или пълна отчужденост и безучастност, или пълна покорност пред другия човек. Ще повторя отново, че намирането на средния, умерен път е ключът към успеха. Едно препятствие, което им пречи да намерят този среден път е, че в мига, в който видят, че някой човек има романтично отношение към тях, те започват да отстъпват милиметър по милиметър и след това километри - и преди да разберат, те са загубили себе си. След като веднъж започнат романтична връзка и другият човек не им дава онова, което искат, те започват да убеждават себе си, че вероятно грешката е в тях: "Добре, може би аз съм прекалено взискателен/а.” След това изпадат в объркано състояние и просто понасят своето положение, без да отстояват позициите си. Те не го правят, защото се страхуват да не загубят приятелите си. Ако тяхната работа не влияе добре на здравето им или на благосъстоянието им, те ще вземат решение да я напуснат. Но когато имат затруднения в една интимна, лична връзка, родените с лунен възел в Дева много се страхуват от загуба.
Другият капан, в който могат да попаднат, е да загубят самоуважението си. Те имат склонност да смятат човека, с който имат връзка, за по-ценен от тях самите. Те превръщат другия човек в свой център и след като веднъж са направили това - губят. За да създават здрави романтични връзки, те трябва да обръщат по-голямо внимание на самата връзка, а не на другия човек.
Когато се влюбват, тези хора имат склонност да създават реалността, която искат, в собственото си съзнание и след това да живеят според нея. Това е резултатът от превръщането на другия човек в център. Те създават една блажена обстановка чрез комбинация от физическо нагаждане и силно въображение - сякаш тези хора изживяват любовта във въображението си. Но всичко това се разрушава, когато фантазията е прекалено отдалечена от реалността. Те трябва непрекъснато да сравняват своя партньор с образа от фантазиите си, за да получат реалистична представа за него и да избегнат дълбокото разочарование.
Трябва да си позволяват да фантазират или да отделят за мечти определено време. "Можеш да си фантазираш пет минути на ден и след това да преминеш към следващото занимание!" Това следващо занимание трябва да бъде противоположно на мечтите: математическа дейност (балансиране на чековата книжка, плащане на сметките и т.н.), физическа (миене на чинии, чистене с прахосмукачка и т.н.) или нещо друго, което изисква точно и обективно мислене. Това може да им помогне да прекъснат енергията на фантазията и да възстановят равновесието си.
Родените със северен възел в Дева имат нужда непрекъснато да наблюдават своите връзки. Не влагат ли прекалено много, или прекалено малко енергия? Има ли баланс между даването и получаването? Дали тази връзка ги кара да изпитват чувства на самоувереност, или на неадекватност. Те трябва да разрешат на другия човек да знае какво чувстват. Това насърчава взаимното уважение и им позволява да изпитат радостите от своята деятелност и усилията на двамата към общата цел. След като веднъж се обвържат, от помощ и за двете страни е да напишат своите цели в тази връзка. Колкото по-ясни са отношенията и общите им цели, толкова по-големи са шансовете им за успех. Целите трябва да бъдат преоценявани от време на време, тъй като в самата връзка настъпват промени.
В един брак общите цели могат да включват взаимна помощ, излизане на романтична вечеря два пъти в месеца, окуражаване за постигане на индивидуалните цели, липса на спорове по парични проблеми, стремеж за подобряване самочувствието на другия и среща с консултант по брачните въпроси веднъж годишно, за да бъде връзката винаги наред. Написването на тези цели помага да се приложи практичен подход към тях.
Ако родените със северен възел в Дева се чувстват объркани в една връзка, това може да се дължи на прекалено голямо разминаване между онова, което се случва в действителност, и тяхната представа за това как искат да се развиват нещата. В този случай първо трябва да изяснят какви са целите им и какво искат да постигнат в тази връзка. След това, въоръжени със силата, която идва от факта, че са определили желанията си в собственото си съзнание, те могат да се обърнат към своя партньор за повече яснота.
Когато започват разговор, най-добре е да се въздържат да говорят първо за своите цели и ограничения. Вместо това трябва активно да изслушат гледната точка на другия човек. След това могат да определят дали си подхождат със своя партньор. Ако първо споделят своите цели и ограничения, те създават предпоставка да бъдат залъгани, заблудени или придумани да се примирят, ако изглежда, че другият човек се съгласява с тях.
Ако хората със северен възел в Дева решат, че връзката ще се получи (целите на двамата партньори са в съзвучие), тогава те могат да определят своите изисквания и преговорите да започнат. Но ако решат, че връзката няма бъдеще (техните представи и качества са несъвместими), тогава трябва да проявят воля и да прекъснат тази връзка или да я преобразуват във вид, в който да дава резултати (например приятелство вместо брак). Тяхната склонност е да фантазират как накрая всичко ще потръгне и да се надяват, че могат да променят другия човек. Този процес не дава резултати. Той води не само до загуба на време и енергия, но и до много разочарование и болка.
Когато тези хора започнат романтична връзка, трябва да обърнат особено внимание на своите взаимоотношения през първите няколко седмици. Ако осъзнаят (когато все още работят, за да станат пълноценни партньори), че връзката няма да успее, те трябва да я прекратят незабавно. Трябва да бъдат честни със себе си и да признаят, че това не е идеалната ситуация, и да решат, дали изискванията, които са поставили, са реални. Да не губят погледа върху реалния свят - във всяка област от техния живот, ще направи живота им по-добър. За тях е важно да не се увличат във фантазии.

Привличане
Родените със северен възел в Дева често биват привличани от хора, чиито качества липсват на тях самите: сила, упоритост, решителност и т.н. Те се обвързват с даден човек, защото се опитват да му подражават и да придобият част от неговите качества. Вместо да разберат, че искат да притежават дадени черти на характера им, те чувстват, че много силно желаят другия човек. Хората с лунен възел в Дева трябва да съзнават този проблем, когато започват една интимна връзка. Като част от този процес понякога те разрешават на другия човек да се държи с тях зле, за да получат онова, което искат. Докато не придобият липсващото им качество, те се страхуват да се конфронтират с него и да поемат риска от загуба.
Но когато разпознаят качеството в своя партньор, което ги е привлякло, те могат съзнателно да започнат да го развиват в себе си и да го превърнат в център на връзката си, вместо център да е другият човек. Този подход им дава повече обективност и достатъчно емоционална дистанция, за да поддържат собствената си идентичност, което ще помогне връзката им да се развива по-гладко и отношенията да бъдат по-честни. Това им дава възможност да разберат какво получават.
Така както има много потенциални приятелства, които ще ги удовлетворят, и много потенциални работи, които ще им доставят удоволствие, така има и много интимни приятелства, които ще ги задоволят. Затова, ако връзката им ги наранява, те не бива да забравят, че могат да се възползват от шанса и да се разделят със своя партньор.

Противоречие между фантазията и реалността
В своя професионален живот хората със северен лунен възел в Дева могат да бъдат практични и реалисти. Ако приложат същия механизъм и в своите любовни взаимоотношения, личният им живот може да бъде по-гладък и да имат по-голям успех. Но в тази сфера те имат склонност да живеят в един измислен свят и да използват своето въображение по начини, които накрая ги разочароват. Когато открият някой който им подхожда, те често започват да си фантазират какво представлява другият човек и създават един напълно измислен образ, в който вместват другия човек. И тогава, когато се свържат с него, в зависимост от това в каква степен фантазията отговаря на действителността, те винаги се чувстват в една или друга степен съкрушени. Така те могат никога да не открият кой всъщност е другия човек. Той дори може да бъде по-добър партньор за тях, отколкото е партньорът в техния въображаем свят, но когато поведението на обекта на любовта се разграничава прекалено силно от представата, която тези хора имат, те се отдръпват. Отдръпват своите мечти от другия човек и губят желание за комуникация, а техните партньори никога не разбират напълно защо толкова внезапно са станали недостъпни. Ако хората със северен възел в Дева изпаднат в състояние на обърканост и разочарование, това кара партньорите им да се гневят и да бъдат провокативни.
Изходът от тази ситуация е работата върху способността да се прави разграничение. Човекът със северен възел в Дева трябва съзнателно да отлага своите фантазии, докато не се появи възможност да отдели достатъчно време, за да обърне сериозно внимание на въпроса кой наистина е човекът до тях. Като анализира обективно ценностите на своя партньор, неговото поведение и вярвания, той може да установи. В дългосрочен план реалността е много по-удовлетворяваща от въображаемите образи.

Романтична мъгла, обожание и сляпа вяра
Тези хора често започват една любовна история с розови очила. Те са в "романтична мъгла", която се създава от връзката им с другите хора, и тя ги отдалечава от грубата реалност, която може да лежи в основата на връзката им.
Действителността може да е очевидна за всеки друг, но не и за хората със северен възел в Дева. Те идеализират своя партньор, влюбват се в идеала и правят планове за щастлив живот завинаги в бъдещето. Техните мечти и фантазии изглеждат толкова реални, че те дори ги използват като основа за практически планове, докато разминаването между идеала и действителността не стане прекалено голямо. Може да възникне един инцидент, който да покаже каква е реалността и в един миг техните фантазии се сгромолясват.
Например един човек с такава възлова позиция, оценяйки за себе си връзката, може да приеме, че бракът е естественият край. Възможно е другият човек никога директно да не оспори тази вероятност и да позволява разговорите за брак да минават покрай ушите му, без да ги обсъжда. В един момент обаче, съвсем внезапно, той съобщава, че не иска да сключва брак с никой и никога. Човекът със северен възел в Дева е сразен и започва да се съмнява в себе си. Това може почти да съсипе самочувствието му по отношение на собствените му преценки и да му отнеме години, за да се възстанови.
За да избегнат подобно бедствие, тези хора трябва да се съсредоточат в настоящето, да виждат детайлите в развитието на една връзка и да правят поправки, когато е необходимо. Те могат да изпитват радостите на романтичните отношения и фантазията след като веднъж са установили връзката на здрави и практични основи, но не трябва да се наслаждават на неразумните си фантазии и да изпадат в сляпа зависимост, когато другият човек не желае да се обвързва.
Тези хора имат невероятен талант да осъществяват мечтите и идеите си в реалността. Това се отнася както за професионалния, така и за личния им живот. Те просто трябва да предприемат стъпки към целите си на практическо ниво.

Практически стратегии във взаимоотношенията
Преди да се влюбят прекалено, хората с лунен възел в Дева трябва ясно да определят целите и намеренията на другия човек, както и своите. Те трябва да решат какво искат: Какво искам? Какво имам желание да приема? Какво не желая да приема?" В тяхна полза е да не позволяват да бъдат мамени, дори несъзнателно, като задават практически важни въпроси в определен момент. Женен ли е другият човек? Бил ли е женен преди? Защо бракът му е разтрогнат? Какво мисли за обвързването? Някои отговори могат да се променят в процеса на развитие на връзката, така че може да е от полза от време на време да се задават подобни въпроси.
Тези хора се нуждаят от собствено пространство. На тях им трябва и време, за да се отдръпват от света и просто да бъдат, за да се възстановят и да се свържат отново със своята сила, енергия и идеи. Те знаят, че трябва да постъпват така, дори и да не могат да обяснят защо, и понякога откриват, че им е много трудно да изразят своите нужди пред близките си хора. Когато наистина се опитат да изразят своята необходимост от отдръпване, често другият човек ги придумва да не го правят или пречи на осъществяването на тяхното желание по някакъв начин. Тогава те спират да общуват и просто се отдръпват без обяснение. Това отчуждава и вбесява другия човек, който не разбира какво се случва. Най-добрият вариант е да се съсредоточат върху план с график за времето: колко време им е необходимо да бъдат сами и кога могат да се завърнат отново при партньора си? След това те могат да се обърнат към своя партньор с ясно предложение.
Ето един практически подход:
1. Споделете желанието си: "Това е, което искам да постигна за нас... едно щастливо време заедно, в което вниманието ни да бъде посветено наистина един на друг."
2. Споделете практическите детайли: "Но има някои неща, за които трябва да се погрижа, преди да мога да прекарам това време с теб. Аз трябва да напазарувам, да бъда известно време с роднините си и да остана за малко сам/а, за да презаредя батериите си, преди да се видим."
3. Споделете плана: "Затова следващите три дни ще бъда зает/а, за да свърша тези неща. Ще ти звънна в четвъртък и искам да се видим в петък.”
За този тип общуване родените със северен възел в Дева трябва да изхождат от определени, твърдо установени позиции, които те контролират. Те са фантастични в правенето на планове. Могат да организират всички детайли, така че всички да спечелят. Няма проблем другите да се съгласят с тях, когато изхождат от една отговорна, а не безпомощна позиция.
Когато родените с лунен възел в Дева се почувстват претрупани от изобилието на събития в своя живот, те понякога реагират като изпадат в състояние на празнота - отдалечават се от дадена ситуация, докато не я видят ясно и не се сдобият със сили, за да се справят по-ефективно с нея. Но може да се получи пробив в доверието, ако не дадат предварително знак на своя партньор, че ще се оттеглят, особено ако няма индикация колко ще продължи това състояние. Без значение колко е трудно, откровеното изразяване на техните планове е ключът към положителните връзки.
Вследствие на отшелническия живот от миналите прераждания в една или друга форма, тези хора не са родени с природни способности да поддържат дългосрочни приятелства. Като духовни служители те вероятно са били посветени в личния живот на другите, но им липсва директно познание на базата на повтарящ се личен опит. Затова, когато нещата в една връзка се объркат, те може би избягват битките и не изразяват някакви по-пламенни емоции. Те не осъзнават, че напрежението е вик на техния партньор да се сближат и да проявят някаква съпричастност, като използват своя невероятен талант да създават ред в хаоса.
Родените със северен възел в Дева трябва да имат желание да запретнат ръкави, да се сблъскат направо с този хаос и да го осъзнаят. Те трябва да разберат, че объркаността в една връзка е сигнал, че е време да обърнат внимание на дреболиите в ежедневието и да развият по-дълбоки чувства на близост. Те много умело изглаждат проблемите, ако проявят желание да бъдат 100 % активни в постигането на практически разрешения.

ЦЕЛИ
Самоусъвършенстване
Хората, родени с тази позиция на възлите, се учат как да пренавиват своя вътрешен механизъм, така че взаимоотношенията им с другите да бъдат по-щастливи и продуктивни. Те обичат програмите за самопомощ и се справят добре с всичко, което включва анализ и техника. Имат особен талант да работят успешно върху себе си, така че техният начин на живот да води до положителни резултати в света около тях. Те имат вродено разбиране за психологията на много дълбоко ниво, от което може да се изцелява, и това им дава сили да променят себе си. Когато упражняват тези свои таланти и работят за подреждане на собствения си дом, се изпълват с енергия, щастие и продуктивност.
За да подпомогнат излизането от тяхната черупка, трябва да развият и своята щедрост. Те притежават вътрешна способност да вдъхват увереност на другите, за да видят, че в света има определена структура.

Самостоятелност
Родените със северен лунен възел в Дева трябва да развият своята независимост, така че уверено да създават здравословни връзки, от които и двете страни получават сили. Те са имали прекалено много прераждания, в които са били безпомощни и са се осланяли на големи организации за своето оцеляване. В копнежа си за самостоятелност те получават сила, която да им позволи да бъдат балансирани. Ако разчитат на някой друг за своето благосъстояние, във финансово отношение или по друг начин, това може лесно да ги направи напълно зависими от чуждата сила.
Съществува и още един проблем, свързан с техния естествен стремеж да се възхищават и да бъдат предани. Когато са живели в манастирите, отдадеността на духовния идеал е била разумна, но сега предаността към неподходящо човешко същество може да бъде в тяхна вреда. Ето защо от особена важност за тези хора е да правят разлика на кого и за какво да се отдават. Когато намерят подходящия човек или идея, тяхната преданост ще бъде разбрана и оценена, но ако попаднат в неподходящи ръце, това ще ги превърне в жертви.
Тези хора се учат да не зависят от другите, за да бъдат себе си. Те трябва да наблюдават и да виждат какви в действителност са хората и тогава да се свързват с тях, а също така и да бъдат упорити в областите, които са им вътрешно присъщи. Например ако човек е моногамен по природа, тогава роденият със северен възел в Дева вероятно може да зависи от моногамията; ако един човек прави онова, което казва, че ще направи, роденият с лунен възел в Дева може да се осланя на него и да спази думата си; но ако човек е нечувствителен, роденият с това разположение може да бъде сигурен, че това качество няма да се промени. Докато тези хора са самостоятелни, те са завършени. Могат да действат като цялостни личности във всяка връзка. За тях да бъдеш самостоятелен не означава, че не бива да се осланят на другите - то означава, че няма да се разпаднат, ако другите не им помагат в проблемните ситуации.

Създаване на ред
Благодарение на миналите животи, в които други хора са контролирали тяхното време и разписание, родените със северен възел в Дева не са свикнали да се организират, така че животът им да бъде подреден. Но в това прераждане те трябва да планират времето си по конструктивен начин. Сега те са свободни! Те създават собствените си правила и доброволно ги следват.
Планът е абсолютно необходим, за да не се разпадне животът им, което за тях означава да се изправят лице в лице с безграничните си страхове и чувства на несигурност. Те трябва лично да поемат отговорност и да разпределят времето си, така че да бъдат задоволени нуждите им във всяка сфера.

Диета
Диетата и здравословното състояние са важни за тези хора. В миналите животи манастирите или други институции са поемали отговорността да поддържат балансираната им диета - в този живот те трябва сами да правят това. Те са невероятно чувствителни и лесно се подават на изкушението към различни храни. Трябва да обърнат внимание на ефекта от определени храни върху тях и да променят диетата си в зависимост от това.
Например подправките не са за тях в този живот. Те трябва да избират храни, които им помагат да се чувстват на земята, солидни и уверени. Трябва да отстранят захарта от менюто си, ако забележат, че тя им причинява безпокойство или ги разконцентрира. Те също се нуждаят и от редовни упражнения, което им помага да се чувстват физически силни, за да може да се развива самочувствието им.
Повече, отколкото хората с друго разположение на лунните възли, те трябва да знаят, че не бива да прекаляват с алкохола или да вземат наркотици - те просто имат непоносимост към тях. Тяхното съзнание и без това е разконцентрирано и наркотиците и алкохола ще им повлияят по един нездравословен начин.

Подредена околна среда
Подредената околна среда е от особена важност за хората родени със северен лунен възел в Дева. Те имат проблеми, когато около тях цари хаос. Много важно е офисът и домът им да бъдат винаги чисти, подредени и всичко да бъде организирано. Да повторя отново, че това ще увеличи самочувствието им. Когато заобикалящата ги обстановка е чиста и подредена, те се чувстват по-силни и с повече увереност в своята способност да създават ред в света извън тях.

Плащане на сметки
Навременното плащане на сметките е задължително за хората с лунен възел в Дева. Когато мислят за детайлите, придобиват вътрешна сигурност, която е особено важна за тях, за да се справят с увереност и лекота в света около тях. Всъщност те са много динамични - могат за час да свършат онова, което отнема средно около пет часа на човек. Проблемът не е в липсата на способност, а по-скоро в промяна на тяхното психическо състояние, така че да отговорят на предизвикателството да се изправят срещу света.

Списъци
Списъците са отлично средство, което помага на тези хора да организират мисленето си. Планирането им позволява да съсредоточат своята умствена енергия и да се сдобият с чувство за организирани действия и сили в материалния свят. Когато трябва да вземат решение, може да им бъде от помощ да напишат на лист всички за и против, така че да видят ясно правилната посока.
Родените със северен възел в Дева се справят добре с ежедневното планиране и сложно организираните системи. Подреждането на детайлите им дава повече увереност в тяхната способност да прилагат на практика своите идеи.

Упражнения
Една редовна програма с физически упражнения е от особена важност за тези хора. Да посещават спортна зала три пъти в седмицата, за да се раздвижат, може да изглежда нещо дребно, но в техния случай редовното занимание със спорт им дава чувство за ценност и благополучие. Положителните резултати от редовните упражнения подсилват тяхната емоционална, умствена и духовна сила, както и физическата им енергия.

Домашни любимци
Домашните животни могат да бъдат един действителен плюс в живота на хората със северен възел в Дева. Домашният любимец ги кара да си направят график и изисква от тях да се грижат за нещо в реалния живот. В същото време те се превръщат в сигурен източник на безусловна любов - без граници, любов, която родените с лунен възел в Дева толкова много искат да дадат. С тях те могат да намерят подходящия баланс между безусловната любов и дисциплината. Ако могат да го приложат и във връзките си с хората, то много ще им помогне да се научат на щастливи и здрави взаимоотношения.

Точност
Тези хора имат големи проблеми с точността, защото в миналите си животи други хора са се грижили за това. Но сега за тях е важно да се научат да бъдат винаги навреме. Това в голяма степен влияе върху самочувствието им. Ако закъснеят, те се чувстват виновни и това подсилва тяхното чувство за малоценност спрямо другите. За да се чувстват уверени, те трябва да изпипват своята работа до последния детайл. Ако са винаги навреме, значи играят според правилата и могат да се справят с всичко, което им предстои. Но ако закъснеят, целият им ден може да бъде небалансиран и те ще се чувстват несигурни.
Проблемът е, че са свикнали до такава степен да живеят в безвремие, че трябва съзнателно да планират кога да тръгнат, за да стигнат навреме. В противен случай различни неща ще ги отвличат едно след друго. Необходимо е съзнателно внимание от тяхна страна, за да бъдат точни. Един метод, който дава резултати, е да планират предварително колко време ще им бъде необходимо, за да стигнат някъде, без да се притесняват, и след това да добавят още десет минути. Това ще им помогне да определят кога да излязат от дома си. Те също така трябва да мислят за времето като за непроменливо понятие. "Трябва да изляза в 5.10 ч., не по-късно."
Някои от хората с лунен възел в Дева отиват в другата крайност и прекалено се тревожат за навременното си пристигане! Те непрекъснато се стремят да пристигат по-рано. Това може да доведе до постоянен стрес, който разрушава нервната им система. Освен това може да ги докара да осъждат онези, които закъсняват. Ще повторя отново, че умереността е най-правилният път.

ИЗЦЕЛИТЕЛНА ПЕСЕН
Поради непреодолимата сила, с която музиката може емоционално да ни поддържа при поемането на рискове, съм написала изцелителна песен за всяка група хора с еднаква възлова позиция по зодиакален знак, която да помогне за насочване на енергията в положителна посока.

Използвай това, което притежаваш, точно сега
Посланието на песента е предназначено за едно по-безболезнено концентриране на родените със северен лунен възел в Дева върху детайлите около тях. Това ще им помогне да стъпят здраво на краката си във физическия свят, ще повдигне тяхното самочувствие, ще им бъде основа и ще ги подкрепи да преминат към съзидателни действия тук и сега.

Избрани стихове:
Защо си обезкуражен, когато трябва да се отдръпнеш
Това само те отвежда по близо до света.
Животът винаги поднася онова, от което се нуждаем.
Да се отказваш и да страдаш или да го надмогнеш и
да се освободиш!
А ти...
Използвай онова, което имаш, сега.
Можеш - ти си там, където трябва.
Гледай всички, не само себе си или мен,
И се насочи към следващата стъпка напред и
когато го направиш - ще бъдеш свободен!

No comments: